A7303152_1440x961
Quim Masferrer va donar la benvinguda al poble de Castellar, que divendres va començar la Festa Major. || Q. PASCUAL
14/09/2021 Actualitat
Retrobament amb una Festa Major adaptada a la Covid-19

L'organització calcula que prop de 15.000 persones van participar en les activitats programades durant els quatre dies de celebració

R.Gómez

Després del parèntesi de l’any passat a causa de la pandèmia, la Festa Major va tornar el segon cap de setmana de setembre per omplir els espais més emblemàtics de la vila amb una programació d’activitats culturals, esportives i lúdiques, amb la col·laboració transversal de les entitats i associacions de Castellar. Això sí, tot seguint les restriccions vigents i el protocol de prevenció de la COVID-19 que ha condicionat el desenvolupament de la festa. Com és habitual, el Castell de Focs al Pla de la Bruguera va cloure aquests esperats quatre dies de celebració. “La valoració és positiva, per ser la primera festa major de pandèmia, adaptada a les restriccions que estableix el PROCITAT. Estem contents perquè, malgrat tot, ha estat molt participada”, explica Joana Borrego, regidora de Cultura. El repte no era fàcil, sobretot tenint en compte la previsió meteorològica que marcava pluja intermitent gairebé tots els dies.

 

Justament, la tarda de divendres passat un xàfec intens va obligar a suspendre el doble concert de Pony Pisador i la Sra.Tomasa de Vilabarrakes, al Nou Espai del carrer Osona, i també la presentació de la temporada 21/22 de Our Solution Site que s’havia de fer a la plaça Catalunya. Ara bé, la resta d’activitats com el concert de 4/4 Gats o els dos passis de l’espectacle Bona gent de Quim Masferrer, es van poder reubicar en altres equipaments com l’Auditori Municipal o el recinte firal, respectivament. En aquest sentit, la regidora ha elogiat el “tot el dispositiu organitzatiu i la bona tasca que han fet l’equip de la Regidoria de Cultura, la Brigada Municipal, la Policia Local, així com el personal col·laborador implicat”, que van treballar de valent per reorganitzar i coordinar totes les activitats, i per al bon funcionament durant tots els dies de celebració.


Tanmateix, com en altres festes majors que s’han celebrat en les últimes setmanes a la comarca, com és el cas de Sabadell, es va detectar que algunes de les activitats en què les entrades estaven exhaurides hi havia cadires buides de persones que no van anar-hi però tampoc van avisar l’organització.  Amb tot, “s’ha fet un esforç molt gran per reassignar en tot moment els seients que quedaven lliures i, en general, la majoria de les persones que s’apropaven als actes sense entrada podien acabar accedint a veure l’espectacle en qüestió”. Aquesta era una de les prioritats de l’organització, diu Borrego, “que havent-hi cadires buides, ningú no es quedés sense entrada”. L’organització calcula que entre les entrades validades i les reassignades, i les activitats de lliure accés, com ara l’Street Market o el Castell de Focs, més de 15.000 persones han pogut participar dels actes de la Festa Major 2021.


En el balanç d’aquesta Festa Major, Borrego també destaca la col·laboració, esforç i complicitat de totes les entitats que han participat, sobretot, les de cultura popular, “que ens han ajudat a aconseguir que la gent notés que era festa major. Després d’un any tan dur per al col·lectiu, era important donar visibilitat a les entitats de cultura popular de la vila”.


Finalment, la regidora felicita la ciutadania “pel seu comportament cívic durant tota la Festa Major”. “Tots els veïns i veïnes ens ho han fet molt fàcil ja que han assistit amb mascareta als actes i han respectat la distància social imposada”. La regidora ha posat l’accent en el col·lectiu d’adolescents i joves, que han seguit fil per randa el protocol. “Cal trencar amb l’estigma que els acompanya,  perquè ens han demostrat civisme i seny”, ha reconegut.

 

Des del punt de vista de la seguretat, Borrego ha afirmat que “no hi ha hagut incidents remarcables tot i que les experiències viscudes recentment en altres municipis ens feien témer que sí que n’hi podia haver”, en referència als botellons, que es van concentrar als carrers adjacents a la fira d’atraccions, i entre el carrer Solsonès i Berguerdà. Quant al Punt Lila – itinerant i fix – que es va instal·lar a la zona de concerts de Vilabarrakes, no es va notificar cap incident i van dur a terme sobretot tasques de sensibilització, prevenció, informació i suport.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris