Membres de l'Aula Jove de la Joventut de la Faràndula han representat aquest matí davant d'alumnes d'instituts de Castellar l'obra 'Fem com si noi sabéssim el final (del conte)'?
Alumnes de 4t d'ESO de l'Aula Jove de la Joventut de la Faràndula han representat aquest dimecres l'obra Fem com si no sabéssim el final (del conte), que aborda el tema de la finitud i el dol des de la seva pròpia perspectiva adolescent davant d'alumnes de secundària de Castellar del Vallès.
Aquest espectacle de creació col·lectiva, inspirat en un poema de Roc Casagran, parla de la mort, però també (i sobretot) de la vida. Segons afirma un dels actors a l'obra, " la mort és com un despertador" i que la mort d'un ésser estimat o la proximitat de la pròpia mort ens posa davant la pantalla "el que és realment essencial de la vida".
Segons Isabel Núñez, directora del Centre de Recursos Pedagògics dels Serveis Educatius Vallès VIII, " es tracta de poder aterrar a l'aula tota aquest feina que hem fet de recursos i facilitar aquest acompanyament emocional per la pèrdua i el dol als centres educatius" . Aquesta proposta teatral està alineada amb el treball sobre la pedagogia de la finitud i el benestar emocional d'infants i adolescents que s'ha anat prioritzant des del Servei Educatiu els darrers cursos, que han culminat en l'elaboració de la Guia pedagògica per a l'acompanyament emocional en la pèrdua i el dol als centres educatius, i la maleta pedagògica del dol, que està a disposició de tots els centres de la zona. Segons Núñez, amb l'obra "l'alumnat pot prendre consciència de la mort i de la vida, que al final són dues cares de la mateixa moneda. Volem transmetre la pedagogia de la finitud".
L'obra també pot ser una oportunitat per acompanyar emocionalment, des dels plans d'acció tutorial, els joves en aquestes dates. A més, des dels Serveis Educatius Vallès VIII s'ha compartit amb els centres "una guia didàctica perquè el professorat pugui continuar treballant aquest tema a les sessions de tutoria posteriors a la funció".