jessica Lomas_950x634
Jéssica Lomas és infermera a l'Atenció Primària Metropolitana Nord / Cedida
13/05/2022 Actualitat
Reconeixement a les infermeres de l’atenció primària

Vacunació, cures, activitats comunitàries o seguiment de malalties cròniques i del programa Infància amb Salut són algunes de les tasques de les infermeres d’atenció primària

C. D.

Amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria, que té lloc el 12 de maig, enguany s’ha volgut posar en valor la professió d’infermera, especialment la tasca que fan les professionals en l’atenció primària.

 

L’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) compta amb més de 1.500 infermeres i infermers, un perfil professional que és essencial en el dia a dia de l’atenció primària i que aporta proximitat i acompanyament, tant a la persona usuària dels serveis de salut com a les seves famílies.

 

Una d’aquestes infermeres és la castellarenca Jéssica Lomas. A ella, el que més li agrada de la seva feina és el fet de poder estar a totes les etapes vitals d’una persona: “En el naixement, l’adolescència, a l’edat adulta, a la vellesa i en els darrers dies de vida, per tant, crec que som un col·lectiu imprescindible per a la vida de les persones”.

 

A l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, de la qual forma part l’ABS de Castellar del Vallès, la professió d’infermera representa un 27% del total de professionals. Destaca la feminització d’aquesta professió, amb un 85% de dones infermeres i un 15% d’homes. També cal subratllar que les infermeres ocupen una posició destacada pel que fa al lideratge d’equips, ja que tots els equips d’atenció primària integren una infermera en el seu equip directiu, ja sigui com a directora o com adjunta a la direcció, igual que a les direccions dels serveis d’atenció primària i la direcció d’atenció primària.

 

En la diada d’enguany s’ha posat èmfasi en la figura de la infermera del CAP, “crec que fem una cosa fonamental que és l’educació sanitària. Nosaltres hem de donar les eines al pacient perquè es responsabilitzi de la seva malaltia, perquè sigui el més autònom possible. Creem una relació terapèutica amb ells, de confiança, que és molt important”.

 

Vacunació, cures, activitats comunitàries o seguiment de malalties cròniques i del programa Infància amb Salut són algunes de les tasques de les infermeres d’atenció primària. Una de les tasques destacades és el seguiment de les malalties cròniques. “En el meu cas, la meva tasca principal, en l’àmbit del pacient crònic, són els controls, les revisions anuals i semestrals. Però també fem cures, analítiques, electros, visites d’urgències amb una primera valoració, atenció domiciliària i sanitat comunitària”, detalla la infermera castellarenca. A més, també realitzen part important del seguiment del programa Infància amb Salut, integrat pel conjunt d’actuacions que es duen a terme de forma individual en el marc de l’equip d’atenció primària de la salut en les visites preventives programades al llarg de tota la infància (0-14 anys), per tal de fer una revisió sistemàtica. S'inclouen cribratges esglaonats en les diferents edats, vacunacions i educació per a la salut en aquesta etapa. Una altra funció clau de les infermeres és tot allò que té a veure amb les cures.

 

“No només curem, sinó que cuidem, acompanyem, eduquem i gràcies a l’evolució de la professió, ara podem investigar, ensenyar -perquè fem docència- ... Tenim un ventall tan gran de possibilitats que per això estic enamorada de la meva feina”, conclou Lomas.

Comparteix
M'agrada
Comentaris