IMG 4542_1440x961
La Maite, del supermercat Canyameres - G. P.
18/01/2023 Actualitat
La rebaixa de l'IVA no es nota al cistell de la compra

El preu de diferents productes s'han disparat en un any: llet (37%) oli d'oliva (35%) o ous (30%),  

G. Plans

No hi ha treva en l'augment de preus dels productes alimentaris. La mateixa cistella de la compra és, generalment, un 15,7% més cara que fa un any, segons dades públiques sobre l'IPC de desembre. És un encariment alarmant que des del Govern central es volia esbravar amb una rebaixa de l'IVA en productes essencials, del 4% al 0%, i en altres aliments, com l'oli d'oliva i la pasta, del 10% al 5%. Ara bé, els castellarencs ho han notat?

 

La confusió i el desconeixement generalitzats parlen per si sols. Que la majoria de compradors no tinguin clars els detalls de la mesura –tal com confirmen les botigues consultades–, demostra fins a quin la rebaixa de l'IVA té efectes minsos per les seves butxaques. L'Aleix, un jove de 26 anys que viu independitzat amb amics, ho confirma: “Conec l'anunci que es va fer i sé que s'ha tret l'impost de la fruita i la verdura, per exemple, però no en sé tots els detalls. Crec que tampoc no serveix res, tot continua molt car”, afirma.

 

L'IVA del 4% ha desaparegut del pa, la farina panificable, els ous, la llet animal, els formatges, la fruita, la verdura, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals naturals.“Molts clients ens pregunten sobre el tema perquè no ho tenen clar”, comenta Toni Santos, de la botiga d'alimentació El Castell.

 

La carn i el peix no han estat objecte de cap mena de rebaixa. També queden excloses les begudes amb sucres i edulcorants i les alcohòliques, que tributen el 21%, el tipus general.

 

El comerciant parla sense embuts: “Sap greu dir-ho, però jo crec que ha sigut una operació de maquillatge polític. Es va treure el descompte de 20 cèntims per litre a les gasolineres i havien de fer alguna cosa. No està repercutint en absolut, més aviat hi ha productes exempts d'IVA que han pujat de preu més d'un 4%”. Posa un exemple “flagrant”: el formatge ratllat, per exemple, en una setmana ha pujat 25 cèntims, un 20%.

 

IMG 4540

Toni Santos, de la Botiga el Castell - G. P.

 

“Jo crec que s'ha notat poquet la rebaixa, per això la majoria de clients no la coneixen”, reconeix la Maite, del supermercat Canyameres. Una mesura que els va comportar la feina de canviar l'etiqueta dels productes, tot i que explica que és una feina que, ara mateix, han de fer cada setmana per la pujada constant de preus. En el cas de l'establiment, el pa, per exemple, no s'ha notat la rebaixa, ja que la disminució queda compensada per la inflació. En els forns, altres productes al marge del pa, com les coques, els croissants i les ensaïmades, en queden exclosos.

 

Des de la Moncloa, la inflació de preus desmesurada es va apuntar com una conseqüència de la guerra d'Ucraïna i de l'augment del cost de producció. La rebaixa es mantindrà fins al 30 de juny de 2023. En cas que la taxa d'inflació de març –sense comptar l'energia i els aliments no elaborats– baixi per sota del 5,5% acabarà abans, l'1 de maig.

 

Els aliments que més pugen de preu

 

Els sucres i els olis que no són d'oliva són els productes que més han pujat de preu respecte a l'any passat, segons dades de l'INE de desembre. L'augment se situa en un 50,6%. En el cas de la mantega, és del 42,3%.

 

Una escalada de preus que també afecta la llet sencera i desnatada (37,3%), les farines i cereals (36,8%), l'oli d'oliva (35,2%), les salses i condiments (33%), els ous (29,8%), els iogurts (25,1%) o els llegums i les hortalisses (23,5%). 

 

Alerta per “incompliments”

 

L'associació de consumidors Facua insisteix que hi ha grans supermercats que no estan repercutint la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectats per la mesura. Així ho han denunciat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

 

Concretament, fa una setmana l'associació va detectar 46 irregularitats en productes d'Aldi, Alcampo, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor; una xifra que la setmana passada va augmentar fins als 57 “incompliments”. Per altra banda, l'associació també adverteix que alguns d'aquests grans supermercats no han rectificat “anomalies” detectades dies enrere.

 

Feta la llei, feta la trampa? Facua, a més, denuncia que dos dels supermercats –Hipercor i Correfour– van apujar els preus de productes abans d'aplicar la mesura del Govern, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2023.

 

Per tot plegat, Facua demana que la CNMC investigui les “irregularitats” i que obri expedients sancionadors per esclarir si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes on no s'ha repercutit baixada de l'IVA.

Comparteix
M'agrada
Comentaris