Torras_950x634
Quim Torra, en un acte de campanya de JxC, a Castellar del Vallès / Q. Pascual
29/09/2020 Actualitat
Reaccions davant la inhabilitació del president Torra

Els portaveus de les diferents agrupacions polítiques amb representació al ple opinen sobre la condemna del Tribunal Suprem

C. D. / J. R.

Les reaccions davant la condemna del Tribunal Suprem contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència no s’han fet esperar.

Ahir a la tarda, hores després de saber-se la sentència, es van organitzar concentracions arreu, entre altres, la que va tenir lloc davant de l’Ajuntament, impulsades pel CDR i la secció local de l’ANC.

Els portaveus de les diferents agrupacions polítiques castellarenques que tenen representació al ple també han volgut dir la seva respecte a la inhabilitació d’un any i mig del president Torra i la multa que haurà de pagar de 30.000 euros per haver mantingut la pancarta en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats, contra el requeriment de la Junta Electoral Central (JEC).

 

Joan Creus, portaveu de Som de Castellar-PSC

"La sentència del TS suposa una situació de judicialització de la política que no aporta res de bo en l’intent de resolució en aquest conflicte entre els governs d’Espanya i Catalunya. Esperem que a partir d’ara s’obrirà un procés d’eleccions autonòmiques que ajudin a veure quina és la situació real de Catalunya. Veurem si aquesta sentència minvarà el diàleg o si, al contrari, obrirà noves vies de diàleg. Tot i que era una sentència que molts albiraven, que hagi caigut en unes dates tan sensibles com la setmana que se celebra el tercer aniversari de l’1 d’octubre farà que s’extremin els posicionaments d'uns i d’altres. Està clar que la sentència no ha ajudat".

 

Rafa Homet, portaveu d’ERC

"Dins de la deriva repressiva d l’Estat espanyol, han fet un salt qualitatiu i han donat un missatge molt clar que és que inhabilitaran qualsevol president de la Generalitat que no agradi a l’Estat. Un fonament de la democràcia és que el president de la Generalitat el tria el Parlament de Catalunya, i el Parlament de Catalunya el tria el poble de Catalunya, i l’Estat espanyol ha decidit saltar-se això i buscar qualsevol excusa per ‘tonta’ que sigui, com ara una pancarta en un balcó per inhabilitar un president de la Generalitat, el dia abans d’alliberar, per exemple, Rodrigo Rato, causant de la ruïna econòmica de moltes famílies. El missatge és clar i meridià: no es tracta de justícia, no es tracta de l’estat de dret, sinó que es tracta de venjança, de repressió i de les pitjors pràctiques que podia fer un estat democràtic. És un cas de repressió de manual, de no aplicar la mateixa normativa per a tothom".

 

Pau Castellví, portaveu de Junts per Castellar

"És una inhabilitació vergonyosa. La sentència és il·lustrativa de la decadència de l’Estat espanyol, impensable a escala europea. No ens enganyem, tots sabem que tard o d’hora acabarà sent anul·lada i posada en els tribunals europeus. Hem pogut constatar una vegada més com l’Estat espanyol continua amb aquesta vulneració de drets polítics, civils i humans, contra algú que és la màxima autoritat en un territori, com és el president de Catalunya, que l’únic que havia fet era defensar la llibertat d’expressió. Estan privant als catalans del representant legítim que hem escollit a les urnes. Nosaltres defensem que seria una irresponsabilitat que en aquesta situació de pandèmia s’haguessin de fer eleccions. El pacte sobre el que sustenta l’actual govern de Catalunya entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, és un pacte caducat, però hem de continuar fins que la situació de pandèmia s’hagi normalitzat suficientment".

 

Marga Oncins, portaveu de la CUP

"La inhabilitació del president Torra és un atac clar contra la llibertat d’expressió i la sobirania del nostre poble. No és un fet aïllat ni anecdòtic sinó que forma part de la causa general contra l’independentisme. I ens mostra clarament la deriva autoritària dels aparells de l’Estat. Donem suport a totes les mobilitzacions ciutadanes i el poble ha de sortir al carrer. Però nosaltres, els partits polítics també hi hem de ser, com a mínim al seu costat per treballar conjuntament. S’ha perdut la confiança en tot el projecte independentista. Potser la inhabilitació del president Torra pot ser un bon revulsiu per reactivar tot el projecte independentista".

 

Matías de la Guardia, portaveu de Ciutadans

"Em crida l’atenció que s’intenti aparentar sorpresa d’una decisió judicial que ja era previsible. El senyor Torra ha comès un delicte de desobediència a la JEC per la utilització d’espais públics per al seu interès partidista i això ja està previst en l’ordenament jurídic com a delicte, fins i tot amb rellevància penal. El senyor Torra va insistir a mantenir aquest tipus de simbologia i sabia a què s’exposava. El senyor Torra ha estat una figura que li han posat per continuar amb la confrontació com a eina per a guanyar adeptes. Un president ha de ser president de tots els catalans i ha de donar exemple per a complir unes normes bàsiques democràtiques com a autoritat i funcionari públic que és".

Comparteix
M'agrada
Comentaris