10 radio_1440x961
Moment de la tertúlia feminista amb la participació de Felicitat Llop, Natàliza Cerezo i Elisabet Galiana / R. M.
08/03/2023 Actualitat
Ràdio Castellar es tenyeix de lila

L'emissora municipal recull les veus de diferents dones i col·lectius en un programa especial en motiu del 8M

C. D.

Ràdio Castellar ha volgut sumar-se a la commemoració del Dia Internacional de les Dones emetent un espai radiofònic de temàtica feminista. Des de les dotze del migdia han passat per l’estudi 1 de l’emissora municipal diferents dones i col·lectius feministes per tractar temes com la diferència salarial, la criança, les violacions, la sensibilització o la sororitat.

 

El programa s’ha iniciat amb una tertúlia feminista, en què han participat l'escriptora i correctora Natàlia Cerezo, la investigadora física nuclear Elisabet Galiano i la filòsofa Felicitat Llop. Les dones han compartit experiències viscudes en l’àmbit laboral en què han patit masclisme. Des del mansplaining per part d’un escriptor, la diferència de paritat a les tesis doctorals o l’exclusió d’un lloc de feina, en una entrevista de treball, pel fet de ser dona.

 

Després d’escoltar la interpretació de la 'Cançó de fer camí' de la poeta Maria Mercè Marçal, a càrrec del Cor d'Atzamares i les Rebels de bracet, enregistrada especialment per a Ràdio Castellar a la Sala de Petit Format de l'Ateneu, el programa ha continuat amb una conversa amb representants de Les Carnera i Som Tribu. La Núria i l’Anna  de Som Tribu han vingut amb les seves filles directament des de la plaça d’El Mirador, on aquest matí han fet una asseguda per visibilitzar la criança, la maternitat i les seves necessitats. A banda de posar sobre la taula qüestions com la millora dels permisos de maternitat o reduccions de jornades remunerades han fet tres peticions a l’Ajuntament de Castellar: “Necessitem espais públics i condicionats per poder alletar, un espai per poder trobar-nos com a col·lectiu, perquè ara ho estem fent els divendres al matí a La Ludoteca i que les ràtios per classe de les escoles bressol de la vila es redueixin”.

 

Des de Les Carnera, Bet Tena ha recordat que el col·lectiu feminista fa accions durant tot l’any per eradicar el sistema sexista “que ens oprimeix a tots i totes”. A la darrera assemblea, a banda de programar els actes del 8M “ens hem organitzar per intentar aturar Vox a Castellar, que es presentarà a les eleccions municipals. Aquest poble ha estat sempre antifeixista i ha de seguint sent-ho. El feminisme es antifeixista”, ha recordat Tena.  

 

Finalment, per cloure el programa, s'ha convidat a la regidora de Feminisme Àngela Bailén perquè resumeixi els actes municipals programats en motiu del Dia Internacional de les Dones. “Al camí Lila d’aquest matí ha estat un èxit. Però a banda de celebrar els dies que marca el calendari, tenim voluntat política i això ho aconseguirem amb fets. Podem avançar que actualitzarem el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Castellar i que els propers pressupostos municipals seran amb perspectiva de gènere”.

 

El programa, conduït, per les periodistes Marina Antúnez i Cristina Domene, també ha tingut una part més literària, amb la lectura de textos de Montserrat Roig a càrrec de la periodista Rocío Gómez i la dissenyadora Erika López.

 

El programa es pot recuperar a través de la pàgina www.lactual.cat i al canal de Youtube de L'Actual i a Spotify.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris