pressupost 21_950x634
Evolució del pressupost municipal dels darrers anys || Font: Aj. Castellar
16/10/2020 Actualitat
Proposta de pressupostos marcada per la pandèmia

Els comptes municipals del 2021 que passaran pel ple d'aquest dimarts seran de 24 milions, lleugerament inferiors als de 2020

La solvència financera dels cabals municipals consolidats en exercicis anteriors permetrà afrontar sense gaire sotracs la complexa situació socioeconòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19. Així s’argumenta des de l’equip de Govern per defensar la proposta de pressupostos per al 2021 que es portaran a aprovació en el ple de dimarts que ve. Les grans línies de treball preveuen un pressupost “auster però compatible amb el reforçament de la protecció social i la inversió pública”, segons assegura la regidora d’Economia, Yolanda Rivera. 


Un dels elements principals que expliquen l’austeritat és el fet que per primera vegada en quatre anys els comptes seran inferiors als de l’any anterior com a conseqüència de la crisi generada per la pandèmia. El pressupost total el 2021 es redueix més de 160.000 (un 0,68%) en relació al 2020 i es preveu una caiguda significativa dels ingressos propis: un 4,3% en taxes i preus públics (es preveu recaptar uns 3,4 milions), un 1,1% en ingressos patrimonials i un 0,11% en impostos directes. També es preveu una reducció del 5% dels recursos econòmics que l’Estat transfereix als municipis.


En paral·lel a aquesta situació de crisi, els comptes volen incrementar la protecció social i s’ha donat una pujada global de la despesa en el conjunt de programes de protecció social del 5,5%. En l’àmbit de l’atenció social, les despeses de funcionament dels serveis socials municipals incrementen un 4,98% i les transferències a famílies i entitats que treballen en aquest camp ho fan en un 17,11%. També augmenta la dotació destinada a habitatges d’emergència social en un 70,2%.

 

Evolució històrica del deute del pressupost municipal

Evolució històrica del deute del pressupost municipal || FONT: AJUNTAMENT DE CASTELLAR


Torna a baixar el deute
Com s’ha anat fent al llarg dels darrers anys seguint un pla de sanejament, el 2021 l’endeutament a llarg termini tornarà a reduir-se, en aquest cas un 23,73% respecte el 2020. La reducció del deute viu previst per al 2021 serà d’1,1 milions d’euros i la previsió d’endeutament per a finals del 2021 serà del 15,9, molt lluny del límit legal establert, que és del 110%. Els sanejaments dels comptes han permés retallar des del 2012  22 milions d’euros i reduir el deute un 85,3%. Segons les previsions, l’Ajuntament podria disposar d’uns 3 milions d’euros procedents del romanent per afrontar inversions i despeses un cop ho permeti el govern de l’Estat. També es disposaran d’1,4 milions de la Diputació per a subvencions entre el 2021 i el 2023.   

 

L’any 2021 no s’incrementarà cap impost, taxa o preu públic municipal 

L’equip de Govern ha fet uns pressupostos el 2021 que no tindran increments en cap impost, taxa o preu públic municipal per tal de contribuir a reduir els efectes negatius de la crisi ocasionada per la pandèmia sanitària. La previsió dels principals òrgans econòmics és que l’escenari econòmic sigui advers, almenys fins a mitjans de l’any que ve, moment en què podria començar a remuntar la situació econòmica.
Entre les principals novetats fiscals de cara al 2021, com va explicar la regidora d’Economia, Yolanda Rivera, en l’audiència pública de pressupostos, “com a mesura per augmentar l’equitat de l’impost sobre béns immobles, s’equiparen els tipus de gravamen de l’IBI de béns urbans i de l’IBI de béns rústics”. 

 


Diverses bonificacions
També s’amplien alguns beneficis orientats a reforçar la protecció social o a promoure la sostenibilitat ambiental, com la bonificació en les transmissions lucratives per causa de mort a favor de descendents, cònjuge i ascendents, s’incrementa un 10% en el tram de béns immobles amb valor cadastral superior a 20.000,00 euros, les bonificacions del 75% en funció del carburant s’amplia a tots els turismes propulsats per qualsevol tipus de gas (GLP), la bonificació del 50% per instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia provinent del sol per a autoconsum, s’amplia a tot tipus d’immobles, inclosos els industrials.

Comparteix
M'agrada
Comentaris