Les altes temperatures i l’absència d’aigua fa que no se’n trobin
Hi ha ganes de bolets, però encara no se’n troben a Castellar ni al Vallès perquè no plou. “L’ideal és que per Festa Major hagués plogut i ja tindríem els primers bolets”, s’exclama el castellarenc Alfonso Fernández, gran aficionat a buscar-ne. De fet, la cosa “pinta malament”, encara que ell mateix ja ha trobat alguns exemplars de rovellons fora de Castellar. “A la muntanya, al Pirineu, caminant molt, se’n poden trobar”, explica Fernández, encara que el viatge cap a aquelles contrades “és massa esforç i no paga la pena”. L’esperança se centra en el pont de la setmana que ve, en què les prediccions del temps marquen fortes pluges. “Si cap a la quinzena d’octubre plou, podem començar a fer alguna cosa i potser trobar fredolics o llenegues a Castellar”, vaticina Fernández.
A la botiga Agrosans també han començat a preparar la temporada de bolets “amb cistells de tota mena i ganivets amb pinzell al darrere”, afirma el responsable de l’establiment, Pau Caballé. Tot i que a Castellar del Vallès encara no se’n troben per les altes temperatures que es registren i l’absència d’humitat, “la gent ja se’n va cap a Gósol o a Berga a buscar ceps”. La botiga, ubicada al carrer Priorat del polígon de Can Carner, “comença a vendre algun cep o ou de reig, però resulten massa cars, uns 40 o 50 euros per quilo, i n’has de comprar un mínim de sis quilos”, assegura Caballé, que assegura que no surt a compte comprar-ne de fora. “Quan hi ha rovellons per a la zona, la gent acostuma a venir a comprar-ne a la nostra botiga”.
Restaurants com l’Airesol, a l’Airesol D, ja han començat a preparar propostes gastronòmiques amb l’ingredient estrella de la temporada de tardor i ja té a la carta plats amb rovellons, rossinyols, ous de reig, llengua i ceps. Al restaurant Garbí, també tenen ceps que faran servir per preparar alguns plats com carpaccio o saltats amb gambes.