05 bronquiolitis02_950x634
Es preveu que el pic de l’epidèmia de bronquiolitis es produeixi aquesta setmana  || CEDIDA
29/11/2022 Actualitat
Preocupació pel brot de bronquiolitis

Augmenten les visites a urgències per aquesta infecció respiratòria que afecta amb més virulència els nadons menors de dos anys

R.Gómez

Novembre s’acomiada amb un brusc descens de les temperatures i amb un repunt de les malalties respiratòries. En l’avantsala de les primeres festes de Nadal sense restriccions Covid, la incidència de malalties respiratòries - sobretot en infants - col·lapsa els serveis d’urgències dels hospitals catalans.


Una d’aquestes patologies és la bronquiolitis, una infecció respiratòria que afecta sobretot els infants menors de 2 anys. Segons la Societat Catalana de Pediatria, la bronquiolitis és “la inflamació de les petites vies respiratòries del pulmó, els bronquiols”.  “Arran de la manca d’exposició a aquest virus durant la pandèmia, la població de 2 a 4 anys ha tingut menys contacte amb el virus i també pot veure’s afectada”, subratlla el col·lectiu de pediatres catalans.


La bronquiolitis és causada pel virus VRS i els símptomes més freqüents s’assemblen als d’un refredat: mucositat nasal, febre o febrícula i tos.  “Pot evolucionar a dificultat respiratòria si hi ha secreció que obstrueix els bronquiols. El nadó es fatiga i li costa menjar”, detallen des de la Societat Catalana de Pediatria. Els nadons menors de tres mesos, prematurs, nens i nenes amb cardiopaties i amb  alteracions de la immunitat, tenen més risc de patir bronquiolitis.

 

El pediatre infectòleg del Parc Taulí de Sabadell - hospital de referència de Castellar -, Valentí Pineda, puntualitza que en els majors d’un any els casos habitualment són menys aguts, són “quadres catarrals i de bronquitis lleus”. L’infectòleg remarca que “la dificultat respiratòria, que és el símptoma principal, comença a partir de les 24 o 48 hores”. “Si redueix la ingesta d’aliments a la meitat i té fatiga i ofec, se li noten les costelles quan respira, cal que els pacients es valorin a urgències”, explica Núria Cahís, pediatra del Servei d’Urgències del Taulí, que constata que la majoria de casos es poden tractar amb atenció ambulatòria.


Des de la Societat Catalana de Pediatria informen que la malaltia té una durada de 7a 10 dies, i no té un tractament farmacològic efectiu sinó que es pot administrar tractament de suport per millorar la simptomatologia respiratòria i antitèrmic en cas de febre, sempre sota prescripció mèdica.  Evitar contacte amb secrecions respiratòries, rentat de mans freqüent, evitar el fum del tabac al domicili o el contacte amb persones amb símptomes, adultes i també infants, són algunes de les recomanacions del col·lectiu de pediatres per prevenir els contagis.

 

Concretament, segons el sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, la taxa de bronquiolitis supera el llindar epidèmic molt alt. La incidència ha pujat molt ràpidament i és de 1921 malalts per 100.000 habitants, mentre que fa una setmana era de 1465. En el cas dels menors de 4 anys, la taxa és de 477 afectats per 100.000 habitants, gairebé un centenar més que el 2019.  La confluència del brot de bronquiolitis per VRS, amb l’ascens de casos de grip i de covid, ha col·lapsat el servei assistencial. A tall d’exemple, a les urgències pediàtriques de la Vall d’Hebron, el 63% dels ingressos són per bronquiolitis. En l’Hospital Sant Joan de Déu, centre de referència per als infants, els 28 llits de l’UCI pediàtrica estan ocupats per infants amb malalties respiratòries, i s’ha desprogramat operacions no urgents.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris