Castellar pel Patrimoni i els col·lectius que els donen suport_617x412
Castellar pel Patrimoni i els col·lectius que els donen suport - REDACCIÓ
13/06/2017 Actualitat
Porten a Patrimoni de la Generalitat l'actuació a la plaça Catalunya
Castellar pel Patrimoni mostra el seu desacord amb la remodelació de l'espai
Redacció
La plataforma Castellar pel Patrimoni posa de manifest el seu "rebuig" a la remodelació de la plaça Catalunya, espai que s'inaugurarà aquest divendres.

Així, en una roda de premsa que ha tingut lloc el vespre de dimarts, l'entitat ha recordat que la plaça i elements que la configuren formen part del Catàleg de Béns a Protegir de Castellar i ha assegurat que el consistori ha dut a terme una intervenció "sense tenir en compte el seu valor patrimonial".

En aquest sentit, des de Castellar pel Patrimoni afegeixen que la remodelació "vulnera el bé artístic" i que a més en l'execució de les obres "apareixen canvis substancials que no es contemplaven en el projecte inicial". Segons la plataforma, es tracta d'un volum "triangular d'obra per uns lavabos públics o d'un dau de formigó per ubicar-hi un joc d'aigua".

Des de Castellar pel Patrimoni reiteren que la intervenció executada "no respecta les característiques específiques" de l'escultura de la balena de l'artista Joan Coderch. "És per això que volem denunciar que la reforma duta a terme a la plaça Catalunya vulnera el dret de tots els ciutadans de la vila a gaudir d'un bé patrimonial que queda malmès", apunten. "Abans teníem una imatge que reconeixíem tots i ara ens ho hem carregat per una cosa que es podria haver posat a qualsevol altre lloc", afegeix l'arquitecte del projecte, Pere Roca, present a l'acte.

A la roda de premsa, la plataforma ha anunciat que presentaran tres documents a la Generalitat, adreçats al director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, per transmetre les seves reivindicacions. Segons l'entitat, els escrits els signen Castellar pel Patrimoni, alguns membres de la Comissió de Patrimoni de l'Ajuntament, l'escultor de la balena, Joan Coderch, i l'arquitecte responsable del projecte, Pere Roca.

D'altra banda, els partits de l'oposició PDeCAT, Decidim Castellar i ERC i els col·lectius Cal Gorina i l'Assemblea Llibertària, juntament amb alguns veïns de la plaça, també han participat a la roda de premsa per fer públic el seu suport a l'entitat. De fet, els partits de l'oposició han acusat l'equip de govern d'haver actuat amb "poca transparència" i "sobre la marxa", i de no haver posat en marxa un procés participatiu per consultar els ciutadans sobre la remodelació de la plaça Catalunya. Així mateix, PDeCAT han anunciat que "demanarà explicacions" a l'ajuntament sobre la instal·lació d'un quiosc a l'espai que podria suposar "competència deslleial" per als comerciants de la zona, i per part d'ERC "demanaran dades sobre el cost del manteniment" de la nova plaça.

DARRERA MODIFICACIÓ: 15/06/17 12.30h
Comparteix
M'agrada
Comentaris