Ple03_1440x961
Núria Ribell just en el moment de prometre el càrrec de regidora d’ERC. || C. Díaz
31/01/2024 Actualitat
El ple aprova un nou Pla de Joventut per al període 2024-2027

La proposta de l’equip de govern va obtenir els vots favorables de Junts i Ara Toca i les abstencions d’ERC i CUP

Hi havia certa expectació abans de començar el ple de gener ja que l’anterior sessió s’havia celebrat en el ja llunyà 19 de desembre. D’entrada, es va incorporar una nova regidora, la republicana Núria Ribell que ocuparà la plaça de Josep Maria Calaf, qui havia dimitit en el ple anterior. Però, a més, el grup d’ERC haurà de substituir de cara al ple vinent la baixa per malaltia sobtada de Ferran Rebollo, a qui tothom desitja una ràpida recuperació.


La part resolutiva del ple va tenir com a principal qüestió l’aprovació d’un nou Pla Local de Joventut que tindrà vigència durant tot el present mandat. La proposta defensada al ple per la regidora del govern Anna Riera va sumar els suports de Junts i Ara Toca i l’abstenció d’ERC i CUP. Per tant podrà començar a caminar amb un cert aval polític que Riera va agrair.  “Volem tirar endavant una eina de consens per estructurar les polítiques en l’àmbit de la població jove i poder afrontar amb rigor el repte d’atendre les demandes juvenils i els seus escenaris de vida al nostre municipi”, va resumir la regidora de Joventut.  Per endavant, els reptes són majúsculs:  qüestions com l’emancipació, la formació, l’habitatge, la cultura o la igualtat d’oportunitats són el marc de treball on haurà d’incidir aquest Pla de Joventut. 


La intervenció de la regidora d’ERC Susan Galí va anunciar una abstenció després d’analitzar els punts febles i forts que al seu judici té el Pla Local de Joventut. Galí va criticar que el Pla s’ha plantejat de forma massa centralitzada apostant bàsicament per l’espai de La Fàbrica “sense contemplar altres possibles espais i equipaments” i també va dir que trobava a faltar “que s’inverteixi en l’autogestió o la cogestió, fet que obriria més el ventall a més gent jove”. Sí va posar en valor aspectes com les borses de treball i d’habitatge per a joves, l’augment de l’oferta d’FP o l’espai de coworking. “Confiem que aquestes accions plantejades no quedin en simples declaracions d’intencions”, va dir la regidora d’ERC. Per part de la CUP, Marga Oncins també va optar per l’abstenció. “Ens omple de dubtes i no ho veiem del tot clar perquè els reptes són una mica eteris i inconcrets”, va valorar Oncins. Al seu parer, tot i que es parla del foment de l’associacionisme “tenim clar que hi ha hagut manca de suport a determinades entitats”. El suport de Junts va ser expressat per la seva regidora Olga Arpal qui va marcar els principals punts als quals haurà de prestar més atenció el Pla Local de Joventut, “la dificultat d’emancipar-se, la manca d’oferta laboral i el problema del transport”. Finalment, Miki Vilanova (Ara Toca), també va donar el seu suport. “Des d’Ara Toca estem compromesos amb els drets dels joves. La seva veu ha de ser escoltada i per això donem suport a les accions que promoguin la participació activa del jovent i ajudarem a la implementació del pla”, va expressar Vilanova. Ja en el torn de rèpliques la regidora Riera va convidar tots els grups a incorporar-se de manera activa al Pla: “És un pla viu perquè tothom pugui sumar-s’hi i tractar les problemàtiques existents. Aquest pla de va persones, no de colors polítics”, va dir. 


Dins de la part resolutiva del ple també va destacar l’aprovació d’una modificació  del Reglament que ordena el funcionament del ple i que va comptar amb la unanimitat de tots els grups. La primera tinent d’alcalde Yolanda Rivera va detallar que  des del 2016 el ROM no s’havia actualitzat i “amb una pandèmia pel mig hem arribat al consens que calia adaptar-ho a la nova realitat amb alguna actualització i clarificacions de funcionament”. Entre els principals aspectes actualitzats s’inclou “convocar òrgans de govern de forma telemàtica, que un regidor pugui participar a les sessions de forma telemàtica o aspectes de participació ciutadana”.


Tres mocions a la part deliberativa
La part deliberativa i de control del ple de gener va incloure una moció de l’equip de govern i dues de Junts per Castellar. Totes tres van ser aprovades i van generar extensos debats. 


En el primer cas, Som de Castellar-PSC va entrar una moció a petició del sindicat CCOO per mostrar l’adhesió del consistori de Castellar a la ILP que demana una llei que garanteixi per al finançament del sistema educatiu català un mínim del 6% del PIB.


L’aprovació va ser unànime tot i que es va generar cert debat al voltant de la repartició de competències en matèria educativa. La regidora d’ERC, Susan Galí, va deixar clar que votaven a favor de la moció però  va demanar “un acord de país” que estableixi “quins mínims han de posar també els Ajuntaments en temes d’educació” i va assegurar que a Castellar, la inversió en educació “no supera el 8% del pressupost de l’Ajuntament”.  En aquest sentit, per part de l’equip de govern, l’alcalde Ignasi Giménez, va voler posar en valor totes les accions que ha dut a terme el consistori els darrers anys en matèria educativa com són els programes de finançament de vetlladors, de reforç d’anglès o dotacions econòmiques per avançar obres com el cas de l’ampliació del Sant Esteve.


Per part de CCOO va intervenir el professor Jonathan López, com a representant d’un dels col·lectius que vol tirar endavant aquesta ILP. López va recordar que la proposta té “el suport de més de 50 entitats” i acredita “el dèficit pressupostari que tenim en matèria d’educació a Catalunya i la coincidència que hi ha entre les retallades del 2009 i els pitjors resultats de l’informe PISA que han sortit darrerament”.


Les mocions de Junts van prosperar amb el suport de l’equip de govern i d’Ara Toca en un cas i el vot contrari d’ERC i CUP. En el cas de la moció per crear una Oficina de Turisme de Castellar i promoure noves accions en aquest sector, el portaveu juntaire Joan Juni va destacar que es pretén  “posar en valor els nostre patrimoni i els nostres punts d’interès i que a més generin riquesa”.


La segona moció -que demanava combatre la multirreincidència delictiva- tampoc va tenir el vot a favor d’ERC i CUP però va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern després de forts retrets per part d’ERC i CUP que la consideraven extemporània i amb matisos polítics que no compartien. Olga Arpal (Junts) va dir que tot i que Castellar té índexs de delinqüència molt baixos presentaven la moció al ple en corresponsabilitat amb altres territoris que sí tenen aquest problema.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris