06   ple mar_1440x961
Un moment de la sessió plenària de març, celebrada dimarts passat, durant la discussió del Pla d’Igualtat. || J.G.
03/04/2024 Actualitat
El ple aprova un nou Pla d’Igualtat

Tots els grups municipals van donar suport a una proposta que pretén fer de Castellar una vila més feminista 

La coincidència de Setmana Santa a final de mes va fer que el ple ordinari de març s’acabés celebrant dimarts passat, ja 2 d’abril. L’ordre del dia va tenir com a punt més destacat l’aprovació per unanimitat del Pla local d’Igualtat 2024-2027, un full de ruta que actualitzarà i farà seguiment de les polítiques de gènere a la vila i que tenia com a precedent el Pla de 2007, ja molt superat. La regidora de Feminismes i LGTBIQ+, Àngela Bailén, va oferir context sobre el nou Pla assenyalant que es pretén “donar continuïtat a les iniciatives que s’estan duent a terme des de fa molts anys a l’Ajuntament, que ja disposa d’una regidoria que treballa des de l’especialitat des de fa uns anys”.


A nivell de contingut, aquest nou Pla d’Igualtat, segons va descriure Bailén, es desplegarà a partir de tres línies de treball: la transversalitat de gènere en l’acció municipal, l’abordatge de les violències masclistes i l’evolució cap a un municipi netament feminista. La regidora també va avançar que l’èxit del Pla “exigirà del compromís per part de tothom” i que es tracta d’un document marc “no excloent” que haurà d’anar incorporant i tenint en compte accions futures.


Els grups de l’oposició hi van votar a favor del Pla amb intervencions que es van centrar més aviat en aspectes formals. Per part d’ERC, Susan Galí, va criticar “falta de diagnosi rigorosa” i també va opinar que “no es pot assegurar el desplegament del pla d’acció”. Sobre propostes concretes, des d’ERC Galí va dir que calia “crear una borsa de treball amb mirada feminista, les dones tenen més dificultats per entrar al mercat laboral”. A més, va destacar altres aspectes a tenir en compte com la mobilitat des d’una perspectiva feminista o l’atenció integral a la salut de la dona. Per part de Junts, la regidora Olga Arpal va voler subratllar que l’aprovació del Pla d’Igualtat arriba “justament quan s’estan preparant els pressupostos amb perspectiva de gènere”  i va fer énfasi en la importància de “persistir en la lluita contra la violència masclista”.


En el cas de la CUP, la seva regidora Marga Oncins va donar suport explícit al Pla i va reclamar “un treball de totes a l’una perquè pot semblar una lluita entre PSC i ERC a veure qui ha fet més”. “Estem convençudes de la voluntat de la regidora d’anar cap a un municipi feminista però també creiem que falta contundència. No hem de ser porugues”, va dir Oncins. Finalment, el regidor d’Ara Toca, Miki Vilanova va oferir tota la disponibilitat del seu grup polític “perquè no podem deixar ningú enrere”. També va apuntar que una de les claus per implementar el Pla d’Igualtat és “involucrar els joves, les escoles i tots els agents socials per transmetre aquests valors”.


Ordenança de la sequera
L’altra gran qüestió que es va dirimir en el ple de dimarts va ser l’aprovació d’una nova ordenança municipal que regularà les mesures d’abastament d’aigua portable i els usos de l’aigua en l’actual situació de sequera en què s’estan prenent tot tipus de mesures restrictives sobretot  a nivell de govern català, que és qui té les competències. Segons el regidor de Cicles de l’Aigua, Pepe Leiva, la nova ordenança és “un instrument per fer front a la situació de sequera que s’està patint i poder garantir el compliment de les mesures que s’estan proposant i que poden anar canviant a mida que canviï l’escenari de la sequera”. La nova eina de gestió també servirà d’ajuda al Comitè Municipal de Sequera “per garantir el compliment de les mesures dictades per les diferents administracions”, va dir Leiva.


Txema Navarro, d’ERC, va recordar que des de fa uns mesos, l’Ajuntament de Castellar “ja té aprovat el pla d’emergència per sequera per part de l’ACA i, per tant, ja podem adequar el consum al nostre municipi pel compliment de cada escenari que es pugui anar donant”. Navarro també va demanar especial atenció al futur de les noves piscines descobertes que s’estan construint. “Hem d’estudiar molt bé com han de funcionar aquestes piscines i també la de SIGE”, va dir.
La mirada crítica a la mesura va ser reflectida per la regidora de la CUP. Marga Oncins va afirmar que la seva formació vol anar “molt més enllà” perquè no creu que l’ordenança serveixi per resoldre el problema. “O canviem la manera com ens relacionem amb l’entorn o anirem a pitjor”, va dir. Al seu parer, una de les arrels dels mals que es pateixen amb l’aigua és que es gestiona aplicant criteris capitalistes.


Miki Vilanova, d’Ara Toca, va apuntar que el gran problema de l’aigua potable és que “se’n perd molta” i que no es va revisar la xarxa quan no es patia la sequera.


En l’apartat deliberatiu, l’ordre del dia recollia una moció d’ERC sobre  l’ús de les pantalles en l’àmbit local però va tornar a quedar sobre la taula ja que es vol debatre a fons en el context del Consell Escolar.


Fora de l’ordre del dia del ple, va intervenir el representant de l’associació de veïns d’El Balcó, Octavi Candela, per reivindicar un espai de trobada i activitat per a l’entitat. En aquest sentit, va recordar que s’havia fet una important inversió per dotar Can Font d’un espai d’aquestes característiques i s’estava donant una situació de greuge comparatiu.


En l’inici del ple, l’alcalde Ignasi Giménez va expressar el condol del consistori als familiars i amics de Ferran Rebollo, regidor d’ERC fins el mes passat i que va morir el passat 21 de març a conseqüència d’una greu malaltia.     

Comparteix
M'agrada
Comentaris