04   panoramica _1440x961
Vista general del ple celebrat dimarts 30 de novembre || R. Gómez
01/12/2021 Actualitat
El ple aprova un conveni amb l'Incasòl de 10,5 milions per als pisos de lloguer de la Playtex

Unanimitat de tots els grups sobre el conveni que facilitarà aixecar 90 pisos de lloguer públic a la zona de Can Carner i sobre l'impuls d'un procés participatiu per definir com a de ser de l’espai urbanístic afectat

Després del ple d’octubre que  va aprovar els pressupostos més expansius dels darrers anys, el de novembre d’aquest any també va incloure propostes milionàries i, com van repetir diversos portaveus, de “transformació històrica” per a Castellar. Amb la unanimitat del ple, es va aprovar fer un conveni a tres bandes amb l’Incasòl i  l’Agència Catalana d’Habitatge per aixecar 90 pisos de lloguer públic que s’ubicaran al solar comprat i cedit per l’Ajuntament per als propers 75 anys, l’espai de l’antiga Playtex a Can Carner. 


El tinent d’alcalde, Pepe González, va detallar que “l’Incasòl s’encarrega de construir els habitatges amb una inversió de 10,5 milions d’euros -1,5 milions més dels inicialment previstos-, que l’Agència d’Habitatge s’encarrega de la gestió i que en col·laboració amb l’Ajuntament s’han de decidir els criteris per als aspirants a aquests lloguers socials”. González també va informar que 6 pisos estaran a disposició del consistori per “donar resposta a les necessitats urgents del municipi”. Els grups de l’oposició s’hi van sumar a l’aprovació entenent que la proposta pot ser una possible solució al problema estructural de l’accés a l’habitatge per a determinats col·lectius com la gent jove, la gent gran, famílies monoparentals, etc. Oriol Martori (ERC) va dir que “aquesta forta inversió demostra el compromís de la Generalitat en polítiques d’accés a l’habitatge, un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar”. Per part de Junts, Esther Font, va subratllar “la importància de poder decidir els criteris d’adjudicació de forma conjunta amb l’Incasòl”. 


L’alcalde Ignasi Giménez va tancar el debat sobre el conveni destacant que la parcel·la on es faran els pisos “comportarà una gran transformació urbanística per a una de les portes d’entrada del municipi”. Giménez també va convidar la resta de grups a “mantenir, sempre que sigui possible, aquesta unanimitat”.


I, de fet, la unanimitat es va mantenir en la moció presentada conjuntament per ERC i Som de Castellar-PSC per impulsar un procés obert de participació per decidir el desenvolupament urbanístic de la zona de la Playtex. El ponent de la moció, Oriol Martori (ERC) va explicar que la proposta és iniciar en 6 mesos un procediment participatiu cercant l’ajut d’una empresa especialitzada i que la Taula Municipal d’Habitatge seria part també del procés: “Aquesta transformació urbana pot anar més enllà de la Playtex i cal fer una lectura global com a municipi per què també hi ha una important reserva de sòl per a desenvolupament en el futur d’habitatge i també d’equipaments”, va dir. El tinent d’alcalde Pepe González va dir que la moció és “la resposta a mesos de diàleg entre l’equip de govern i ERC per tancar un acord al voltant d’una preocupació comuna que servirà per treure controvèrsia política”.


Tot i donar-hi suport, el portaveu de Junts, Pau Castellví, va mostrar certa disconformitat amb la moció més per la forma que pel fons. “Ens va sorprendre que la moció fos de dos grups si entenem que l’objectiu és incloure tots els grups municipals”, va dir. També va subratllar la importància que ha de tenir “la Taula d’Habitatge perquè sigui element central d’aquest procés participatiu”. La regidora de la CUP, Marga Oncins, va voler destacar el paper que poden tenir els veïns de Can Carner: “Ens agradaria que la participació fos de debò i que no es decidissin les coses unilateralment”, va dir. Finalment, Matías de la Guardia (C’s) també va matisar que la moció contribueix a “apropar el projecte a la ciutadania”. 


L’ambient de concòrdia generat al voltant de la Playtex es va trencar amb la moció presentada per ERC “per una aposta decidida pel transport públic i la mobilitat personal no motoritzada entre Castellar i Sabadell”. Tot i el títol genèric, la moció tenia com a rerefons la recent aprovació de 6 milions dels fons Next Generation per fer una línia BRCAT entre Castellar i Sabadell i els interrogants que s’obren al voltant de la possible connexió amb una via ràpida tenint en compte l’escull que suposa el pont del Ripoll a la B-124. La moció, segons va llegir Martori (ERC), insta el departament de Territori  a redactar un projecte executiu de BRCAT amb carrils bus i bicicleta independents i exclusius entre Castellar i la plaça Espanya de Sabadell i a l’Estat a complementar els 6 milions que per Martori són “clarament insuficients”. El tinent d’alcalde Pepe González, va qualificar la moció de “desconcertant” perquè “insta a fer coses que ja s’estan fent”, un argument també esgrimit per Pau Castellví (Junts) a l’hora de defensar l’abstenció del seu grup. 


En les rèpliques, Martori va reiterar -com havien fet prèviament  De la Guardia i Oncins- que el municipi arrossega una situació anòmala perquè “portem 60 anys amb la carretera i les polítiques de mobilitat han estat inexistents”. Des d’ERC s’exigeix a l’alcalde que lideri una proposta clara i consensuada en matèria de mobilitat que es pugui compartir amb Sabadell de cara a la interlocució amb les altres administracions. Ignasi Giménez va recordar que l’oportunitat del BRCAT sorgeix fruit del consens existent ja al Pla de Mobilitat dels Vallesos. “També volem la ronda Nord i el desdoblament i ara des del departament de Territori són conscients d’aquest problemàtica”, va argumentar.


L’altra moció d’ERC sí va poder prosperar amb alguna esmena de l’equip de govern que els va portar a l’abstenció per facilitar la seva aprovació amb els vots favorables de la resta de grups. La proposta aprovada demana aconseguir mesuradors fiables de la possible contaminació de l’aire que pugui tenir Castellar ja que, segons va dir Josep Maria Calaf (ERC), els actuals indicadors no permeten saber quina és la realitat del nostre terme.


Abans del debat pròpiament del ple, la regidora de Feminismes Àngela Bailén va llegir el manifest consensuat per totes les administracions pel 25-N i el regidor d’ERC, Rafa Homet, va fer fer una intervenció també consensuada de rebuig a la sentència del TS contra la llei d’immersió lingüística.

 
El ple també va aprovar un reglament de teletreball per als empleats municipals, necessari a causa de l’esclat de la pandèmia  i diverses millores salarials per a la plantilla de la policia local després de mesos de negociacions sindicals.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris