foto consell alcaldies general_617x412
Reunió virtual del Consell d'Alcaldies d'aquest divendres. || C.COMARCAL
22/01/2021 Actualitat
Un pla per millorar la qualitat de l’aire a la comarca

Cada municipi vallesà ha d'aprovar el Pla Supramunicipal de la Qualitat de l'Aire i aplicar un seguit de mesures

Jordi Rius

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental  ha donat el seu informe favorable a la seva darrera sessió al Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental, un document ple d’accions i mesures destinat a millorar la qualitat de l’aire al territori. De fet, aquest és el segon pas després que es declarés la situació d’emergència climàtica al Vallès al primer Consell d’Alcaldies del mandat, el setembre de 2019.


L’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha apuntat que “els municipis han de fer-se seu aquest pla de millora de l’aire”, en el  qual també hi ha participat l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. En la diagnosi del pla, s’ha detectat que “els municipis estan en una situació desigual i trobem poblacions que tenen molt marge de millora i d’altres que no tant”. Cadascun dels municipis de la comarca han d’aprovar el pla aquest pla en els seus respectius plens i “veure quines són les mesures que proposa el pla i quines es poden assumir i implementar”, assegura Giménez.  El Consell Comarcal també assumirà accions de caràcter general de seguiment i també portarà aquest Pla a aprovació del seu Plenari en la seva propera sessió.


 El president del Consell Comarcal ha constatat que el Vallès Occidental és un territori “molt afectat per  la qualitat de l’aire”. En aquest sentit, s’han detectat diferents fonts d’emissió, “especialment les grans infraestructures viàries que són els grans emissors i tot el que té a veure amb l’activitat econòmica”


Al Pla s’han catalogat els municipis en funció de la diagnosi que s’ha fet en quatre nivells en funció de la qualitat de l’aire que tenen. El Pla estableix un seguit de recomanacions pel que fa a la mobilitat, accions de sensibilització o el foment del transport públic en funció del nivell en què es troba cada municipi. Giménez ha destacat que la Generalitat té detectats que aquells municipis  que tenen més de 50.000 habitants de la comarca “han de tenir les seves zones de baixes emissions, i és una acció que molts municipis estan acabant d’implementar”.


Al Pla també es refereix al fet que la situació actual de la pandèmia i els posteriors confinaments i restriccions ha fet que “hagi minvat l’activitat industrial i la mobilitat” i que, com a conseqüència, “qui ha sortit beneficiat és el ciutadà, que ha vist millorada la qualitat de l’aire”. Giménez també ha afegit que “l’emergència sanitària no ens ha de deixar perdre de vista l’emergència ambiental i els municipis hi tenen molt a dir i han de ser capaços de posar en marxa un seguit de mesures”.

FONS EUROPEUS NEXT GENERATION

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha obert una línia de treball per a poder accedir als fons europeus amb la identificació i definició de projectes a presentar en el marc del Fons de recuperació europeu Next Generation EU.


Giménez ha afirmat que “necessitem una acció territorial sumant esforços, sumant voluntats i compartint objectius comuns”, buscant sinergies entre els diferents municipis i  partenariats amb els agents socials i econòmics de la comarca. En aquest sentit, el Consell Comarcal ha creat l’Oficina Next Generation amb dues funcions: treballar per consolidar els tres projectes que en l’àmbit de la comarca es presentaran a la convocatòria amb la participació dels ajuntaments i donar suport a altres iniciatives dels ajuntaments que vulguin també optar a aquestes ajudes.


Els fons europeus Next Generation EU neixen del  pla de reconstrucció econòmica post-Covid pactat pels països membres de la Unió Europea i suposarà la mobilització, al llarg del propers tres anys, un gran volum de recursos econòmics.  Les linies de treball del Consell Comarcal parteixen de l’anàlisi de les prioritats establertes a nivell nacional i autonòmic i de les necessitats territorials i tindran en compte l’estratègia de transició energètica, un pla de xoc per a la reindustrialització i l’aprofitament alimentari.

Comparteix
M'agrada
Comentaris