02  Playtex RGB_1440x961
Vista aèria del solar de la Playtex, on encara es pot veure part d'un edifici de l'antiga nau || M. MACIÀ
17/03/2021 Actualitat
Pisos públics de lloguer al solar de l'antiga Playtex

L’Ajuntament arriba a un acord amb l’INCASÒL per a la construcció de 100 pisos plurifamiliars de lloguer en el terreny que compra el consistori. Per poder accedir als habitatges caldrà una antiguitat mínima d’empadronament de 3 anys a Castellar

Jordi Rius

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha iniciat els tràmits per a la compra del solar que ocupava l’antiga fàbrica Playtex, situada entre la carretera de Sabadell i la ronda de Turuguet, amb l’objectiu de destinar-lo a la construcció d’habitatge protegit. L’adquisició d’aquest terreny, qualificat en l’actualitat com a sòl industrial i que ocupa una superfície de 16.852 metres quadrats, una àrea equivalent a dos camps de futbol, permetria donar resposta a les necessitats d’usos residencials de la població, sobretot del jovent.


Precisament, el consistori vol donar impuls a aquesta operació perquè  “és una aposta estratègica de l’Ajuntament pensant en un producte del qual tenim un dèficit molt notable a Castellar: el pis plurifamiliar de lloguer”, segons assenyala el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Pepe González. Actualment, la mitjana del preu de lloguer a Castellar és de 700 euros al mes i “és un preu al que molts castellarencs i castellarenques no arriben”.


Amb la iniciativa, es tracta d’aconseguir “una oferta assequible d’habitatge de lloguer i adreçat a l’emancipació de gent jove, a gent gran o a diversos tipus de famílies, com ara les monoparentals”, apunta González. Un dels requisits que l’Ajuntament establirà per accedir a aquesta nova oferta d’habitatge és “una antiguitat mínima d’empadronament de tres anys a totes les persones sol·licitants”, sosté González, entre d’altres criteris d’adjudicació que definiran conjuntament l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.


Es calcula que el preu de l’arrendament estarà “a un 30 o un 40% per sota del preu del mercat”. González es mostra convençut que la gran oferta pública d’habitatges de lloguer pugui contribuir “a moderar els preus del lloguer a Castellar i pugui donar resposta a les necessitats de la població”. Per exemple, la borsa de mediació per al lloguer social d’habitatge  de l’Ajuntament gestiona en l’actualitat 65 habitatges, “mentre que la llista de famílies interessades a accedir a un habitatge a un preu assequible és d’unes 400”, apunta el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat.


ACORD AMB L'INCASÒL 
De moment, l’Ajuntament i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) han arribat a un acord de col·laboració perquè l’organisme construeixi en aquest espai 100 habitatges plurifamiliars de lloguer. Fruit d’aquest conveni, que se signarà en les properes setmanes, Castellar ampliarà el seu parc d’habitatge públic de lloguer.  Fins ara, només hi havia els pisos de protecció oficial del carrer Tarragona, construïts fa 20 anys.


“No volem que els joves marxin de Castellar, que una persona que s’hagi separat tingui dificultats per accedir a un habitatge, o que una persona gran que s’hagi quedat sola no pugui accedir a un pis d’acord amb les seves necessitats”, afirma González. En aquest sentit, les noves llars projectades a l’antiga Playtex tindrien entre una i tres habitacions, donant així resposta a les diferents tipologies d’unitats familiars.


FINANÇAMENT AMB SUPERÀVIT MUNICIPAL
La inversió municipal per a la compra dels terrenys de l’antiga Playtex, valorada en 1,5 milions d’euros, es finançarà al 100% amb superàvit municipal, gràcies als nous criteris establerts pel Govern espanyol, que flexibilitza la normativa de despesa dels ajuntaments i autoritza a fer ús dels romanents de tresoreria. “L’Ajuntament podrà fer aquesta operació perquè compta amb unes arques municipals absolutament sanejades i no serà necessari recórrer a l’endeutament amb nous crèdits”, aclareix González.  

 

PRIMER TRÀMIT: EL PLE

De manera prèvia a l’adquisició dels terrenys, l’Ajuntament portarà a votació del proper Ple, que tindrà lloc el 30 de març, l’aprovació inicial de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que inclourà el canvi de qualificació de la finca, que passarà  de sòl industrial a residencial. Es tracta d’un dels molts tràmits que s’hauran d’anar aprovant fins a la darrera aprovació definitiva per part de la Generalitat. L’Ajuntament confia acabar aquests tràmits a finals d’aquest mateix any. En el seu moment, els terrenys de la Playtex formaven part de l’Àrea Residencial Estratrègica (ARE) Turuguet però la Generalitat la va deixar sense efecte el 2015 en concloure que les actuals necessitats d’habitatge del municipi eren inferiors a les que es van tenir en consideració en el Pla Director Urbanístic de les ARES de la comarca. “Amb pràcticament els mateixos criteris d’aquella ARE ho vam incorporar al POUM”, explica el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Pepe González.


La futura nova destinació de l’antic solar de la Playtex per a usos residencials permetrà completar el teixit urbà en aquesta part de la vila, omplint un buit entre el sector dels Pedrissos i Can Carner i contribuint a reforçar un model compacte del sòl urbà. “Hi ha un seguit de serveis que estan més o menys consolidats en aquesta zona i cosir aquesta part del poble li donarà també cert prestigi addicional a la mateixa àrea”, explica González. 
El regidor explica que els habitatges que s’hi construiran  “seran singulars, tindran moltes zones verdes al voltant i tindran una alçada de tres o quatre pisos com a màxim”

Comparteix
M'agrada
Comentaris