Assortiment de panellets de la Pastisseria Muntad_617x412
Assortiment de panellets de la Pastisseria Muntada - Josep Graells
Assortiment de panellets de la Pastisseria Muntada - Josep Graells
29/10/2010 Actualitat
Panellets: de pastisseria o fets a casa?
Un dels principals protagonistes de Tots Sants és aquest dolç típicament català que combina amb l'arribada de l'hivern
Cristina Domene
Per a què vingui de gust fer un glop de moscatell, menjar els calòrics panellets i apropar-se al foc on es couen les castanyes, ha de fer fred. I sembla que aquest any, ens abellirà apropar-nos a una de les típiques paradetes de castanyes que a la nostra vila, paren, sobretot, els estudiants. Hi tenim per escollir; trobarem castanyes a la plaça del Mercat, a la plaça del Calissó, a la de El Mirador, a la plaça Catalunya, a la d'Europa i a la plaça Llibertat. També a la cantonada del carrer Solsonès amb Bages i a la plaça Miquel Pont de Sant Feliu del Racó. Els encarregats d'oferir-nos aquest típic fruit, amb la tradicional paperina, són els membres de TEB Castellar, l'institut Puig de la Creu, l'Esplai Sargantana, el Col·legi el Casal i el Casino de Sant Feliu.

Però, a banda de menjar les castanyes cuites, hi ha d'altres formes de degustar aquest producte de tardor. El marron glacé, per exemple és un dolç francès que consisteix a preparar la castanya confitada amb sucre glacé. Es poden cuinar també com a crema, acompanyant una carn i fins i tot es pot servir com a primer plat amb una sopa de castanyes i mel o amb una crema.

No obstant això, pels més internacionals hi ha una alternativa a la tradició catalana: la Festa de Tardor que organitza l'Espai Jove aquesta tarda. El túnel del terror comença a les 17.30 a l'Espai Tolrà. Ja a les 21 h. i fins la 1 hi haurà disco jove i concurs de disfresses

Panallets comprats
Ens criden l'atenció quan els veiem a l'aparador. Els de pinyons tan rodons, els de cafè amb aquest punt negre, l'ambre del codony... Però a més de la bona presència, els panallets de pastisseria són considerats artesans, per tenir només com a ingredients el sucre, l'ametlla i l'ou.
Els tradicionals i els més sol·licitats, any rere any, són els de pinyons i seguidament els arrebossats amb ametlles, no obstant això, els últims anys en podem veure i tastar noves creacions.
La cuina es renova i per tant, també les postres i els dolços i per aquest motiu, podem trobar, a banda dels de coco, xocolata o cafè, panellets de mojito, peta zeta o dàtils farcits de crema de rovell d'ou o de gerds. Hi ha desenes de tipus i només ens cal entrar a una de les pastisseries de la vila per comprar-ne una safata variada.
L'avantatge és que, si no disposem de temps i no som gaire cuinetes, tindrem els panellets en un tres i no res.
Els panellets valen allò que costa l'ametlla, que és el seu ingredient principal. Per això, enguany, el quilo d'aquests dolços el podem trobar, depenent de la pastisseria, entre els 36 i els 40 euros.
D'altra banda tenim l'opció "low-cost": a comerços de gran superfície es poden trobar caixes amb assortiments de panellets, que tenen un preu de 20,50 euros el quilo.


Panallets casolans?
Per fer uns bons panellets casolans es necessita ametlla, sucre i ous. Posem per cas, que volem fer dos quilos de panellets per celebrar la castanyada i convidar els amics i familiars. Anem a una botiga de la vila i comprem mig quilo de pinyons (18€), un quilo d'ametlla marcona (9,90€), 600 grams de sucre (0,50) i dos ous (0,60). Després de fer la massa, tenir paciència enganxant els pinyons i passar-los pel forn, s'obté dos quilos de panellets.
És cert que molta gent els fa amb patata i moniat, però això va a gustos, de la mateixa manera que les varietats, ja que es poden fer de coco, de maduixa o de qualsevol sabor que imaginem.
Si tenim en compte el preu, doncs, els panellets fets a casa, encara que ens prenen temps, surten més econòmics, perquè si tenim en consideració els preus que hem citat abans, tindríem dos quilos de dolços per uns 29 euros, és a dir, el quilo a uns 15, aproximadament.
És cert que alhora de comprar els productes, el preu pot variar molt en funció de la qualitat dels mateixos i de la botiga on es compra. Així, en grans superfícies podem trobar safates preparades amb els productes per fer panellets (ametlla, coco i pinyons) per 9 euros.
A banda de la qüestió econòmica, fer els dolços típics de castanyada pot tenir d'altres avantatges, com per exemple, passar una bona estona amb els més petits de casa.
Comparteix
M'agrada
Comentaris