AUT03231652651011167 (2)_1440x961
Oriol Mas, campió sènior de culturisme de Catalunya
27/05/2022 Actualitat
Oriol Mas: "M’agrada molt el culte al cos i jo ho veig com una escultura"

Fa mitja vida que es dedica a l’esport, primer com a jugador de futbol americà i des de fa tres anys lliurat en cos i ànima al culturisme. Ara, amb 25 anys, ha assolit el campionat de Catalunya sènior de culturisme

Jordi Rius

· Sempre t’ha agradat l’esport?
Sí. Quan vaig treure la meva passió per a l’esport va ser amb el futbol americà. Allà vaig aprendre la disciplina, a ser honrat, a saber que sempre hi ha algú més fort que tu, la competitivitat i l’esport sa. Et pots barallar al camp de joc, però quan acaba el partit tots som companys. Vaig començar amb 12 anys i vaig deixar el futbol americà amb 17 per una lesió a les cervicals.

 

· I d’aquí al culturisme?
Als 15 anys ja en feia, com a manera complementària del futbol americà per estar més fort, més àgil i més ràpid.

 

· És molt dur el dia a dia d’una persona que fa culturisme?
Sí, et diria que potser més a escala mental que física. Al cap i a la fi, ja saps que són dues hores d’entrenament i ho intentes fer amb la màxima intensitat.  És el moment en què t’ho passes bé, gaudeixes de l’esport i estàs motivat. El problema és quan arribes a casa, estàs cansat i has de fer un dèficit calòric, has de començar a aprimar-te encara que el cap et demana que mengis més. Tot el menjar s’ha de pesar i això et pot crear ansietat.

 

· Has de buscar algun suplement?
Sí, multivitamínics, probiòtics, enzims  digestius... tot el que afavoreixi  l’absorció dels nutrients.

 

· Hi ha molts tipus de substàncies?
La meva federació permet la utilització de substàncies amb una finalitat estètica. Tots els culturistes de la meva federació les utilitzem i  ningú juga amb avantatge. Tot això sota un estricte control mèdic. Els culturistes som persones que forcem molt el cos i intentem sempre anar al límit. Hem de millorar el màxim possible en el mínim de temps. Parlant clar, no et pots ficar tota la farmàcia en un any si en aquest temps estàs fet una merda. Has de saber calibrar i que el que et prenguis no sigui perjudicial per a la teva salut.

 

· No arriba el moment que penses abandonar aquestes substàncies?
Sí i no. Per a mi mateix, estic tranquil. Em faig els meus controls mèdics, ecografia cardíaca i un TAC una vegada l’any. Al pesar tant i a la vegada ser tot massa muscular, som com un motor molt gran. No és el mateix un motor de 150 cavalls que ha d’arrossegar 2.000 quilos que vindria a ser en comparació una furgoneta que potser nosaltres que som uns camions, que a part de pesar més del normal, tenim molts cavalls, en aquest cas nutrients. 


· Et canses més que altres nois de 25 anys pel fet de ser culturista?
Més aviat és un tema genètic. Abans fins i tot de començar el futbol americà, menjava molt malament. Amb 13 anys pesava 115 quilos. La doctora em va dir que no podia pesar tant i que hi havia de fer alguna cosa. Aleshores em vaig decantar pel futbol americà, però el problema és que patia moltes lesions. 

 

· Acostumes a lluir el teu cos quan vas pel carrer?
No. Ara a l’estiu el que no faré és anar amb màniga i pantaló llargs. No necessito exhibir el meu cos. Al gimnàs acostumo a entrenar amb samarreta de màniga curta i ampla. Soc molt introvertit, en aquest sentit.  Altres companys sí que tenen la necessitat de lluir-lo. Això va amb la personalitat. 

 

· Quan vas decidir presentar-se a concursos de culturisme?
Sempre he tingut la il·lusió de competir. La meva autoestima no ha estat sempre en el seu lloc. He estat sempre una persona insegura, potser el tema de l’obesitat hi té alguna cosa a veure...

 

· Vols dir que en el món del culturisme hi ha gent que va ser obesa?
Sí, sí. Sembla que el culturisme sigui un esport de fatxendes, prepotents i exhibicionistes, però t’adones que és el refugi de molta gent que ha sentit inseguretat pel seu físic. Potser anant al gimnàs ja n’hi hauria prou, però fer culturisme és la manera de destacar. M’agrada molt el culte al cos i jo ho veig com una escultura, com un art.

 

· T’esperaves guanyar el concurs?
No. L’any passat vaig quedar quart. I ara em preparo per als dies 3, 4 i 5 de juny, que se celebra el Campionat d’Espanya.

 

IMG 20220518 WA0001

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
La humilitat
Un defecte que no pots dominar?
Inconformista, sempre vull alguna cosa més
Una persona que admires?
Pablo Dreix
Quin plat t’agrada més?
Com a capritx, el sushi
Un color
Verd
Un llibre?
‘El alquimista’ de Paulo Coelho
Un grup?
Rammstein
Una pel·lícula?
‘Un domingo cualquiera’ d’Oliver Stone
Un viatge pendent?
Egipte
Un racó de Castellar?
El torrent dels Colobrers
Un somni?
Dedicar-me professionalment al culturisme

Comparteix
M'agrada
Comentaris