02   Iaula_1440x961
La doctora i professora titular de sociologia per la UAB Cristina Sánchez Miret durant la conferència.  || J. Clapés
07/03/2024 Actualitat
“No, no és fàcil ser dona al segle XXI”

La conferència de Cristina Sánchez, organitzada per L’Aula, és una de les propostes del 8M

Jaume Clapés Solé

L’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, es va sumar a celebrar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, acollint la conferència sobre el paper de les dones en la societat actual. Amb el títol És fàcil ser dona al segle XXI?, la doctora i professora titular de sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Cristina Sánchez Miret, va captar l’atenció de l’audiència present amb un discurs fresc i contundent.


Sánchez, una figura reconeguda en l’àmbit acadèmic i social, va abordar una temàtica crucial: la situació de les dones a Catalunya i al món. La seva ponència va posar damunt la taula les discriminacions que encara avui persisteixen, alimentades per un sistema patriarcal que perpetua la desigualtat mitjançant una socialització diferencial i va deixar clar des del principi que “no, no és fàcil ser una dona al segle XXI”.


La conferència va oferir una profunda anàlisi de com aquestes dinàmiques patriarcals es tradueixen en diverses formes de discriminació i en repartiments desiguals entre homes i dones. “El patriarcat és una idea que és a la base de tot el nostre sistema de valors, de tot el que fem i de com està organitzada la nostra societat”, va explicar Sánchez. 


Un dels aspectes destacats va ser la reflexió sobre el treball domèstic i familiar, un àmbit en què les dones continuen assumint una càrrega desproporcionada, sovint invisible i no remunerada. Però també les desigualtats en l’accés al mercat laboral i la bretxa salarial: “Per feines d’igual categoria les dones cobrem un 20% menys de mitjana”, va afirmar la conferenciant i va precisar que quan ella va començar la seva carrera acadèmica no era reconeguda.


“Jo soc sexista i soc masclista quan no vigilo, si vaig amb l’automàtic, ho soc perquè és el que m’han ensenyat a ser. Tots ho som, siguem d’una generació o d’una altra”, va dir Sánchez, aclarint que és una tasca activa no ser-ho i matisant que últimament hi ha un canvi dins de les llars pel que fa a la criança en aquest aspecte. També va dir que en l’actualitat “en l’esfera política hi ha una gran disbauxa en aquests temes. Fa 40 anys que tenim polítiques públiques de gènere. Però tota la disbauxa des de part de la política de negar les evidències de la discriminació envers les dones no ajuda”.


En concloure la conferència el missatge havia quedat clar: la necessitat de continuar treballant per desmantellar les estructures patriarcals i construir un futur en què les dones puguin viure sense discriminació, en igualtat de condicions amb els homes. Com va reiterar la ponent, la tasca no és fàcil, però és imprescindible per aconseguir una societat més equitativa i respectuosa amb tots els seus membres.


La conferència de Cristina Sánchez Miret ha estat una crida a l’acció i a la reflexió que ens ha recordat que la lluita per la igualtat de gènere és responsabilitat de tota la societat i que encara queda molt camí cap a un món més just i lliure de discriminació.

Comparteix
M'agrada
Comentaris