B7R00033_1440x961
Naret Sala, membre de Vallès Wilaia Quim Pascual
02/06/2023 Actualitat
Naret Sala: "Els nens sahrauís que hem acollit s’han convertit en germans"

Quan tenia sis anys, la seva tieta paterna va acollir una nena sahrauí a l’estiu, una experiència inoblidable, segons recorda. A través de  Vallès Wilaia, busca famílies a Castellar perquè aquest estiu acullin nens sahrauís

Jordi Rius

· Per què és gratificant acollir nens sahrauís durant les vacances d’estiu?
Ja aprenc molt dels infants. Pensava al principi que vindrien a casa meva i els podria oferir una sanitat o coses que allà ells no poden tenir tant. Però al final ells m’ofereixen molt més a mi, m’ensenyen a gaudir més de les petites coses. Ells, per exemple, no tenen mòbil ni interruptors i cap aixeta per poder fer rajar l’aigua. No valoren tant les coses materials perquè valoren més la part humana de la persona. Com que també vaig anar al Sàhara, vaig comprovar que la gent és molt de la família i de les amistats.

 

· La família acollidora ha de seguir el seu ritme habitual de vacances?
El nen sahrauí és com un membre més de la família. Al final, tots els infants que han vingut a casa meva, l’Asma i el Benna, s’han convertit en germans. De tant en tant, puc mantenir el contacte amb ells a través d’un Internet bàsic. Per a mi, és la meva família del Sàhara, i ells sempre em diuen que soc la seva família d’Espanya. 

 

· Quina edat tenen els nens que venen  a Catalunya?
Venen des dels 8 o 9 anys fins al 12, perquè després tinguin oportunitat de venir altres nens o nenes.

 

· Ets membre de Vallès Wilaia. Què fa aquesta entitat?
És l’entitat que coordina i que fa possible que aquests infants vinguin aquí. Es posa en contacte amb el consolat sahrauí perquè els infants puguin sortir dels camps de refugiats. Allà, a l’estiu fa molta calor i poden arribar als 50 graus. No tenen ombres, no tenen piscines ni platges i tampoc la sanitat que tenim aquí. Es tracta que puguin sortir d’allà, anar al metge i tenir una mica de control.

 

· Els nens que arriben al Vallès passen un control al Taulí?
Sí. Un matí deixem els infants a l’hospital i es fan les proves mèdiques pertinents. També van al dentista i també hi ha l’opció d’anar a l’oculista.

 

· Passen aquí dos mesos i llavors han de tornar...
Sí, perquè ells volen tornar. Ells et pregunten: quant falta per tornar amb la família? Aquí tenim coses materials, però ells valoren més les coses humanes. Volen tornar més amb la família per explicar el que han viscut i perquè porten regals que els enviem des d’aquí.

 

· Hi ha moltes famílies que vulguin acollir nens sahrauís?
Veiem que han disminuït molt. Aquest any falten moltes famílies acollidores, hi ha nens que s’han quedat sense família i, a més els nens que han de venir enguany, l’any que ve és més difícil que puguin tornar a sortir. 

 

· A Castellar hi ha tres famílies interessades a acollir nens?
Sí, en som tres o quatre. Potser ens en faltarien un parell o tres més per poder cobrir aquests nens que estan sense família ara mateix. Llavors hi hauria prou nens perquè l’Ajuntament hi pogués col·laborar d’alguna manera. També estaria bé per a després per quedar perquè tots els nens es puguin veure. Fem trobades setmanals a Sabadell. Si hi ha alguna família interessada ens pot contactar al telèfon 635 53 32 05 o enviar un correu a valleswilaia@gmail.com.

 

· Com tens pensat, com a família acollidora, organitzar les vacances?
Al juliol tinc pensat apuntar l’infant a un casal d’estiu perquè també conegui altres nens. També vull anar més a la piscina o a la platja.  A l’agost vull marxar una setmana amb qui vingui  perquè tingui l’oportunitat de conèixer més enllà de Castellar o de Sabadell. El que no podem fer és marxar de l’Estat. Puc anar a Mallorca o a les illes Canàries perquè vaig amb el passaport col·lectiu.

 

· Com et comuniques amb ells?
És difícil, perquè pràcticament no tenen cap noció de castellà. Potser saben algunes paraules. Ens comuniquem a través de senyals, imatges, i el traductor fins i tot. De fet, estic fent uns pictogrames amb foto amb la paraula en castellà i hassania. En dos dies, però, ells ja comencen a  parlar en castellà i ens comencem a entendre bé. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Soc empàtica
Un defecte que no pots dominar?
El desordre
Una persona que admires?
La meva terapeuta
La teva paraula preferida?
Sentir
Un color
Rosa
Un llibre?
‘La bailarina de Auschwitz’  d’Edith Eger
Un grup?
Oques Grasses
Una sèrie?
‘Anatomia de Grey’
Un racó de Castellar?
La placeta del carrer Bassetes
Un desig?
Un Sàhara lliure
Un comiat?
Molta sort!

Comparteix
M'agrada
Comentaris