10 Aula Berlin  01_1440x961
El periodista Eduard Sanjuán, dimarts passat, a l’Auditori d’El Mirador || R.GÓMEZ
01/12/2021 Actualitat
El mur que va separar els berlinesos

El periodista Eduard Sanjuán va protagonitzar l’última sessió de L’Aula amb la conferència '30 anys de la caiguda del mur de Berlin'

L'Aula

Eduard Sanjuán, llicenciat en Ciències de la Informació i periodista especialitzat en assumptes internacionals de TV3, va cobrir la caiguda del mur de Berlín i ens en va parlar en la conferència de dimarts 30 de novembre a l’Aula de Castellar. De fet, aquest esdeveniment històric marca de forma material la fi d’un període d’aïllament de l’Alemanya Oriental i el principi del que acabaria sent la unió de les dues Alemanyes.


El periodista, que ha estat director i presentador del programa 30 minuts de TV3, va viure, en primera línia, l’enderrocament del mur, que va començar com un moviment popular el dia 9 de novembre de 1989 i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989. Aquest fet va suposar l’explosió de la democràcia, de la llibertat d’expressió i la gran esperança per a les societats de l’est d’Europa de l’anomenat teló d’acer; una esperança que, en alguns casos, es va frustrar i de la qual encara en som fills.


Si l’any 1989, quan queia el mur de formigó que separava la ciutat de Berlín, al món n’hi havia 15, a l’any 2021 s’alcen desenes de nous murs fronterers (Israel, Síria, Mèxic, Irlanda, Ceuta, Melilla, Hongria, Turquia, Iraq, Xipre, Corea...) que continuen sent la vergonya de la humanitat. Aquests murs fronterers s’aixequen per raons diverses: polítiques, econòmiques, socials i, sobretot, per detenir els fluxos migratoris d’un món globalitzat.

 

L'AGENDA DE L'AULA
Les properes conferències, que clouran el trimestre, seran dimarts que ve Jazz: la música negra que canvia el món, amb el músic Pau Fuster i Bausili, i L’aigua és vida: biodiversitat als nostres rius i el seu paper indicador, amb la biòloga i doctora en ciències ambientals, Sònia Sànchez Mateo, el 14 de desembre. L’acte de cloenda serà el 21 de desembre amb l’espectacle Allegro de Cor de Teatre.  

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris