20200103 150756_1440x961
Montse Lorente, Head hunter i coach de carrera de Planet Expat. || CEDIDA
24/07/2020 Actualitat
Montse Lorente: "Sempre porto Castellar al cor: és el millor lloc per envellir"

Aquesta veïna de l’Airesol fa uns anys que treballa a l’estranger en temes d’assessorament laboral. Primer es va formar a Taiwan i des de fa uns quants anys treballa a Moche, al Perú, un país durament castigat pel coronavirus

· En què consisteix la teva feina de coach?
Com a coach de carrera, ajudo a persones de tot el món a trobar el seu propòsit i a descobrir camins laborals que puguin estar alineats amb tal propòsit. Com a head hunter, ajudo les empreses a trobar el talent més adient per a les seves necessitats, sempre buscant persones que encaixin amb la cultura de l’organització. 

 

· També t’agrada escriure i fer conferències sobre temes de recursos humans. Quins aspectes tractes?  
Escric i faig conferències de temes relacionats amb el desenvolupament personal i professional. Per exemple, de la importància de fer introspecció per trobar una feina que et faci sentir realitzat/ada, sobre marca personal i com implementar-la a LinkedIn i/o al teu currículum, de com respondre les preguntes més comunes a les entrevistes, entre d’altres. 

 

· Què hi fas, al Perú?
Conèixer el país i la seva idiosincràsia. Treballo de manera remota des de fa una mica més de quatre anys, viatjant per l’Amèrica del Sud. 

 

· Has estat formant-te a Taiwan, vivint a Xile, Bolívia i ara al Perú. Què tal l’experiència?
Molt positiva, la recomano. El fet de no només viatjar, sinó viure mesos en un altra cultura, et permet fer un treball d’introspecció brutal. Et fa créixer, identificar creences que ja no serveixen i decidir qui vols ser en aquest món global. El fet de viure-hi i no anar-hi de vacances et permet entendre que cap país és tan idíl·lic com a les fotos d’Instagram sinó que t’enfronta amb la crua realitat dels ciutadans locals. Una realitat plena de capes, la majoria de vegades afectada per sistemes polítics i socials deficients. 

 

· Quina és la realitat econòmica i social del Perú?
Al Perú, com a la majoria de països de l’Amèrica del Sud, l’economia informal és predominant. El fet d’implementar una quarantena obligatòria amb toc de queda ha estat complicat per a milers de famílies que viuen del treball del dia. Això ha propiciat que la majoria de ciutadans no compleixin amb l’ordenament de la quarantena. També, el fet de que la majoria de persones treballin en el comerç ambulatori o en oficis més artesanals i manuals està dificultant la transformació digital del país. Hi ha moltes persones que no tenen aigua ni llum a casa, cosa que dificulta seguir les recomanacions del rentat de mans freqüent, poder estar connectat amb les notícies i que els nens puguin fer classes virtuals.

 

 ·  Quina incidència està tenint la Covid-19 al país?
Actualment, el Perú es un país capdavanter en nombre de casos, tot i que la quarantena ja no és obligatòria per a les persones d’entre 14 i 65 anys. La situació és bastant crítica, ja que els hospitalts estan col·lapsats, molts no reben malalts i els que ho fan passen factures milionàries als familiars, empobrint-los encara més. Les bombones d’oxígen medicinal són molt escases i les persones que les venen ho fan a preus desorbitats. Algunes persones, fins i tot, venen oxígen industrial, no apte per a humans, que ha provocat bastantes morts. 

 

·El sistema sanitari està prou preparat per acollir malalts? 
No. El sistema ja s’ha col·lapsat. Això se suma al fet que al Perú hi ha una cultura d’automedicació bastant forta. Moltes persones s’estan deixant portar pel que els comenta el veí i el que veuen al Facebook, i es provoquen intoxicacions per medicaments. 

 

· Et planteges tornar a Castellar en algun moment?
Sí. Sempre porto Castellar al cor. És el millor lloc per envellir. De fet, m’ha sorprès conèixer gent de Castellar al Perú, n’hi ha uns quants, i tots coincidim en què Castellar és un lloc meravellós que trobem a faltar bastant sovint.  

 

· Voldries seguir treballant a Catalunya o més aviat t’agrada l’experiència internacional?
No descarto tornar en un futur no tan llunyà, però sento que encara em queden uns anys d’aventura a més de 9.000 quilòmetres de casa.

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Soc molt curiosa


Un defecte que no pots dominar?
La impaciència


Una persona a qui admires?
La meva mare


Un llibre?
‘El poder del ahora’ d’Eckhart Tolle


Una pel·lícula?
‘La teta asustada’ de Claudia Llosa


Quin plat t’agrada més?
Gastronomia ‘chifa’(Perú) i canelons


Un animal?
El gat


Què ha de tenir un bon currículum?
Ha de ser personalitzat 


Un viatge pendent?
El Japó


Un racó del Perú per viure?
Cachicadán


Un racó de Castellar?
La vista des del Puig de la Creu

Comparteix
M'agrada
Comentaris