El president d'Autònoms Pimec, Miquel Camps, detalla a L'Actual l'impacte de la crisi del coronavirus al col·lectiu de pimes i autònoms de Catalunya
La crisi del coronavirus no és només sanitària sinó que també té un impacte directe en l'economia del país. Aquest dimarts, el govern espanyol ha aprovat, sota l'aixopluc del decret d'estat d'alarma, un paquet de mesures econòmiques de xoc per mitigar les conseqüències de la crisi sanitària a les butxaques dels ciutadans. Fonamentalment, les mesures s'adrecen a les persones que hagin perdut la seva font d'ingressos, o hagin estat acomiadades amb motiu d'aquesta crisi sobrevinguda.
Entre altres accions, el president Pedro Sánchez ha anunciat una moratòria en el pagament d'hipoteques, - una moratòria que es podria perllongar durant mesos - i la prohibició del tall de subministraments bàsics com la llum, l'aigua i el gas a col·lectius vulnerables. A més, Sánchez ha concretat que s'ha aprovat una línia de crèdits ICO a llarg termini de 200.000 MEUR, avalada pel govern. Paral·lelament, la Generalitat ha fet públic que el departament de Treball obrirà una línia d'ajuda als autònoms amb set milions i mig d'euros. El pla preveu un màxim de 2.000 euros per cada autònom que acrediti que s'ha vist perjudicat per la crisi del coronavirus.
L'evident aturada de la producció i de l'activitat econòmica de molts sectors, genera un escenari ple d'incerteses i de recel, sobretot per a les pimes i els autònoms. Miquel Camps, president d'Autònoms Pimec, dona veu i explica a L'Actual, la situació d'un dels col·lectius que està patint amb més duresa aquesta crisi.
.- Com valores la nova línia d'ajuts i mesures econòmiques que han anunciat tant la Generalitat com el govern espanyol, i que afecten directament les pimes i els autònoms?
Hem de mirar molt bé la lletra petita, perquè encara no hem llegit el decret. És aquí on es veurà l'abast de les mesures. Hi ha qüestions imprescindibles que s'havien de fer i que sonen bé. Qualsevol ajuda és benvinguda, però no sabem si serà suficient. Intentarem ser positius. En definitiva, es tracta que tothom qui vegi reduït els seus ingressos i ha de pagar coses igualment, pugui fer-ho. Si no ingresses no pots pagar, i aquesta és la realitat del nostre teixit d'autònoms. A hores d'ara, la davallada d'ingressos a tots els sectors és molt acusada. Per tant, necessitem que aquest paquet de mesures que ha anunciat el president, siguin efectives, ràpides, àgils i factibles, per aplicar-les com més aviat millor.
.- Quines són les accions més urgents per estimular l'economia i parar el cop?
Pe als autònoms que tenen un treballador a càrrec, acollir-se als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOS), és l'única sortida que els queda si segueix baixant l'activitat. A partir d'ara, tots els ERTOS que estiguin relacionats amb el coronavirus seran considerats de força major. Fins ara, no era així. És important que tots els autònoms i els treballadors a càrrec afectats no perdin capacitat quant als seus ingressos. Entre altres qüestions, també s'ha anunciat que possiblement no consumiran atur però que en tindran igualment, o que els descomptaran les quotes de seguretat social. També s'han de tenir en compte tots els compromisos que tenim adquirits els autònoms cada mes, com ara rentings de vehicles o de maquinària, o lloguer d'espais, i com farem per assumir-los si no ingressem res. No sabem si podrem ajornar-los, com en el cas del pagament de les hipoteques. S'ha d'estudiar com podrem pal·liar tota la despesa fixa d'estructura, més enllà de la solidaritat entre nosaltres.
.- En el paquet de mesures econòmiques, també s'ha anunciat que no es tallaran els subministraments bàsics ni telefònics per als treballadors que perdin la feina, o en el cas dels autònoms, els seus projectes, i per tant, la font d'ingressos.
La nostra primera intenció és no deixar de treballar. Intentarem continuar produint per poder facturar. Si per causes de la crisi sanitària no podem, s'ha de veure com podem solucionar la crisi econòmica que se'n deriva. Es tracta de fer un petit break durant aquest temps en què tothom entengui que, si per la crisi sanitària no ens podem moure, no podem produir i facturar. Tot el que signifiqui reduir la despesa i els pagaments, és imprescindible per poder sobreviure. Després ja serà el moment de mirar els crèdits de liquiditat o d'abordar la morositat. Ara per ara, si no podem treballar, no podem pagar.
.- La setmana passada, des de PIMEC, es calculava que les pimes i els autònoms afectats pel coronavirus a Catalunya eren un 35%. A hores d'ara, l'afectació s'ha multiplicat. Es poden xifrar les pèrdues d'aquest primer mes de crisi?
És molt difícil. En funció del sector, l'afectació és molt més aguda. La majoria dels autònoms digitals fan la seva feina amb teletreball, però els comerços s'han aturat de cop. El nostre col·lectiu vol treballar però posem per davant eradicar la crisi sanitària. Ara bé, la patronal ha de mirar més enllà i demanar eines a l'administració per fer front a la crisi econòmica derivada. Aquests ajuts no han de ser només per a les pimes i autònoms, sinó per al conjunt de la massa social, perquè puguin mantenir els seus ingressos, per exemple, amb complements si el seu atur no és suficient, per completar el que estaven cobrant. Si la gent no pot consumir, tampoc farem girar la roda un altre cop.
.- A banda de les mesures d'emergència, quines línies de treball ha de seguir l'administració per protegir les pimes i els autònoms?
S'han de preservar els drets dels treballadors però també hem d'aconseguir que les empreses no tanquin. Hem de buscar les eines perquè a través de finançament o d'ajornar quotes, les empreses no tanquin i els autònoms continuïn treballant. Així és com es podrà recuperar l'economia. L'objectiu és que tots aquells que fan bé la seva feina ho puguin continuar fent.
.- Les autoritats sanitàries han anunciat aquesta setmana que, és previst que es necessitin entre 1 i 4 mesos per controlar la COVID19. És viable per als autònoms i les pimes?
Per als autònoms no és viable ni parar una setmana si no hi ha mesures. Necessitem que l'administració, juntament amb els experts sanitaris, ens diguin què hem de fer per eradicar-ho tan aviat com sigui possible, i poder tornar a treballar. Cada dia que parem són problemes, perjudicis instantanis i a llarg termini. Hem d'intentar que la crisi econòmica derivada no es carregui el teixit productiu del tot el país.
Recupera l'entrevista a Miquel Camps