BATET ALBERICH_1440x961
A l'esquerra, el president d'ASEMCA, Jordi Batet , i a la dreta, el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich
15/01/2021 Actualitat
La millora econòmica, a l’horitzó del segon semestre de l’any

Les organitzacions empresarials confien que la vacunació massiva a partir de mitjan 2021 pugui afavorir la recuperació econòmica de  les empreses. Castellar tanca l’any amb 7.809 assalariats

Jordi Rius

“Castellar està resistint prou bé la situació pandèmica”, assegura el president de l’Associació d’Empresaris de Castellar (ASEMCA), Jordi Batet. Amb les darreres dades de què disposa, les referents al tercer trimestre del 2020, Batet afirma que hi ha motius per a l’esperança. Per exemple, a l’octubre a Castellar hi havia 7.809 persones assalariades, quan al maig el nombre era de 7.768. “Això vol dir que, en certa manera, s’està recuperant l’ocupació”, apunta el president d’ASEMCA. Un altre motiu per fonamentar que les empreses castellarenques se’n poden sortir és la xifra d’aturats, “que està molt per sota de la mitjana catalana”.


Al valor afegit brut de Castellar, la macromagnitud econòmica que mesura el valor afegit generat pel conjunt de productors del municipi, contribueix en un 57,35% el sector serveis, el sector industrial hi aporta el 34,31% i un 9,62% la construcció. “El sector industrial, i això és a escala general, és dels sectors que està aguantant millor la pandèmia”, constata Batet, que afegeix que el que ha baixat el sector serveis es compensa amb el que ha pujat la indústria i “fa que estiguem notant aquesta mica de recuperació, que sobretot està liderant el sector industrial”. A més, amb les dades a la mà, Castellar  ha aconseguit incrementar el nombre d’empreses i ha passat de les 707 que hi havia al maig a les 724 a l’octubre.

 
El president d’ASEMCA vaticina que “el 2021 serà un bon any, però sense arribar als nivells del 2019. Haurem d’esperar al 2022”.  El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, anticipa que “el problema és saber quan es produirà aquesta millora dels indicadors” i que, d’alguna manera, “l’economia se’ns està desequilibrant” pel fet que a alguns sectors els està anant bé –el químic, el sanitari, l’alimentari i la logística– , i a altres no –com el comerç, l’hostaleria, el turisme i la restauració.


La vacunació que tot just ha començat contra la Covid-19 pot fer que, a mesura que hi hagi més gent vacunada i que la pandèmia vagi remetent “hi hagi un dimensionament proporcional de tota l’economia”, adverteix Batet. A més d’anar aconseguint la immunitat  progressiva amb les vacunes,  el president de la Cambra creu que la conscienciació per part de la ciutadania que cal canviar els hàbits “ens durà a una situació de millora i de canvi”. De fet, Alberich assenyala que “tothom espera que al primer trimestre es reforçaran les restriccions, però de cara al segon semestre de l’any tothom té grans expectatives que marcarà la recuperació de l’activitat econòmica”.


Quant als ajuts econòmics que estan rebent els sectors més perjudicats per l’actual crisi, Batet considera que “són insuficients”. El president de la Cambra de Sabadell afegeix que la continuïtat de molts dels negocis  greument perjudicats per les restriccions es basen “en la utilització del patrimoni particular dels empresaris per anar mantenint i aguantant l’activitat. I això, està clar, és limitat”. I hi ha el temor que “si una activitat es tanca, es perd, i tornar amb una activitat substitutiva requereix més inversió i un gran esforç”. A més de demanar ajudes més importants,  la Cambra exigeix que “hi hagi millor governança de la crisi , cosa que faria que molts dels danys que pateixen alguns sectors es poguessin reduir”.


BONA INICIATIVA D'ALLARGAR ELS ERTO
Divendres passat es va arribar a un preacord perquè els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) es prorroguin fins al 31 de maig. 
El president de l’ASEMCA creu que “qualsevol mesura que serveixi per allargar les plantilles i evitar acomiadaments és força positiva”. En el mateix sentit es manifesta Alberich,  que considera que és “una mesura encertada” perquè “hi ha tots els sectors que estan resultant afectats directament per les mesures de restricció per la pandèmia i, en aquest sentit, és molt important preservar el PIB productiu i el teixit empresarial i econòmic”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris