A7307956_1440x961
Els voluntaris de Let's clean Europe i membres de l'ADF i Centre Excursionista de Castellar participants a la neteja del camí del riu Ripoll Quim Pascual
10/05/2021 Actualitat
Més de mitja tona de deixalles en tres hores de neteja

Una trentena de persones voluntàries a més de membres de l'ADF Castellar i del Centre Excursionista de Castellar van participar dissabte en la neteja d'un tram del riu Ripoll

Jordi Rius

Unes 30 persones voluntàries a més de diversos membres de l’ADF i del Centre Excursionista de Castellar van participar dissabte en la neteja d’un tram del camí del riu Ripoll i van recollir només en tres hores 570 kg de deixalles. D’aquesta quantitat, on es va aconseguir recollir més brossa és al Molí d’en Barata, amb 300 quilos, seguit per la zona del Pont de Turell, amb 200 i la Font de la Riera, amb 70.   L’acció, impulsada per la Regidoria de Transició Ecològica,  estava inclosa dins de la campanya Let’s Clean Up Europe, una acció comuna tot el territori europeu que té com a objectiu conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de manera incontrolada a la natura.  Per fraccions, dels 570 quilos recollits, 138 eren de rebuig, 59 d’envasos, 120 de runa, 72 de vidre, 6 de fusta, 67 de ferralla, 12 de pneumàtics, 12 de plàstics rígids, 60 de fibrociment, 2 de fibra de vidre i 22 d’altres residus com roba, cables, escumes o envasos especials.


La regidora adjunta de Transició Ecològica, Yolanda Rivera, ha subratllat que “l’experiència ha estat molt positiva i estem valorant si es pot tornar a repetir una acció semblant en els pròxims mesos” per l’interès que ha suscitat i “perquè molta gent ens ha dit de col·laborar”


Els residus que es van recollir es van anar acumulant en dos punts estratègics de la carretera i separant en diferents fraccions perquè l’empresa concessionària de la recollida d’escombraries els  portés el mateix dia a la deixalleria, just abans que tanquessin. A les zones on van actuar els voluntaris i els membres del Centre Excursionista i l’ADF de Castellar, va sorprendre “la gran quantitat de residus que es van trobar al gorg del Diable fins al punt que l’endemà, per iniciativa pròpia,  quatre voluntaris i dos vehicles de l’ADF hi van tornar per retirar deixalles”, constata la regidora adjunta de Transició Ecològica. En aquest punt es van trobar deixalles entre els matolls com llaunes i ampolles de cervesa, restes de barbacoa o pneumàtics. Una dada per entendre la quantitat exagerada que hi havia de residus és que durant la neteja de de dissabte “es van omplir fins a tres caixes de plàstic que es fan servir per a la fruita només d’ampolles de litre de cervesa”.


Dissabte va fer molt bon dia i això va fer que molts vilatans s’acostessin a gaudir de l’entorn del riu. La presència dels voluntaris que feien la neteja va fer que “molts s’interessessin a col·laborar i que també tinguessin més cura  amb les deixalles”.


DIFÍCIL EQUILIBRI AMB LA NATURA
El fet que Castellar tingui uns paratges al voltant del riu de gran bellesa natural fa que molta gent, no tan sols del municipi, s’acosti a fer excursions o a fer-hi estades. Rivera considera que és diíicil mantenir l’equilibri “de com compagines el gaudi de la natura amb el civisme”. Per això, “cal asseure’ns i, com que estem a punt d’entrar a l’estiu,  veuran com ho regulem i veure com aconseguir aquest equilibri”, assegura Rivera.


Rivera no creu que l’esclat de la pandèmia i el confinament hagi fet que els vilatans s’hagin abocat en massa al riu, sinó més aviat la pandèmia ha fet que “valori més l’espai natural”. En aquest sentit, Rivera ha apuntat que l’Ajuntament està enllestint dos miradors des del camí del Ripoll “que dona als gorgs, amb unes baranes de seguretat”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris