Al llarg d’aquest curs, començaran les obres a l’IE Sant Esteve i a l’Emili Carles
Avui –un dia més tard que a la resta de Catalunya, perquè a Castellar dilluns ha estat el festiu de Festa Major–, uns 3.750 alumnes han iniciat el curs 2024-2025. A Catalunya aquest curs, hi ha 1.800 alumnes menys d’I3. “La davallada de la natalitat és una dada important, però a Castellar ens mantenim pràcticament com l’any passat”, remarca la regidora d’Educació, Anna Riera. El fet que hagi vingut a viure a Castellar molta gent amb alumnat de tres anys “ha compensat aquesta davallada de la natalitat”.
Per tant, no hi ha hagut cap reforma de grups a les escoles, però sí que la Mestre Pla, que fins i tot tenia una ala reservada per al 1r d’ESO de l’INS Castellar en altres cursos, enguany serà exclusivament un centre de primària. “Com que el nombre d’alumnes s’ha anat reduint, aquest serà el primer curs escolar que l’Institut Castellar inclourà al seu edifici tot el seu alumnat”, explica Riera.
L'IE SANT ESTEVE i L'EMILI CARLES
El 30 de juliol es van haver de tramitar amb urgència, a través d’un ple extraordinari, les obres de l’IE Sant Esteve. Amb aquest tràmit “vam guanyar temps en la tramitació després de tants anys del retard d’aquesta construcció”, assegura Riera. La intenció és que les obres del nou institut escola es puguin començar aquest curs. Amb la tramitació d’urgència, “s’ha guanyat temps, el projecte ha estat en exposició pública durant el mes d’agost perquè alguna empresa interessada pugui començar a mirar-s’ho”. Es preveu que “durant aquest curs es pugui començar a treballar”, constata la regidora d’Educació. És una obra de la qual se’n parla des d’abans del 2020. Va passar la pandèmia i l’empresa que tenia adjudicats els treballs no se’n va fer càrrec davant l’increment del cost de les obres. Per tant, “el projecte s’ha hagut de refer, i a veure si en aquest primer trimestre tot es pot desencallar”, assegura Riera.
Quant a l’escola Emili Carles-Tolrà, “ja ens hem posat d’acord les diferents regidories, serveis jurídics i econòmics per firmar el conveni amb la Generalitat per les obres”. El projecte inclou dues fases: les cobertes i la façana. Tot apunta al fet que durant aquest curs es començaran a fer les cobertes, que inclouen teulades i fals sostre. L’Ajuntament avança el cost de les obres, el Departament d’Educació en pagarà el 50% del total.
OBRES D'ESTIU
Un cop acabades les classes del curs anterior, també s’han fet diverses obres de manteniment i d’adequació d’espais durant les vacances. Així, a l’Escola Bonavista el despatx de direcció ha canviat d’edifici, s’ha obert una porta i una finestra i s’ha pintat l’espai. A l’Escola Mestre Pla s’han refet els dos conjunts de lavabos “perquè estaven molt afectats pels tèrmits”, admet la regidora d’Educació, que afegeix que al mateix centre s’han pintat les reixes metàl·liques dels patis.
A la Joan Blanquer i l’Emili Carles-Tolrà s’han retirat els antics projectors i s’ha adequat l’espai per a les noves pissarres digitals que ha d’enviar el Departament d’Educació. Finalment, s’han desbrossat els patis de la Mestre Pla, El Sol i Lluna i l’IE Sant Esteve. Per a aquest 2025, tot apunta que hi haurà una nova partida pressupostària per ampliar les zones amb ombra de les escoles.
LES GARBERES
Recentment, l’Ajuntament ha entrat al consell de formació i empresa de l’Institut de Les Garberes. D’aquesta manera, el consistori inclourà cursos del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de certificats de professionalitat vinculats al sector agrari. “Les Garberes han fet molt bona feina a Castellar i han deixat molt bona empremta al poble. Amb col·laboració de Via Pública, han plantat molts arbres a les escoles”, reconeix Riera.
Enguany, aquest curs és el de l’aplicació de la nova normativa per controlar l’ús dels mòbils. “Ens ha anat molt bé que hi hagi una directriu comuna, que va aprovar en el seu dia el Consell Escolar de Catalunya, i a partir d’ara totes les escoles seran espais lliures de mòbil”, diu Riera. Sí que és cert que l’ús del mòbil no depèn dels docents sinó de les famílies “però el centre pot interferir molt en la manera com els joves es relacionen amb aquesta tecnologia”. Així, a primària estarà totalment prohibit l’ús dels mòbils , i a secundària el seu ús “ha d’estar justificat educativament”.
En tot cas, el mòbil ha d’estar apagat i en una taquilla o dins de la motxilla. Al pati, a les sortides o a les colònies tampoc està permesa la utilització dels mòbils. La mesura “protegeix infants i joves, i busca promoure la convivència”, conclou la regidora d’Educació.
ELS VALS ESCOLAR ES PODEN CEDIR ALS CENTRES
Per primera vegada, el val escolar també s’ha estès a secundària tant a centres públics com concertats. L’any passat, la dotació era de 100 euros i aquest curs es tracta de dos vals de 60 euros. Els vals o bé s’enviaven per correu o es podien descarregar a través del web valsescolars.cat. “La novetat més important és que s’han pogut bescanviar els vals als establiments comercials adherits a la campanya o cedir-los al centre educatiu per reduir l’aportació al concepte de material escolar”, assegura la regidora d’Educació, Anna Riera. D’aquesta manera, les famílies “tindran un descompte que no hauran de pagar de material escolar”. Segons Riera, el projecte de val escolar s’ha pogut treballar una mica més per aquest curs i ha esdevingut “un gran suport per a les famílies per tot el tema de material escolar”.