12   vins_617x412
"Los super vinos 2019"
21/12/2018 Actualitat
El Menjador: 'Gangues per menjar i beure bé durant les festes'

La secció gastronòmica de L'Actual ens parla de fórmules per menjar i beure bé a bon preu

Manel Bonafacia

Per Nadal tenim tendència a tirar la casa per la finestra, que un dia és un dia i no cal mirar prim. O sí. Perquè no tothom pot, o vol, tirar la casa per la finestra, ni tan sols fer gaires extres, ja sigui per convenciment o per manca de recursos.
I com que a tots ens agrada reunir-nos al voltant de la taula, busquem fórmules que ens permetin menjar i beure bé sense deixar la cartera buida. És possible?
La resposta és sí. Deixant de banda si són millors els productes artesans que els industrials, els ecològics, els de proximitat, perquè per a qui no pot pagar-ho, aquest debat no té sentit.
Gratis no hi ha res, però amb una mica de temps podem aconseguir resultats sorprenents. No hi ha una fórmula, però cal passejar per botigues i supermercats, mirar, preguntar, comparar. I utilitzar el mòbil per alguna cosa més que per enviar emoticones per whatsapp: per exemple, per informar-nos i comparar. Per llegir articles que analitzen productes de diferents preus, com fan al web d’El Comidista: no sempre el més car és el més bo. O per consultar estudis com un de recent de l’OCU sobre olis d’oliva verge extra.
No cal mirar prim si tenim la butxaca plena: anem a la botiga i comprem una ampolla de mig litre per 15 euros. Que no els tenim? Mirem què diu l’organització de consumidors i busquem l’Oleoestepa, a 4,65  el litre, o el de millor relació qualitat preu, el del Carrefour, a 3,59; més a prop tenim el tercer de la llista, el Gran Selecció Cooperativa de Mercadona, a 3,29 € els 3/4 de litre. Olis bons a preu de refinats.
En aquest supermercat també hi trobarem un formatge que val poc més de 10 euros el quilo, l’Entrepinares Viejo Tostado, i fa poc va quedar entre els millors formatges del món en un prestigiós concurs internacional. Menys de tres euros una porció d’un quart de quilo. Avís: compreu-ne dues que volarà!
Al mercat setmanal hi trobareu una parada, l’extremeny de la plaça Major, que porta bons formatges a bons preus, i una oferta d’embotits del sud ideals per preparar uns entrants si no podem comprar pernil d’aglà ibèric 100%.
Si no hi ha pernil, comprem llonganissa, i no qualsevol: a l’Aldi en tenen de Vic amb IGP, de Can Duran, per 4,99 € la peça de 300 grams (a 16 euros el quilo!!). La traiem unes hores abans de l’envàs al buit i amb una mica de coca de forner ens arreglarà un ressopó, o uns entrants amb el formatge que hem dit abans.
Si de plat fort busquem marisc o pollastre de pagès, les opcions són clares: recórrer al congelat, en el primer cas, i a peces més barates, en el segon. Sense haver de comprar les aus més barates, n’hi ha que podríem anomenar de gama mitjana que ens permetran preparar un bon rostit, i guardar-ne per als canelons de Sant Esteve, per un preu raonable. Fins i tot  recomanaria aquells rodons de pollastre o de gall dindi que ja venen  desossats i farcits, que si els enrossim bé i els cuinem amb força ceba, alls, herbes, un raig de brandi i una mica de brou, ens faran quedar prou bé amb els convidats per un preu assequible.
Alguns dels supermercats més barats, com Aldi i Lidl, treuen en aquestes dates productes gurmet de marca pròpia que no mengem cada dia (foie micuit, espàrrecs de Navarra) i que ens ajudaran a completar els nostres àpats.
A l’hora de triar els vins, podem seguir alguna guia com la dels Supervins, que busca, tasta i puntua vins de supermercat, fàcils de trobar i a preus, a vegades, gairebé regalats, perquè en aquest país, de vi no ens en falta pas. No cal que en beguem a tothora perquè és barat, però és clar que el vi i el cava fan festa i milloren l’ambient.
Estem com abans: que ens sobren uns milers d’euros, comprem un Petrus francès. Si no, a partir de dos euros podem beure vins decents, i per tres o quatre, o cinc, molt més que decents. Algunes recomanacions d’aquesta guia? Negres que trobem al súper del mercat: un gran reserva de la Terra Alta (Armónico) per poc més de 2 euros, o un criança de la Rioja (Comportillo) a 3,15. I un que m’ha agradat força de l’Aldi: Finca la Rana 2013, de Toro, per 5 eurets. Un blanc de la Conca de Barberà (Montblanc 362) es troba a diversos llocs a 3,2 €. I un cava (Marquès de Monistrol brut rosé) per menys de 4 per acompanyar els nostres aperitius.
Al web penjarem enllaços amb algunes d’aquestes recomanacions, i en podríem fer més, només és qüestió de buscar i, sobretot, cuinar i presentar allò que comprem amb una mica de dedicació i de cura: no buscar impressionar, sinó cuinar per fer feliç.

Comparteix
M'agrada
Comentaris