La secció gastronòmica de L'Actual ens parla de la tendència gastronòmica cap als frankfurts
Mentre als congressos i als mitjans segueixen insistint en tècniques gastronòmiques d’avantguarda, productes de moda i cuines estrangeres que arriben, l’alimentació de la gent normal, és a dir, de la majoria, va evolucionant a un ritme més lent.
En aquesta evolució, hi ha coses que ens pot semblar que no es mouen, però a poc a poc sí que van canviant, perquè és llei de vida i avui hi ha molt poquetes coses que es mantinguin ‘com sempre’.
Posem per cas els entrepans: menja senzilla que els catalans definim molt bé (hi pot haver algú que arribi de fora i no entengui a la primera què és un entrepà?) i per a la qual tenim una arma insuperable perquè els nostres entrepans siguin dels millors del món: sucar el pa amb tomàquet. Per no parlar del fuet, la llonganissa o el pernil que a altres llocs no tenen i que fan els nostres clàssics imbatibles.
Però al costat dels entrepans de tota la vida, n’han florit de nous empesos per la immigració (com els kebabs) o per la febre gurmet, com les hamburgueses convertides en producte de qualitat, o d’altres arribats de fora, des dels veterans frankfurts als baos i buns asiàtics o les arepes i tacos centreamericans.
A Castellar tenim molts llocs on menjar entrepans, però fins fa poc no havia vist locals declaradament especialitzats. Fa poc, però, va obrir una hamburgueseria gurmet, de la qual vam parlar fa uns mesos, i s’acaba d’inaugurar un nou local que llueix l’orgullós nom de La Bocatería, que deu venir de l’evolució del bocadillo castellà cap a bocata i d’aquí la bocatería. No es diu entrepaneria, i això ja el defineix.
El nom promet més del que realment ofereix, ja que un cop examinada i tastada la carta, està clar que és un frankfurt actualitzat, amb una oferta més àmplia i un plus en forma d’hamburgueses gurmet.
Despatxa productes de Leo Boeck, empresa dedicada a l’elaboració de salsitxes ubicada a Montcada. D’aquesta casa són les 13 salsitxes diferents que es poden demanar, algunes clàssiques (frankfurt, cervela, bratwurst, malaguenya, xistorra, botifarra de pagès) i d’altres menys conegudes, com la krakoski, la picantwurst o la grove. I dues en format XL per si teniu molta gana. Ah, i uns quants entrepans clàssics dels bars de planxa: llom, hamburgueses, bacó, biquini, pinxos...
Com a extra, unes hamburgueses especials amb ambicions gurmet, ja que n’hi ha de boví gallec, de vaca vella o de raça Black Angus, a més d’una (molt) picant. Patates, nachos i guacamole completen l’oferta, que per esmorzar afegeix entrepans ‘nostrats’, com els típics de llonganissa, de pernil o de formatge manxec.
Local senzill però agradable, preus ajustats, necessita millorar la ventilació perquè vam sortir amb olor de fregit, i també el pa de les hamburgueses, que almenys s’hauria de torrar. Tot i així, pot tenir èxit perquè està ben situat i els preus són ajustats. Ara, no hi busqueu una amanideta per compensar, ni un dolç per acabar: La Bocatería no n’ofereix, però sí que té una àmplia carta de tes, poc habitual en aquests locals. I molta varietat de salses a la taula, que s’agraeix.
Buscant aquest local he trobat una altra bocatería a Castellar, que té una oferta calcada de salsitxes, però d’una altra marca, Casa Vallès, que va ser el primer frankfurt d’Espanya i es va obrir a Terrassa el 1963.
La bocatería en qüestió és el més veterà Come... y Caña!! de la plaça Europa. A més de salsitxes, ofereix hamburgueses clàssiques, sandvitxos i entrepans de planxa, fins a un total de 30! Oferta desmesurada que encara inclou 1 amanida, 7 plats combinats, 9 pizzes i 22 tapes. En total, 69 possibilitats, si no m’he descomptat. Vam tastar una hamburguesa, que aquí no té el plus gurmet, va sola, tot i que amb el pa més ben tractat (planxat), i una cervela, també planxada. Hi vam anar diumenge al vespre, però segur que és més agradable i concorregut de dia a la terrassa (coberta a l’hivern) que munten a la mateixa plaça Europa, i vam tenir l’encert de demanar només mitja ració de braves, perquè encara ens en van sobrar!
Particularment, soc partidari de cartes menys extenses, però reconec que amb aquesta oferta és un lloc ideal per a grups heterogenis perquè difícilment algú no hi trobarà res al seu gust. Això sí, a l’altra banda de la plaça té la dura competència del popular Racó del Marín, que ofereix entrepans més clàssics (i gegants!) i bones tapes.
La Bocatería
Passeig Major amb carretera de Sentmenat. Tel. 68738643
Aneu-hi: si sou fans de les salsitxes
Fugiu-ne: si busqueu entrepans ‘healthy’
Come... y Caña!!!
Pl. Europa, 4 Tel. 616199562
Aneu-hi: si busqueu una oferta per a tots els gustos
Fugiu-ne: si sou de menjar amb estovalles
**L’Actual visita els establiments sense avisar, de forma anònima, i paga totes les consumicions.