Manel Cervera 191121 19202532 1024x683_950x634
El doctor Manel Cervantes és el cap de malalties infeccioses del Parc Taulí.  || CEDIDA
22/09/2022 Actualitat
Manel Cervantes: “Hi ha bons indicis però la pandèmia no s’ha acabat”

És un dels referents catalans quant a malalties infeccioses, i arran de la pandèmia, també de la Covid-19. Des de l’Hospital Taulí ha seguit a primera línia l’evolució del virus. El doctor explica quina és la situació a hores d’ara.

Rocío Gómez

· La pandèmia s’està acabant?
Hi ha bons indicis, però encara no s’ha acabat. Hi ha una davallada de casos, de gravetat i fonamentalment de morts per la Covid-19, però el virus no desapareix. El moment en què es confirmi que aquestes bones dades són a tot al món d’una forma consistent, aleshores l’OMS, que és l’única autoritat mundial que pot dir que comença o que s’acaba una pandèmia, és qui emetrà aquesta decisió. Però encara queden algunes setmanes o fins i tot mesos. No és una decisió intranscendent perquè són tot un seguit de mecanismes activats de vigilància, de control, de preparació de vacunes...


· En aquest sentit, l’hivern serà una prova de foc?
Quan els dos hemisferis, el nord i el sud, passin una temporada previsiblement alta, com és l’hivern, amb poca gravetat, voldrà dir que s’ha acabat la pandèmia. I això no serà al mateix moment a tot el món. Hem passat un estiu relativament bo, amb molts casos però de molt poca gravetat. La previsió és que serà un virus que continuarà infectant, probablement més a l’hivern que a l’estiu, i que no significarà per a la major part de la població un perill, però sí per a la gent vulnerable. Els col·lectius de risc s’han de mantenir en alerta, amb mascaretes, vacunes de reforç i vigilància. La prevenció és molt important. Una cosa que ens preocupa és que a tot plegat s’ha sumat la crisi econòmica i de l’energia.

 

· Quin és l’impacte d’aquestes crisis en la pandèmia?
Ara tindrem la sensació que el més assenyat és tancar-ho tot perquè no s’escapi l’escalfor de la calefacció i no gastar tant, però la ventilació dels espais tancats encara és molt important. És clau en llocs on s’acumula gent, amb la Covid, la grip i altres virus respiratoris.

 

· S’ha posat damunt la taula l’eliminació de la mascareta al transport públic. Què n’opines?
Les mesures preventives no són blanques o negres, ni risc cent ni zero. En funció de com afecta el virus a la població, de com circula, es pot anar modulant de manera progressiva i raonable. Ara el que tocaria és treure la mascareta a tot arreu, a excepció dels centres de salut. Pensa que pots estar a la discoteca sense mascareta però deu minuts al transport públic, no. No té cap sentit perquè no hi ha més risc en aquells deu minuts que en tres hores en una discoteca. Soc partidari de fer una recomanació gradual al risc. La mascareta va tenir un gran impacte psicològicament per fer-nos veure que estàvem en un moment delicat  i la importància de prendre mesures.

 

· Però en cas de ser col·lectiu de risc o tenir símptomes, la mascareta encara ens acompanyarà.
Qui no es troba bé, qui té tos o febre, sí que s’ha de posar la mascareta perquè en aquest cas sí que és útil perquè no transmeti la Covid-19. Has de tenir el seny i la solidaritat de posar-te-la, però no només per la Covid-19, sinó també per la grip o altres virus. La mascareta redueix el risc una mica, però et pots infectar. La gent de risc, que es posi la mascareta. Això ha d’estar ben vist. Ara que tenim mascaretes a l’abast, no costa res dur-ne una a la butxaca per si tens símptomes.


· És la pitjor crisi sanitària que has viscut des que et dediques a la medicina?
En l’àmbit global, quant a la xifra de persones afectades, sí. Vaig viure professionalment el començament de la sida. Va ser a poc a poc però era una malaltia que si l’agafaves, no et curaves mai. Amb la Covid-19 ha afectat més persones i en un període més curt de temps. Si parlem de la repercussió en l’àmbit sanitari, en el dia a dia, és el pitjor que he viscut. Especialment els tres primers mesos.


· Quina és la situació a hores d’ara del Taulí quant al coronavirus?
Encara tenim pacients ingressats per Covid. Vam arribar a tenir-ne 700 i ara en tenim 4. Fa setmanes que no tenim persones amb Covid-19 a l’UCI. Hem passat l’estiu amb entre 10 i 20 persones amb la malaltia. La soca de 2022 no ha estat tan agressiva però sí contagiosa. Arreu de Catalunya la primera setmana de gener teníem prop de 250.000 casos, però molta gent ho va passar com un refredat, no  com el març o el maig del 2020.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris