03   adf remullant a la primavera_1440x961
Efectius dels ADF de Castellar remullant la zona de Puigvert en tasques de prevenció de la campanya forestal. || ADF CASTELLAR 
08/06/2023 Actualitat
Malestar entre les ADF per la reforma de l'INFOCAT

Interior ajorna fins a la tardor la modificació del Pla especial d'emergències per incendis forestals que exclou les ADF del grup d'intervenció

Rocío Gómez

Tensió entre el Departament d'Interior i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i els Agents Rurals per l'anunci d'Interior de la modificació del Pla especial d'emergències per incendis forestals (INFOCAT) a les portes de l'estiu. El pla estableix com s'han de coordinar els efectius d'emergències en un foc. Amb la proposta de reforma, ADF i agents rurals asseguren en un manifest conjunt que es "menysprea" el col·lectiu. Consideren que la modificació "és innecessària, no té consens i arriba tard". A més afegeixen que fins fa uns dies, "no eren coneixedors" i que no havien rebut el text. "No hem estat consultats ni hem pogut participar", lamenten en el comunicat.

 

En aquesta línia, titllen de "temerària" la proposta d'Interior perquè "el document omet les funcions de vigilància, prevenció i primera intervenció, imprescindibles en la lluita contra els incendis forestals i que fan les ADF, coordinades pel Cos d’Agents Rurals (CAR)". És un dels principals esculls del text i del malestar dels agents rurals. El grup d’intervenció s’encarrega de l’extinció de l’incendi i coordina les actuacions dels altres membres en el lloc de l’emergència per mitjà del coordinador operatiu. El document exclou els Agents Rurals del grup d’intervenció, i això, segons el col·lectiu, implica que no podrien fer la primera intervenció i coordinació amb les ADF abans de l’arribada dels bombers.

 

Entre altres qüestions, les ADF demanen que "es respectin les funcions de suport en l’extinció de les ADF dins del grup d’intervenció, tal com estava, d’acord amb la instrucció 1/2012 i els diferents protocols de col·laboració existents, garantint la seguretat, la coordinació i el treball conjunt, però sense excloure les ADF tal com es pretén". Les reivindicacions del col·lectiu també es traslladen a la necessitat de la redacció d’un decret de regulació propi de les ADF, i la "publicació d’ajuts de nova inversió per a les ADF que reiteradament se’ns ha promès i que mai han vist la llum".

 

Davant de les mobilitzacions anunciades pel col·lectiu, dimarts 13 de juny davant del Parlament de Catalunya, Interior ha mogut fitxa i ha reculat. Ha anunciat que s'ajornarà el debat sobre la modificació de l'INFOCAT a la tardor. Marina Simó, coordinadora operativa d'ADF Castellar, subratlla que "aquest ajornament és només la resposta a un punt del manifest", el que exclou les ADF del grup d'intervenció. Simó afegeix que al manifest "es recullen tots els acords promesos, les converses mantingudes on es van arribar diferents posicions sobre les valoracions de les tasques de les ADF, punts molt importants per al col·lectiu que vam posar damunt la taula". "Fins que no es pugui tractar amb la suficient coherència i profunditat creiem que no és correcte desconvocar les mobilitzacions", conclou la coordinadora operativa d'ADF Castellar.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris