NADIA_617x412
L’activista Nadia Ghulam serà una de les protagonistes de la jornada del 25N a Castellar. || CEDIDA
19/11/2021 Actualitat
Juntes contra el masclisme

L’escriptora i activista afganesa Nadia Ghulam protagonitza l’acte central del 25N a Castellar del Vallès

Rocío Gómez

Segons les dades que ha fet públiques el Ministeri d’Igualtat, durant el 2021 s’han produït 37 feminicidis a l’Estat espanyol. Vuit dels assassinats es van produir a Catalunya. Des del 2003, any en què es van començar a comptabilitzar els feminicidis, 1.118 dones han estat víctimes mortals per violència masclista. En les últimes setmanes s’han produït diverses agressions sexuals que han transcendit als mitjans de comunicació com la brutal violació d’una menor a Igualada, i darrerament està tenint lloc el judici de La Manada de Manresa o el judici per l’assassinat de la mestra Laura Luelmo a Huelva.  La violència envers les dones és un cavall de Troia que de vegades es fa visible quan ja és massa tard.


És per això que, un any més, Castellar del Vallès se suma a la commemoració del 25N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. La Regidoria de Feminisme amb la col·laboració de diverses entitats i agents locals com el col·lectiu Les Carnera, i serveis municipals, ha preparat una programació d’activitats per a la jornada reivindicativa.


Concretament, l’escriptora i activista afganesa Nadia Ghulam, refugiada a Catalunya des de fa més d’una dècada, protagonitzarà dijous de la setmana que ve l’acte central del 25N.  Serà a partir de les 10.30 hores a la Sala de Petit Format de l’Ateneu. En un format de conversa oberta, Ghulam parlarà de la situació actual de les dones afganeses i quines estratègies de supervivència i resistència desenvolupen en aquests moments. Durant l’acte també es farà la lectura del manifest institucional del 25N.


ACTIVISME A TRAVÉS DE LA CULTURA
Nascuda el 1985 a Kabul, Nadia Ghulam va abandonar el seu país el 2006. Treballa com a educadora social i és fundadora de l’associació Ponts per la Pau, un projecte sense afany de lucre que s’adreça als infants de Kabul, i que es basa en la promoció de l’educació i la cultura de la pau. La conferenciant és una autora prolífica i a través dels seus llibres explica les seves vivències  i experiències al país d’origen i també al d’acollida. Ghulam ha publicat  El secret del meu turbant (Edicions 62, 2010, Premi Prudenci Bertrana), Contes que em van curar (Columna, 2014), La primera estrella del vespre (Plaza & Janés, 2016) i El país dels ocells sense ales (La Galera, 2021). Ghulam considera que la manca de formació afecta l’avenç del seu poble cap a una societat més justa i igualitària i que les dones són l’agent constructor de la pau i la transformació social.


Val a dir que en el programa d’activitats del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones destaca “la implicació transversal de diverses entitats de la vila per poder fer un programa enriquidor”, explica la regidora de Feminisme, Àngela Bailén. “Tant de bo no hagués d’existir una diada així, però segueix sent molt necessari fer visible que continua havent-hi un problema molt greu, com és la violència masclista. Ho hem de seguir reivindicant tot i el discurs negacionista de molts partits i d’una part de la societat que també la nega”, afegeix Bailén. “Aquest any només a Catalunya vuit dones han estat assassinades. Les xifres són molt fredes. Hem de continuar recordant que malauradament les dones segueixen morint a mans dels homes. Hem de visibilitzar el problema”, remarca. “La punta de l’iceberg són els feminicidis, les agressions sexuals, però a la base  hi ha un problema estructural. És esfereïdor que es produeixin rèpliques de la violació en grup de Pamplona”, lamenta.


D’altra banda, l’Escuderia T3 i la Regidoria de Feminisme han organitzat la Rodada en contra de la violència masclista, una activitat d’autocròs que pretén “desmasculinitzar” el món del motor. L’acte tindrà lloc el diumenge 28 de novembre, de 9 a 15 hores, al terreny del carrer del Berguedà, cruïlla amb el d’Osona.


Quant a les propostes culturals, destaca la presentació del llibre La niña y el Lobo, d’Amparo Sánchez, cantant d’Amparanoia, el 10 de desembre a les 20 hores a l’Ateneu. L’acte inclourà una actuació acústica i és coorganitzat per Les Carnera i l’Ajuntament. Les entrades es poden reservar a auditoricastellar.cat. La programació amb motiu del 25N inclou tallers de defensa personal, activitats esportives com una caminada popular o una sessió de marxa nòrdica des del CAP, cinema amb la projecció de Buda explotó por vergüenza per part del CCCV o un cafè-tertúlia feminista sobre la sèrie Maid a La Fàbrica, o l’espectacle Lectures contra la violència masclista a la Biblioteca dijous de la setmana que ve a les 18.30 hores. Totes les activitats seran gratuïtes i es poden consultar a www.castellarvalles.cat/25N.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris