D  UKGlWwAAxlVp_800x534
La psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo, tancarà les jornades. || 3cat
23/02/2024 Actualitat
Les V Jornades d’Infància tractaran sobre la violència

Hi haurà cinc conferències que abordaran estratègies i protocols

Jordi Rius

Ja estan obertes les inscripcions per a les cinquenes Jornades d’Infància, Adolescència i Educació, que tindran lloc a la Sala d’Actes d’El Mirador el 5 de març. Enguany el tema escollit és la violència que s’exerceix sobre la infància i l’adolescència i, per parlar-ne a bastament, s’ha programat tota una jornada, entre les 9 i les 14 h i de 17.30 a 19.30 h, amb cinc conferències que posaran èmfasi en estratègies i  protocols. La regidora d’Educació, Anna Riera, ha apuntat que la idea de fer la jornada va sorgir de la Comissió de Polítiques d’Infància i Adolescència, que va veure que “les violències sexuals cap als infants i adolescents no és un problema individual, sinó social, i calia abordar-ho”. Riera ha incidit que la violència cap als joves “no surt a la llum i és molt preocupant a la societat actual”.


Durant la jornada, “partirem del marc jurídic acotant experiències i testimonis fins a arribar a Castellar”. Així, la coordinadora de la Clínica Jurídica per la Protecció de la Infància i Adolescència a la Universitat de Barcelona, Almudena González, obrirà les jornades parlant de la llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i adolescència davant de la violència. Durant la conferència, la també jurista especialitzada en infància i adolescència en risc i/o víctima de violència a l’Administració pública, donarà a conèixer els aspectes clau del marc normatiu que regula l’atenció  i protecció, integral i efectiva, de la infància i adolescència que estigui en risc o hagi estat víctima de qualsevol forma de violència. 


Tot seguit, Marta Giménez-Coral Mompart, tècnica de protecció infantil de Save The Children, analitzarà les dades dels darrers informes de l’organització per comprendre millor l’abast i les dimensions de la problemàtica. També es compartiran les estratègies alineades amb la llei de protecció per fomentar entorns segurs que garanteixin el benestar dels infants i adolescents.


La tercera conferència posarà el focus en la feina que estan fent el Serveis Socials de l’Ajuntament en situacions de violència contra els infants i adolescents. Diferents tècniques del departament presentaran el procés d’intervenció dels professionals de Serveis Socials, que passa per la detecció, la valoració i finalment, la intervenció sempre garantint la millor protecció a infants i adolescents víctimes de violència. 


La quarta conferència analitzarà el paper dels equips d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA) i la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). La cap d’atenció a la Infància i Adolescència de l’EAIA del Vallès Occidental, Sara Gironès, i la cap de secció del Servei Barcelona Comarques de la DGAIA donaran a conèixer els protocols, mesures i altres mecanismes de gestió coordinada. La darrera conferència del matí anirà a càrrec d’Eva Irazola, tècnica de l’Estratègia Barnahus SAIA i Mariona Auradell, responsable de la Barnahus Terrassa, que parlaran d’aquest model d’atenció integral a infants i adolescents que ha patit abusos sexuals que es caracteritza per reunir un equip multidisciplinar de professionals sota el mateix sostre amb l’objectiu d’evitar la revictimització dels infants i adolescents i proporcionar tota l’atenció necessària en un espai únic, i amb una única porta d’entrada.


La jornada matinal acabarà amb un debat. A la tarda, hi haurà una conferència de la psicòloga i responsable de les relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo, que aportarà recursos per detectar i reaccionar davant de situacions abusives vers la infància i adolescència.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris