moya_617x412
Joan Moyà-Kölher - al centre-, amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el guardó - CEDIDA
16/04/2021 Actualitat
Joan Moyà-Köhler rep el Premi de Recerca Científica a Reptes Urbans Barcelona 2020

El projecte en què participa el castellarenc, 'Infraestructures per a una vida independent', té per objectiu repensar i redefinir els espais habitacionals per al col·lectiu de persones considerades com a dependents

Rocío Gómez

L'investigador castellarenc Joan Moyà-Köhler acaba de rebre el Premi de Recerca Científica a Reptes Urbans Barcelona 2020, que atorga l'Ajuntament de Barcelona, pel projecte Infraestructures per a una vida independent. El castellarenc, de la mà d'Andrea García-Santesmases i Lluvi Farré, els dos investigadors amb qui fa tàndem en aquesta recerca, planteja un projecte "participatiu per repensar l'habitatge, les cures i la comunitat en temps de pandèmia".


De fet, no és la primera vegada que Moyà-Köhler es capbussa en aquest àmbit d'estudi, perquè va dedicar la seva tesi "als moviments socials en relació amb la vida independent en el camp de la diversitat funcional", detalla. A més, el castellarenc forma part del grup de recerca Carenet de la UOC, un equip que treballa justament per teixir aliances entre el desenvolupament tecnològic i la innovació, i el treball de cures i l'atenció a les persones que estan en una situació de dependència. "Valorem molt positivament el premi perquè és un reconeixement a la feina que estem fent de fa temps al grup de recerca de Carenet", apunta. L'investigador remarca que la proposta pretén posar la mirada en "com millorar la vida d'aquests col·lectius que viuen en situació de dependència", per exemple perquè tinguin més autonomia i siguin més independents, però alhora redefinir "quina concepció tenim de la cura, la discapacitat i la vellesa".


En aquest sentit, la crisi comunitària de la Covid-19, i el confinament, ha reobert el debat del dret a l'habitatge i la discriminació que pateixen les persones considerades com a dependents. "La pandèmia ha posat en relleu la necessitat de superar el model residencial, o institucional, que travessa bona part de les solucions que es destinen a aquests col·lectius, com per exemple, gent gran o persones amb diversitat funcional", explica el castellarenc. "Històricament són col·lectius que han viscut una situació d'opressió i discriminació – doble o triple en el cas de les dones - . La qualitat de vida, el dret a viure de forma digna no es compleix a l'estat. Les persones considerades dependents no poden triar amb qui i com volen viure, com poden desenvolupar la seva vida", constata. És per això que el projecte que comanden els tres joves investigadors aposta per posar aquests col·lectius al centre, obrir un procés participatiu, "amb mirada de gènere i interseccional" per repensar aquests espais habitacionals i adaptar-los a les necessitats reals dels usuaris. "Són col·lectius que generalment tenen poca veu en la societat", lamenta el castellarenc.


Per fer-ho possible, es posaran en marxa tres estudis de cas a tres iniciatives habitacionals, per obrir un diàleg i conèixer a peu de camp el dia a dia de cada col·lectiu en què se centrarà la recerca. D'una banda, Can70, una proposta de cohabitatge sènior que es troba en fase de disseny, viabilitat i projecció. De l'altra, el projecte per a persones amb diversitat funcional física Guttmann Barcelona Life, que es troba en la fase inicial de la seva posada en marxa.


Finalment, l'estudi també farà una radiografia de Me'n vaig a casa, un programa de vida independent "per a persones amb discapacitat intel·lectual que es troba en un moment de consolidació i nous reptes, com són l'envelliment de les usuàries ateses".

Comparteix
M'agrada
Comentaris