demograf FOTO_1440x961
El castellarenc Joan Garcia Roman és investigador del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB
05/02/2021 Actualitat
Joan Garcia Roman: “L’impacte de la pandèmia també es notarà en un descens de la fecunditat”

L'investigador castellarenc  del Centre d'Estudis Demogràfics Joan Garcia Roman valora les darreres tendències demogràfiques de la vila

La pandèmia augmenta les defuncions el 2020 un 17% i frena els naixements però el municipi continua atraient població i tanca el Padró el 2020 amb una xifra oficial de 24.505 habitants. L'investigador castellarenc  del Centre d'Estudis Demogràfics Joan Garcia Roman valora les darreres tendències demogràfiques de la vila en la següent entrevista.

 

· Castellar porta anys guanyant població, també durant la pandèmia. Com ho valora?
· L’increment de població a Castellar indiscutiblement es conseqüència de les migracions perquè les defuncions han crescut, la fecunditat estem veient que baixa cada vegada més. Què està passant? Potser no tenim moltes promocions immobiliàries noves però sí un mercat d’habitatge buit o segones residències que la gent ha decidit fer-les servir com a primera , gent que ha decidit empadronar-se a Castellar tenint en compte les restriccions de la pandèmia com els tancaments perimetrals. 

 

El 2020 també ha estat un any amb pocs naixements a la vila, 159.
·De cara al futur, el que diuen els experts és que molt probablement l’impacte de la pandèmia en els propers anys es vegi en la fecunditat que ja era de per sí baixa, a Catalunya teníem una fecunditat 1,3 i a Castellar d’1,2 i que molt probablement al 2021 baixi a uns nivells molt probablement històrics. Un dels principals factors que porten a tenir fills és l’estabilitat laboral i el que estem tenint és una gran incertesa .També sembla ser que molts tractaments de fertilitat es van aturar durant el confinament i això seran menys naixements. Per tant, sumant factors sembla que ens trobarem un descens encara més pronunciat de la fecunditat. Si a més a més, veiem que la pandèmia no s’ha acabat i que les defuncions  segueixen augmentant tenim un creixement natural negatiu. La forma de compensar aquest creixement natural negatiu és amb la migració i sembla que aquí Castellar està succeint així.

 

·Els 25.000 habitants ja els tenim a tocar. I els 26.000?
·Les projeccions es fan suposant que els indicadors demogràfics es mantenen (bàsicament la fecunditat, la mortalitat i les migracions). Pel que fa a la fecunditat i a la mortalitat –si no passa alguna cosa excepcional com la pandèmia- són fenòmens que estan bastant estudiats i ajustats. El que ho pot fer canviar tot són les migracions. Jo recordo projeccions per a Espanya que al 98 suposaven una immigració de 9.000 habitants però si això després resulta que s’acaba multiplicant moltíssim més com va passar els anys 2000 les previsions se te’n van en orris. Per tant, la projecció de Castellar dependrà de la gent que vingui: i un escenari de 26.000 habitants per a Castellar semblen que es poden quedar curtes pel 2030. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris