Cesc Homet, escultor_617x412
Cesc Homet, escultor
30/10/2015 Actualitat
"Hi ha una crida del bosc que m'ha fet tornar a exposar"
Amb la mostra 'Urboscanes' a la Biblioteca, Cesc Homet (53 anys), reprèn la seva faceta artística amb un projecte que reivindica el respecte a la natura per una convivència cívica dels éssers humans amb el seu entorn
Rocío Gómez
· Què és 'Urboscanes'?
Són set ocells fets amb materials amb tractament natural, biodegradable, que estan exposats a la biblioteca. És una manera de fusionar la urbanitat i els bosc, de reivindicar un comportament cívic i ètic al bosc. És un bestiari que pot ser trànsfuga. He començat amb els ocells però no descarto continuar amb més animals, sempre amb material biodegradable. La idea és vendre aquestes escultures per reinvertir en el projecte 'Urboscanes', i continuar desenvolupant-lo.

· És, per tant, un projecte en constant evolució?
Sí. De fet, 'Urboscanes' consta de tres parts molt diferenciades. La primera és la part estètica i artística, que són les escultures dels ocells. Després he elaborat 'el llibret negre', unes projeccions amb contingut pedagògic. La tercera part són una col·lecció de fotografies que he anomenat 'Caminant entre deixalles', on recullo l'impacte esperpèntic de l'ésser humà al bosc, perquè al bosc hi pots trobar abocadors sencers. Aquesta és la part de denúncia, hi ha un punt d'indignació però és un missatge en positiu.

· T'has basat ens espècies concretes d'ocells?
No he recreat sinó que he creat. He imaginat quins ocells hi podrien haver, he reinterpretat la natura. Ara és moment que els espectadors interpretin l'exposició. 'Urboscanes' m'ha obligat a posar-me en la pell de qui ve a veure les meves escultures.

· Per què vas decidir retre homenatge a la natura?
Hi ha una crida del bosc, de vincle amb la natura, que m'ha fet tornar a exposar. Acostumo a passejar a Les Arenes, i sempre acabo recollint brossa, hi ha abocadors al bosc. És un debat que tinc sovint amb els amics, i vaig decidir que havia d'aportar el meu granet de sorra per sensibilitzar la gent de la importància de cuidar el nostre entorn. No podem tenir el bosc tan brut, hi ha una deseducació general que no es pot tolerar.

· L'art ha de ser transformador?
L'art ha de funcionar per si sol, no necessita una explicació, però tampoc no s'entén l'art sense un missatge només amb l'estètica. Tot va lligat. L'art ha de tenir un sentit. De fet ja el té. Hi ha gent que té les seves mancances i l'art els ajuda a estabilitzar-se, a desfogar-se, sense més pretensions, i amb això és suficient. Quant a l'art estètic, ha de tenir un mercat, te l'has de fer. Amb 'Urboscanes' vull aportar quelcom al conjunt de la societat, denunciar el mal ús social de l'entorn comú.

· Quines obres destacaries de la teva trajectòria artística?
És impossible quedar-me amb alguna perquè totes han estat importants, i són projectes meus ja siguin propis o fets en equip. He viatjat molt per la meva base artesana que m'ha fet moure per pobles i ciutats de la banda nord de la península, i per les illes. La meva fase més artística em va portar a desenvolupar instal·lacions artístiques, treballs de carrer i exposicions. En els últims anys vaig entrar de ple en diferents segments de la indústria cultural com el teatre, el cinema, la publicitat o instal·lacions efímeres. Ara, sento que torno a començar. És un nou punt de partida, un punt i a part.

· Quines peces teves podem veure a Castellar?
Hi ha algunes que formen part de col·leccions privades, els pallanassos de quatre metres que estan guardats a l'Espai Tolrà, i també unes copes a la Sala Blava. Hi ha façanes, instal·lacions efímeres que ja han desaparegut. Ara tinc dues propostes a Castellar: l'exposició 'Urboscanes' a la Biblioteca i 'Llauna', una exposició virtual a El Mirador. Ha estat un gran buidatge emocional i he tingut la gran sort de poder exposar a la Biblioteca Municipal. Ara estic treballant perquè 'Urboscanes' tingui continuïtat i viatgi.

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?

Sóc positiu

Un defecte que no pots dominar?
No tolero l'incivisme

Una persona que admires?
Carles Santos

Quin plat t'agrada més?
L'arròs

Un color
L'ocre, el de la tardor

Un animal?
Un tigre

Un grup?
Vetusta Morla

Un llibre?
Tots els de la Biblioteca Municipal

Un escultor?
Lluís d'Els Comediants

Un viatge pendent?
Les illes Azores

Un material?
Qualsevol biodegradable

Comparteix
M'agrada
Comentaris