03   Ple maig_1440x961
Un moment del ple telemàtic del mes de maig ||YouTube
27/05/2020 Actualitat
Els grups municipals aproven per unanimitat el Pla de Reactivació Socioeconòmica

Els grups municipals acorden un full de ruta per pal·liar els danys de la Covid-19 i dinamitzar l’economia local. L’Ajuntament destina un primer paquet d’ajudes de 415.350 € a les persones i entitats amb més necessitats

Els grups municipals van desplegar molta sintonia política en el ple de maig -el tercer que es desenvolupa telemàticament- i van aprovar per unanimitat el full de ruta que ha de permetre a la vila combatre els danys sanitaris, socials i econòmics que està provocant la pandèmia global de Covid-19. L’anomenat Pla de Reactivació Socioeconòmica desplega els acords assolits a la Taula de la Crisi -de la qual en formen part els cinc grups municipals presents al ple-  amb l’objectiu de garantir “la cohesió social i la dinamització econòmica després del sotrac patit a causa del coronavirus”, va resumir l’alcalde, Ignasi Giménez. Per això, Giménez va insistir en la necessitat de tenir “la màxima unitat per fer front com a poble als reptes que tenim al davant”.


També caldrà oferir facilitats a la ciutadania, les empreses, els autònoms i les entitats per accedir als recursos que ofereixen les altres administracions, tasca que assumeix l’Oficina de la Covid-19, que ja ha obert a El Mirador. “Hem de sortir reforçats de la crisi, adaptar l’administració a les noves prioritats i modificar el pressupost vigent i adequar-ho a les conseqüències de la Covid-19 i tornar a marcar prioritats”, va dir l’alcalde. 


Dolors Ruiz, regidora d’ERC, principal grup de l’oposició, va apuntar que el seu grup va veure “des del minut 1 la necessitat de crear una taula de crisi i un Pla d’acció”. Segons va dir, el Pla de Reactivació ha de servir “per complementar el que no arriba amb la diligència necessària de les altres administracions competents”. En aquest sentit, va demanar a l’equip de govern “més celeritat i més claredat” a l’hora de posar a l’abast “uns recursos que procedeixen de les butxaques  dels castellarencs i castellarenques”.


Pau Castellví, portaveu de Junts per Castellar, va dir sentir-se “orgullós del meu Ajuntament, que ha sabut consensuar i fer front a la fosca situació” de la pandèmia. Castellví es va mostrar satisfet de les propostes que el seu grup havia pogut incorporar al Pla de Reactivació i va fer especial incidència en  la millor dinamització de la Bossa de Lloguer Social i en els ajuts que el pla preveu a entitats que estan en primera línia, com Càritas, Creu Roja, etc.


La regidora de la CUP, Marga Oncins, va qualificar de “fonamental” la Taula de crisi així com “la diversitat de punts de vista que la pot enriquir”. També va matisar que, posat a fer “crítica constructiva”, el seu grup troba a faltar concreció en algun aspecte així com la planificació de diversos escenaris per tenir més capacitat de resposta. Finalment, el regidor de C’s, Matías de la Guardia, també va lloar el Pla i la celeritat amb la qual l’equip de govern va activar la taula de crisi. “Ara, el millor que podem fer és ser efectius i reclamar que les altres administracions es coordinin en les ajudes”, va dir.

 

Primer paquet de mesures
El Pla aprovat aquest dimarts ja suposa implementar una sèrie d’inversions i despeses que va desglossar la regidora comissionada de la Covid-19, Yolanda Rivera. Es destinaran 415.350 € a suplementar ajuts a necessitats sobrevingudes en matèria d’habitatge (hipoteques i lloguers), per activitats d’estiu (els casals podran subvencionats) i d’atenció social en totes les seves facetes. Les entitats assistencials que estan treballant des del primer moment per pal·liar els danys socials de la pandèmia també rebran noves subvencions directes que mantenir la seva impagable activitat. Aquestes mesures van ser recolzades pels grups de l’oposició i, tal i com ja va avançar l’equip de govern, es prepara un ple extraordinari a principis de juny per ampliar aquests ajuts econòmics i també adaptar les ordenances i preus públics a la nova situació, tan per ajustar taxes que no s’han cobrat per manca d’activitat com per detallar nous ajuts, moratòries o exempcions fiscals per amortir l’impacte de la Covid-19 en famílies, comerços i pimes. 
Una de les mesures que es va anunciar va ser la creació d’una moneda castellarenca, l’Estevet. Es crearan unes targetes moneder per on es vehicularan els ajuts econòmics a les famílies així com avantatges en cas de fer compres als comerços locals mitjantçant aquesta targeta moneder.

 

Moció contra l’ARSAL que impedeix gastar tot i tenir superàvit

La política està plena de paradoxes. El ple de maig va servir per engegar un Pla de Reactivació Socioeconòmica i un primer paquet econòmic d’ajudes i, a la vegada, es va haver de portar a aprovació un pla econòmic i financer per complir amb la llei d’estabilitat pressupostària per equilibrar uns comptes de l’Ajuntament que, de facto, tenen un superàvit de 2 milions d’euros. Tot i tenir importants romanents de tresoreria, la llei impedeix gastar-los si la despesa no es financerament sostenible. En concret, permet disposar d’un 20% del saldo disponible -que són els 415.000 euros que ara s’estan posant a l’abast d’empreses i famílies-. Per això, ERC i la CUP van presentar una moció que va comptar amb el suport de tots els grups -C’s es va abstenir- que demana la derogació de l’ARSAL així com la flexibilització de les regles fiscals amb la finalitat d’augmentar la capacitat pressupostària del món local. “Aquesta llei ara no té sentit quan tenim superàvit estructural any rere any i ens exigeix reduir endeutament quan hem de donar una resposta social”, va expressar la ponent de la moció, Núria Raspall (ERC).  Pau Castellví (Junts) va intervenir en el debat per subratllar que aquesta llei demostra que “el model democràtic vigent està caducat”.  Per part de C’s, Matías de la Guardia, es va mostrar d’acord amb el fons de la moció -per això va votar abstenció- però va explicar que la seva formació és partidària de la modificació de la llei més que no pas la derogació, per les dificultats que implica.

En  el següent vídeo es pot recuperar el ple de maig íntegrament:

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris