IMG 0018_617x412
La pandèmia ha augmentat la quota de pantalla dels infants i dels adolescents en l'àmbit educatiu i l'oci - L'ACTUAL
25/05/2021 Actualitat
Gerard Vilanova: "A cada hora d'oci amb pantalla, una hora sense"

L'impulsor del projecte pedagògic TIC ACTIVA i autor del llibre 'El seu primer mòbil' (Horsori editorial), detalla algunes pautes per gestionar la desescalada digital dels infants i dels adolescents

Rocío Gómez

Es reprèn la vida al carrer, les mesures es relaxen, i és moment de tornar a connectar amb el nostre entorn i socialitzar, i per tant, de fer una transició digital. En el cas dels infants i dels adolescents, l’oci, les classes i algunes extraescolars s’han dut a terme en moltes ocasions de manera telemàtica. La pandèmia ha afectat les nostres rutines digitals, i ha augmentat la quota de pantalla. “Ens passem més de nou hores al dia connectats a la xarxa”, constata Gerard Vilanova, impulsor del projecte pedagògic TIC ACTIVA. El castellarenc acaba d’editar una versió en castellà del seu llibre ‘El seu primer mòbil’ (Horsori editorial),  un manual de bones pràctiques que compta amb il·lustracions de Toni Tèrmens i pròleg del periodista Carles Fité.

 

Vilanova explica que, per tal de no afartar-nos de la vida digital, i acompanyar els joves i els infants en aquesta transició, és indispensable “posar límits en referència a l’espai, el temps i les activitats. Per exemple, a cada hora d’oci amb pantalla, una hora d’oci sense. És important compensar”. En aquest sentit, els adults són la porta d’entrada a uns hàbits digitals saludables. “S’educa l’infant a través de l’adult. Hi ha dos espais que han de ser sagrats quant a la desconnexió: la taula i el dormitori. Aquí no poden entrar ni el mòbil, ni la tauleta, perquè són una interferència en la comunicació, en el diàleg familiar”, detalla. “Amb la confluència de tots els adults i els infants a casa, és molt important que es mantinguin aquestes fronteres. No podem dedicar tot el temps d’oci a la pantalla”, afegeix. “Hi ha una certa fascinació tecnològica que fa que incorporem més aparells a menor edat. Hem d’adoptar una postura més crítica, aplicar filtres, i buscar un valor afegit en la tecnologia. Ens hem acostumat a fer servir la tecnologia en situacions que és redundant i supèrflua”, assevera.


Ara bé, l’estiu pot ser un bon aliat per a les famílies en la desescalada digital. El bon temps, les vacances i les activitats a l’aire lliure, conviden els infants i adolescents a apartar la mirada de la pantalla, i establir nous vincles més enllà de les xarxes socials.

 

Recupera l'entrevista de Gerard Vilanova al programa Connectats de La Xarxa i Ràdio Castellar

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris