08 menstruacio_950x634
Ja es pot demanar la baixa en cas de patir menstruacions doloroses. És una de les reformes de la Llei de l'Avortament aprovada el mes de febrer  || PEXELS
02/06/2023 Actualitat
Entra en vigor la baixa per menstruació incapacitant

La durada es pactarà amb els professionals sanitaris. Les regles doloroses s'associen a patologies com l'endometriosi, els miomes, l’adenomiosi o altres malalties com els pòlips endometrials o els ovaris poliquístics, entre d'altres

 

Rocío Gómez

Dijous passat van entrar en vigor les noves baixes incloses en la reforma de la llei de l’avortament, que es va aprovar el mes de febrer. Una d’aquestes noves tipologies de baixa és la que s’associa a una menstruació dolorosa, incapacitant, que no permet seguir les activitats diàries amb normalitat. És una situació que es produeix en patologies com l’endometriosi, els miomes, l’adenomiosi o altres malalties com els pòlips endometrials, ovaris poliquístics, dificultat de la sortida de sang o inflamació pelviana.


La baixa per menstruació dolorosa es pot demanar des de dijous passat. Podrà tenir caràcter anual - sempre que hi hagi un diagnòstic per part d’un metge - per tal que la treballadora no hagi de sol·licitar la baixa cada mes. La prestació es cobrarà des del primer dia, i la durada es pactarà amb els professionals sanitaris en funció de l’estat de salut de la pacient.


En un comunicat, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) lamenta que el nombre de dones que podran acollir-se a la baixa per menstruació serà limitat, perquè hi ha moltes dones que pateixen regles doloroses que no estan diagnosticades. Des del SEGO estimen que entre el 15% i el 20% de les dones que pateixen dolor menstrual sense un diagnòstic, o en un cicle puntual, podrien quedar-se sense dret a accedir a aquesta nova baixa.


D’altra banda, també han entrat en vigor la baixa per interrupció voluntària o involuntària de l’embaràs i el permís a partir de la setmana 39 de gestació, que no es descomptarà de les 16 setmanes de baixa que corresponen pel naixement d’un fill. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris