A7307989_1440x961
L'alcalde de castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i el president de la Federació d'ADF del Vallès, Joan Trenchs, signant el conveni envoltat per membres de les ADF de Castellar, Sabadell i Matadepera Quim Pascual
21/06/2021 Actualitat
En alerta per prevenir els incendis

El Consell Comarcal i la Federació d’ADF signen a les Arenes el conveni anual per finançar les actuacions de les agrupacions forestals

Jordi Rius

L’Ermita de les Arenes no podia ser millor escenari per a presentar la renovació del conveni entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i les ADF per finançar i fer difusió de les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals. L’entorn, envoltat d’una important massa forestal i en ple parc natural,  ha servit aquest matí per evidenciar la fragilitat del nostre ecosistema, amenaçat per una important sequera que ja dura 60 dies i que fa preveure un estiu sec i poc plujós.


L’alcalde de Castellar del Vallès i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, després de signar el conveni dilluns passat, ha apuntat que els boscos corren “un risc important” i que aquest estiu “hi ha una situació molt complicada”. Prova d’aquesta amenaça és el darrer incendi del Parc Natural de Collserola, el cinquè en un mes, i el fet que en el darrer any “ja s’han cremat més hectàrees a la nostra comarca en el que va d’any que en tot l’any passat”. Per tant, el paper de les ADF “és clau per cuidar tot el territori”, tot i que “hem de ser capaços de transmetre al conjunt de la població que hem d’anar molt de compte, hem de ser cívics, tenir comportaments a l’espai n atural que no propiciïn aquestes situacions de risc i evitar-les al màxim”. El conseller comarcal de l’Àrea de Territori, Carles Rodríguez, ha mostrat la seva “satisfacció” per la renovació del conveni, i “perquè compteu amb més recursos per fer la vostra tasca i per mantenir els boscos nets i en bon estat”.


El conveni, de caràcter anual i dotat amb 6.000 euros, facilita “un seguit de recursos a la Federació d’ADF del Vallès Occcidental per poder a terme un seguit d’actuacions com manteniment de vehicles, diferents xarxes de comunicació en comú de les ADF o  el manteniment del local de coordinació de les diferents agrupacions”, explica Giménez, que afegeix que l’acord referma “el compromís  que tenim amb els ADF, un grup de persones que, de manera voluntària i altruista, col·laboren desinteressadament per tal de mantenir una de les coses més preuades que tenim a la nostra comarca, que és aquesta massa boscosa”


El president de la Federació d’ADF del Vallès Occidental, Joan Trenchs, ha agraït el paper del Consell Comarcal del Vallès Occidental que “any rere any col·labora amb la Federació per donar suport a les ADF associades”.  En aquest moment hi ha 16 ADF associades al Vallès Occidental : Castellar del Vallès, Castellbisbal, El Pinyó (Sant Llorenç Savall), El Roure (Martorell-Ullastrell), La Serralada (Montcada i Reixac), Matadepera, Palau­-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls.  El conjunt de les ADF de la comarca apleguen un total de 300 persones voluntàries. D’aquestes setze ADF associades, n’hi ha quatre que es dediquen al manteniment de camins i de neteja de boscos, mentre que la resta compten amb voluntaris.  Trenchs ha volgut agrair també “els voluntaris i voluntàries que tenim ja que, gràcies a ells, l’entorn està més protegit”. A l’acte de signatura del conveni  hi han estat presents representants de les ADF de Castellar, Matadepera i Sabadell. 


Una vegada més, Trenchs ha apel·lat a la precaució a l’hora de relacionar-se amb l’entorn natural i ha vaticinat que “serà una campanya complicada” per la inexistència de pluges fortes en els darrers dos mesos i per la previsió que serà un estiu molt calorós, amb poques precipitacions.


Les ADF són entitats sense afany de lucre, formades per propietaris forestals, ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial, voluntaris i voluntàries i entitats municipals adherides segons conveni que tenen com a finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals. Les agrupacions de defensa forestal es van regular a partir de 1986 com a conseqüència del programa ‘Foc Verd’ elaborat per la Generalitat amb posterioritat a la primera gran onada d’incendis forestals que es va produir a Catalunya.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris