Els professors i professores del nou institut agrari reunits al voltant de l'hivernacle, una de les instal·lacions que utilitzen els alumnes dels cicles formatius
Els professors i professores del nou institut agrari reunits al voltant de l'hivernacle, una de les instal·lacions que utilitzen els alumnes dels cicles formatius. Quim Pascual
10/09/2019 Actualitat
Els estudis agraris, en un sol institut

Els cicles formatius se segreguen de l’Institut Castellar i el Sant Esteve es transforma en un Institut Escola

Jordi Rius

Una de les novetats d’aquest nou curs 2019-2020, que comença dijous 12 de setembre amb un total de 4.122 alumnes, és que Castellar comptarà amb un institut d’FP, concretament amb un institut agrari. La creació d’aquest nou equipament és fruit de segregar els cicles formatius de la família agrària, que fins ara depenien de l’Institut Castellar, i adequar-los en aquest nou Institut d’FP de Castellar del Vallès, “de moment, el nom provisional que tenim”, explica la nova directora del centre, Berta Tàsias. Físicament, el nou institut de FP està ubicat a la nau del carrer Anoia, des d’on s’ofereixen aquests estudis des del 2013.


L’oferta formativa és similar a la que s’oferia quan els estudis depenien de l’Institut Castellar: els cicles formatius de grau mitjà (CFGM) de jardineria i floristeria i de producció agroecològica i el cicle formatiu de grau superior (CFGS) de paisatgisme i medi rural. Com a novetat, enguany el centre ofereix aquest curs “un programa de formació i inserció (PFI) de jardineria i viverisme adreçat a estudiants que no han acabat l’ESO”, explica la directora. Es tracta de cursos formatius que han de permetre als joves que compleixen els requisits reintroduir-se en el sistema educatiu per prosseguir estudis de formació professional. 


Per accedir als CFGM cal tenir l’ESO aprovada, mentre que per entrar als estudis de grau superior s’ha de tenir el batxillerat o la titulació de grau mitjà. Segons Tàsias, l’oferta educativa del centre obre dues vies: “Entrar al món professional com a peó, però que tampoc tanca les portes al món acadèmic i entrar a la universitat”. A més, els estudis de la família agrària són únics al Vallès Occidental i entre la vuitantena d’alumnes que hi ha als cicles formatius hi ha un gran percentatge d’alumnes de la comarca. Actualment encara queden places en tots els cicles i la matrícula continuarà oberta durant tot el mes.


La cooperativa viver Tres Turons col·labora com a empresa en la formació professional i un dia a la setmana els alumnes van al viver. L’institut d’FP també compta amb un solar, de propietat municipal, “on es fan diferents cultius, tenim un hivernacle i una zona enjardinada”, assegura Tàsias.


INSTITUT ESCOLA AL SANT ESTEVE
L’altra novetat d’aquest curs  és la conversió de l’escola Sant Esteve en Institut Escola. El regidor d’Educació, Joan Creus,  va fer ahir una visita al centre  per veure “com han pogut organitzar aquest inici de curs”.  Al nou Institut Escola començaran el curs 54 alumnes de 1er d’ESO agrupats en dues línies. “Si bé el Departament d’Educació de la Generalitat ens ha aprovat dues línies  amb 30 alumnes per aula, perquè la ràtio a secundària és superior a la primària, nosaltres hem apostat per una atenció més personalitzada i tindrem tres aules amb un màxim de 20 alumnes per aula”, explica la directora del centre, Mònica Díaz. Per encabir els nous alumnes de secundària, s’han hagut de fer adequacions d’espai. Així, dues aules de  3r de primària s’han adaptat per a 1r d’ESO i el tercer grup d’ESO ocuparà l’espai d’una antiga aula d’anglès.


El servei de menjador també ha patit alguna transformació al nou Institut Escola. Així, els alumnes de P3 menjaran al mateix edifici d’infantil. D’aquesta manera,“els alumnes des de P4 fins a 1r d’ESO podran menjar al menjador, això sí, agrupats en dos torns”, recalca Díaz. 


Dels més de 4.000 alumnes que iniciaran el curs a la vila, 3.644 són d’educació infantil i primària i secundària que  començaran a partir del 12 de setembre: 630 corresponen a Educació Infantil; 1.655 a Educació Primària i 1.359 cursaran Educació Secundària Obligatòria.


La setmana que ve també començarà el curs l’alumnat matriculat als estudis postobligatoris: 327 alumnes ho faran a Batxillerat, 136, als cicles formatius de grau mitjà i superior, i una quinzena, al Programa de Formació i Inserció d’auxiliar d’hoteleria: cuina i serveis de restauració.

 

 A7 2010 1

L'equip de l'Institut escola Sant Esteve amb responsables de la Regidoria d'Educació.|| Q. PASCUAL
 

ESCOLES BRESSOLS MUNICIPALS
Les escoles bressol municipals (EBM) van iniciar dimarts el nou curs 2019-2020 amb 128 alumnes inscrits, 38 a l’EBM El Coral i 90 a l’EBM Colobrers. Encara queden places vacants en totes dues escoles.


Els infants d’aquests dos centres van començar el curs amb  jornades d’adaptació amb grups i horaris reduïts, mentre que a partir del 10 de setembre, les dues escoles bressol municipals ja funcionaran amb plena normalitat.
adequació d’equipaments


A banda de la posada en marxa de l’Institut Escola Sant Esteve i l’Institut d’FP de Castellar del Vallès, cal destacar les noves direccions a l’Institut Puig de la Creu i a l’escola El Sol i la Lluna. 


Pel que fa a l’adequació d’equipaments educatius, aquest estiu l’Ajuntament ha dut a terme la reforma de la cuina de l’escola Bonavista, que ha ampliat superfície i ha renovat mobiliari i electrodomèstics. L’actuació ha inclòs la renovació de les instal·lacions, del paviment i del cel ras i la ubicació d’un dipòsit d’aigua calenta en una dependència exterior. A l’abril passat ja s’havia substituït la coberta del menjador del mateix centre. 


L’altra actuació destacada, que està previst que finalitzi en els propers dies, és la reforma de la coberta del gimnàs de l’escola Emili Carles-Tolrà. L’actuació, que permetrà evitar les filtracions pluvials, inclou la substitució de les finestres actuals, d’acer i vidre simple, per finestres d’alumini amb vidre amb cambra d’aire i finestres amb batents que s’accionaran amb motor donada l’altura.


 Una vegada finalitzada l’obra, l’equipament també disposarà d’un cel ras de plaques fonoabsorbents, nou paviment a la zona d’escales i grades i unes parets verticals interiors totalment sanejades de les humitats. Els treballs al gimnàs de l’escola Emili Carles-Tolrà comportaran una millora en l’eficiència energètica de la instal·lació, ja que es reduiran les despeses de climatització. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris