DSC0716_617x412
Autoritats municipals i educatives amb el conseller Bargalló, en la visita a l'escola Sant Esteve, dimecres passat / F. MUÑOZ
13/02/2019 Actualitat
El Sant Esteve serà institut escola

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, visita el centre, què impartirà secundària a partir del setembre

Cristina Domene

El Sant Esteve serà un institut escola a partir del curs vinent, 2019-20. L’anunci, fet pel Departament d’Educació, ha estat molt ben rebut per part de l’Ajuntament, però sobretot per la comunitat educativa del centre. El fet que els alumnes de primària puguin estudiar la secundària al mateix centre sense necessitat de canviar d’ambient és una opció que tranquil·litza les famílies i també els infants. “Hem rebut felicitacions i mostres d’alegria per part de pares i mares, que han quedat sorpresos perquè els hi ha canviat la idea d’anar a l’institut. Sabem que tenim el suport de l’Ajuntament, dels Serveis Educatius i de l’AMPA i això farà que el projecte tiri endavant, perquè és tot un repte”, va expressar la directora del centre, Mònica Díaz.


A més d’implantar-se en el centre castellarenc, aquest model d’institut escola es desenvoluparà, el proper curs, en altres 24 equipaments de Catalunya. Per explicar de prop els canvis i conèixer físicament el centre, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va visitar el Sant Esteve, dimecres a la tarda acompanyat per la directora i el personal del centre, l’alcalde, Ignasi Giménez, el diputat delegat d’Educació i regidor, Rafa Homet, i altres regidors del consistori. “Si no n’estiguéssim convençuts que el Sant Esteve no està preparat per tirar endavant aquest projecte no ho haguéssim proposat. Des del Departament oferirem un acompanyament singular en el claustre i la direcció, que voldrà dir condicions molt concretes de recursos materials i humans”, va compartir el conseller. Des d’Educació defensen que aquest és un model d’èxit, ja que lluita contra la segregació i permet un projecte pedagògic comú. Els beneficis són varis: reducció de l’absentisme, millora dels resultats i menys problemes de convivència. Tot i això, Bargalló va recordar que el projecte de secundària ha de ser coherent amb el nivell i les exigències: “No podem fer una primària bis, s’ha d’evitar infantilitzar els nens en aquesta etapa. Es tracta de fer un únic projecte educatiu amb tres potes: infantil, primària i secundària, amb les metodologies diversificades que calgui en cada pota”


Que el Sant Esteve esdevingui un institut escola descongestiona la secundària a Castellar i així ho ha assenyalat l’alcalde Giménez: “Nosaltres ens sentim molt còmodes amb aquesta proposta. Era una aposta que especialment es podia fer en escoles com el Sant Esteve, perquè disposa de l’espai suficient i necessari per poder implementar un institut escola amb totes les garanties i totes les condicions. Significa resoldre el problema de congestió que en aquests moments hi ha a secundària i especialment a l’Institut Castellar”. I és que els problemes de massificació secundària és una constant en molts municipis. Així ho va confirmar el diputat delegat d’Educació, Rafa Homet: “És una notícia excel·lent que a la comarca del Vallès es despleguin set d’aquests 25 instituts escoles perquè el model permet desenvolupar projectes molt coherents, des d’una perspectiva més competencial. El Sant Esteve començarà obrint camí aquí a Castellar i penso que serà un referent que seguirem molt de prop”.


La necessitat dels vetlladors
L’alcalde de Castellar va aprofitar la visita del conseller Bargalló per traslladar-li el malestar de tota la comunitat per la manca de vetlladors que hi ha a les escoles de Castellar. “És un dels temes que més ens preocupa i li hem fet saber. És absolutament necessari incrementar i reforçar aquesta figura dins les escoles. A petició d’algunes famílies i centres, i de manera provisional, l’Ajuntament, sense que tingui la competència, va assumir el cost i està completant la falta de vetlladors. Però és una mesura provisional i és la Generalitat qui ha de vetllar per això”. A més, per poder recaptar diners per destinar-los a la incorporació de més vetlladors la ciutadania castellarenca està preparant una ‘Marató per la Diversitat’. El conseller va respondre que hi ha prevista una partida de 5 milions d’euros destinada a contractar vetlladors però que no es podrà tirar endavant dins que s’aprovin els pressupostos.  


D’altra banda, l’alcalde va aprofitar la visita del conseller per anunciar que a partir del curs vinent  l’Institut Castellar podrà oferir la modalitat de batxillerat Artístic al centre. A més, s’està estudiant l’opció d’obrir una Escola Agrària que no depengui de l’Institut Castellar, ja que a causa de la dimensió que han adquirit els mòduls la gestió és complicada a escala administrativa. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris