01/10/2015 Actualitat
El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte arriba a Castellar
El Programa s'adreça a persones de 50 a 69 anys, que podran fer-se cada una prova gratuïta en col·laboració amb farmàcies, hospitals i CAPs
Redacció

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que Castellar del Vallès serà el primer municipi de l'àrea de referència del Parc Taulí on arribarà el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte adreçat a persones d'entre 50 i 69 anys.

El Programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Els ciutadans que poden acollir-s'hi, és a dir, els 5.780 castellarencs i castellarenques d'aquesta franja d'edat, que conformen la població de més risc de patir càncer colorectal, rebran en els propers dies al seu domicili una carta als seus domicilis on s'explicarà el funcionament de la prova.

Els ciutadans i ciutadanes que rebin la missiva hauran d'adreçar-se amb la carta a una de les farmàcies col·laboradores del Programa, on se'ls entregarà la prova i se'ls explicarà com fer-la a casa. Un cop realitzat el test, s'haurà de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible i, al cap d'uns dies, el resultat final serà comunicat per correu o per telèfon.

En cas que la prova sortís positiva (és a dir, si es detecta sang en la mostra de femta), s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte. D'acord amb el pacient, també es programaria el seguiment i tractament del cas, si fos necessari.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va posar en marxa l'any 2000 a L'Hospitalet de Llobregat i s'està estenent a la resta de Catalunya. Després de Castellar del Vallès, arribarà a la resta de poblacions de l'àrea de referència del Parc Taulí en l'ordre previst: Sant Llorenç Savall, Sabadell, Polinyà, Sentmenat, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

EL CÀNCER DE CÒLON I RECTE|| El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s'estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.100 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d'unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d'aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.

Comparteix
M'agrada
Comentaris