mongetes amb sardines 'anxovades', tomàquet i pesto de ruca_617x412
Mongetes amb sardines 'anxovades', tomàquet i pesto de ruca. || M. BONAFACIA
28/06/2019 Actualitat
El Menjador: "Llegums, a l’hivern... i a l’estiu!"

La secció gastronòmica de L'Actual ens delecta amb propostes estiuenques

Manel Bonafacia

Seques amb botifarra, llenties amb xoriç, capipota amb cigrons... la nostra cuina popular n’és plena, de plats amb llegums, molts d’ells, és veritat, compartint protagonisme amb el porc. Plats contundents, per menjar amb cullera, i que molta gent rebutja, quan arriba la calor, perquè demanen temps, són calòrics, es mengen calents i ara venen de gust coses fresquetes.
Personalment no tinc cap problema si demà al matí em convideu a esmorzar un capipota amb cigrons, ni em fa mandra cuinar-ne, però entenc que la majoria, amb la calor, fugi de la cullera si no és per menjar cremes fredes.


Deixar de banda els llegums en aquesta època és un greu error perquè n’hauríem de menjar almenys 3 o 4 cops a la setmana, com recorden sovint els nutricionistes: a la nostra dieta li falten verdures, fruites i llegums, que ens aporten proteïnes, vitamines, minerals i fibra.,Podem preparar plat frescos i lleugers amb llegums? És clar, fem-ne amanides. No vull dir afegir quatre mongetes a una amanida verda, vull dir plats en els quals llenties, mongetes o cigrons siguin protagonistes.


La nostra cuina popular ja en té, d’aquests plats: l’empedrat és una amanida de mongetes, bacallà dessalat i esqueixat amb tomàquet i olives negres (i ceba, o pebrot).
Seguint aquest model, en podem fer moltes més, d’amanides: les mateixes mongetes i verdures amb anxoves o tonyina en conserva, o canviant les mongetes per cigrons o llenties.
Agafem un plat i n’anem canviant ingredients per no caure en l’avorriment i sorprendre els nostres comensals.


Personalment, m’agrada amanir els llegums amb verdures tallades petites i envinagrats. Uns mongetes tipus Santa Pau, barrejades amb ceba tendra, pebrot verd i vermell, tot tallat a daus petits, unes tàperes, olives i cogombrets en vinagre o agredolços, també a dauets. Per amanir-ho, una vinagreta clàssica, 1 part de vinagre bo, 3 d’oli també bo i un pessic de sal. I fem variacions: una culleradeta de mostassa, vinagre de mòdena o d’arròs, herbes fresques (menta, farigola llimonera...).


Si hi volem posar proteïnes, unes anxoves tallades a trossets, i tenim un plat d’allò més complert que em faig sovint per posar al tàper que m’emporto a la feina. També admet, és clar, unes bones olives, tomàquet, un llit d’enciam, etc.


Amb les llenties faig una cosa similar: ceba tendra, pastanaga, cogombrets envinagrats, tot picat de la mida de les llenties (millor si són pardines) i amanit amb oli i vinagre al gust. Per acompanyar amb anxoves, sardinetes en conserva, pernil, tomàquet...


I els cigrons? Doncs amanits igual que les mongetes que he explicat, o amb verdures crues, tallades una mica més grosses: carbassó, ceba, pebrots, tomàquet, api, cogombre... Una recepta que vaig fer temps enrere i que m’agrada molt són els cigrons amb salsa pesto i uns cirerols per sobre. La salsa pesto segur que la coneixeu, es fa amb un bon manat de fulles d’alfàbrega, tres dits d’oli, una cullerada de pinyons, un o dos grans d’all i formatge sec ratllat, tipus parmesà o manxec, tot triturat.


Si el problema és la cocció dels llegums, té moltes solucions. A mi m’agrada coure’ls a casa, i en el cas de les llenties és senzill i ràpid, però els cigrons i les mongets, que s’han de posar en remull la vigília, costen més de coure.


Si ens fa mandra, tenim a preus molt assequibles conserves de llegums prou bones que sempre hem de tenir al rebost per un cas d’emergència, tot i que és millor comprar els cigrons o les mongetes envasades al buit o amb atmosfera protegida, o cuits del dia en botigues especialitzades.


La llàstima és que a Castellar no n’hi ha cap, d’aquelles botigues tradicionals que t’ofereixen set o vuit tipus de llegums cuits. Al mercat hi ha una parada que comparteix la venda de fruita i verdura amb la de bacallà i llegums, Vila Borrull. Però només tenen cigrons, mongetes i llenties, i no cada dia. No hi busqueu mongetes petites, ni del ganxet, ni vermelles; tampoc llenties pardines, o cigró menut.


A pocs metres, la parada de menjar preparat La bona teca ofereix també cada dia cigrons i mongetes cuits, també d’una sola varietat, a un preu més econòmic.
Finalment, algunes botigues, especialment carnisseries, que fa temps que han incorporat menjar preparat a la seva oferta, també venen alguns llegums cuits, com és el cas de Cárnicas Merche.

 

Vila-Borrull

A 5,40 € el quilo
Mercat municipal
Tel. 93 7142715

 

La bona teca

A 4,30 € el quilo
Josep Tarradellas, 13 i
mercat municipal
Tel. 93 714 83 15

 

Cárnicas Merche

Mercat municipal i Montcada, 5
Tel. 647121716

 

**L’Actual visita els establiments sense avisar, de forma anònima, i paga totes les consumicions

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris