06 recordRamonPuigdelloses_617x412
Les cinc plaques “Stolpersteine” de Castellar, ubicades a la plaça d’El Mirador, que recorden els cinc deportats Quim Pascual
27/08/2019 Actualitat
El castellarenc Ramon Puigdelloses entre les víctimes a Mauthausen publicats al BOE

El govern espanyol publica una llista oficial amb els noms dels espanyols morts al camp d’extermini

Cristina Domene

Castellar del Vallès no va ser aliena a la barbàrie que va suposar l’holocaust nazi. Cinc castellarencs van ser deportats a camps d’extermini de Mauthausen-Gusen i Buchenwald: Francesc Comellas, Ramon Puigdelloses, Josep Rovira, Francesc Valls i Enric Comellas. D’aquests cinc, dos van aconseguir sortir amb vida i altres tres van ser assassinats, en el camp o durant la marxa d’evacuació.

Més de 70 anys després, el govern espanyol ha publicat al BOE els noms de 4.427 espanyols morts a Mauthausen, entre els quals es troba el del castellarenc Ramon Puigdelloses Sastre. Una de les finalitats d’aquesta publicació al Boletín Oficial del Estado, del 9 d’agost, és que aquestes defuncions es puguin inscriure al Registre Civil. Al registre apareixen noms, cognoms, lloc de naixement i data de defunció, també amb l’objectiu que els familiars puguin verificar aquestes dades.

Ramon Puigdelloses Sastre va néixer el 17 de març de 1920 a Castellar. Vivia al carrer del Centre, 30. Professionalment es dedicava a la impressió. Estava afiliat a la UGT i va ingressar a l’exèrcit republicà per lleva sense assolir cap graduació. En plena desfeta republicana va retornar a casa i s’hi estigué pocs dies abans de l’entrada de les tropes nacionals, moment en què va decidir emprendre el camí de l’exili cap a França, on fou internat en un camp; allistat en una CTE, fou capturat al nord del país pels alemanys. El confinaren a l’stalag XII-B, Frankentahal, Alemanya, amb el número 13080. El 24 de maig de 1941 va arribar al KL Mauthausen i fou matriculat amb el número 5811. El 20 d’octubre de 1941 és traslladat a Gusen, on va ser inscrit amb el número 13803 i va morir el 6 de desembre del mateix any.

El grup d’historiadors que ha realitzat la llista ha explicat, però, que algunes dades poden ser errònies, ja que sovint els empresonats donaven dades falses per no comprometre la família. Per aquest motiu s’ha obert un procés d’al·legacions.

Gran part de les 4.427 persones que apareixen en el BOE van ser republicans que havien passat la frontera francesa fugint de la Guerra Civil o amb la intenció de formar part d’un exèrcit francès o de la resistència. D’aquest número, només vuit són dones.

Comparteix
M'agrada
Comentaris