Segons l’institut INRA, aquests dispositius que fabrica l'empresa castellarenca Airtècnics poden preveure plagues i malalties
Els dispositius de ventilació es posicionen com una alternativa a productes químics nocius per al medi ambient i els humans. Un equip d’investigadors francesos de l’Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) ha determinat mitjançant un estudi científic que les cortines d’aire eviten l’accés d’insectes voladors a espais tancats, de manera que prevenen malalties infeccioses de transmissió, contaminació en fàbriques i fomenten el benestar i confort de les persones en diferents establiments, especialment en els d’alimentació.
Conscients de la necessitat mediambiental i sanitària d’evitar productes químics en la prevenció de plagues, especialment en la indústria alimentària, i de la norma americana NSF-37, que regula les característiques tècniques de les cortines d’aire per a entrades en establiments alimentaris, l’equip d’R+D l’empresa de cortines d’aire Airtècnics es va proposar crear una alternativa eficaç per prevenir l’accés d’insectes als establiments amb una cortina d’aire.
Tot i tenir evidències que les cortines d’aire són eficients per a la prevenció d’entrada d’insectes, no existien estudis sobre aquest tema. És per això que INRA va dur a terme un estudi independent per aconseguir que les cortines d’aire siguin reconegudes internacionalment com un sistema òptim de prevenció de plagues i malalties.
L’experiment es va dur a terme per estudiar el comportament d’una colònia de 7.500 abelles dipositades en un espai tancat per una xarxa similar a la que s’utilitza en l’elaboració de mosquiteres. Dins d’aquest espai van situar un contenidor industrial obert amb una cortina d’aire a l’accés i en l’interior del qual es van emplaçar aliments susceptibles d’atreure aquests insectes.
Les abelles van aprendre on era la font de menjar i la cortina d’aire va ser testada quan l’activitat de les abelles era molt alta. L’experiment va consistir a mesurar la quantitat d’abelles que accedien als aliments augmentant progressivament la potència de la cortina d’aire. Per triar l’insecte sobre el qual realitzar la prova, es va comparar l’energia cinètica de diferents insectes voladors. La cortina d’aire pot prevenir l’accés d’insectes a establiments amb menjar, donant lloc a una experiència més confortable, neta i segura als usuaris. A més, evita la transmissió de malalties infeccioses produïdes per insectes.