A7R02608_1440x961
Domingo Iglesias,  afectat de la malaltia de Lyme Quim Pascual
14/06/2024 Actualitat
Domingo Iglesias: "Regalar una cadira de rodes és regalar una vida a molta gent"

La seva vida va canviar fa 16 anys quan durant un passeig pel camp a Lleó una paparra el va picar i li va transmetre la malaltia de Lyme. Afirma que no som conscients del perill de la picada d’aquest insecte

Jordi Rius

· Abans que et piqués la paparra, a què et dedicaves?
Estava de mecànic industrial a la multinacional Fluidra, que es dedica al sector de les piscines, fins que em va passar això de la picada.

 

 · Va ser a Lleó el 2008.
Sí, jo estava caminant pel camp amb la família i em va picar la paparra.  Em va sortir un cercle vermell i després es va tornar negre. Vaig estar per aquella zona de vacances. Jugant a futbol se’m va sortir una ròtula. Quan vam arribar de vacances, se’m va posar la cama negra i em van dir que era un herpes.

 

· Com actua, la paparra?
Es veu que la paparra s’enganxa entre 24 i 48 hores. T’injecta uns bacteris que s’anomenen borrèlies, i jo tinc les de l’ant i de la rata de cames blanques americans. A més, no estic exempt que em torni a picar. Als Estats Units i l’Amèrica del Sud està molt introduïda.

 

· I fins al 2021 no et van detectar que era la malaltia de Lyme?
Sí. Mentrestant em vaig operar del genoll i el maluc, les lumbars, on porto claus i plaques. Em van dir que era desgast. Em pixava a sobre, queia i tenia paràlisis facials. Vaig perdre l’oïda totalment en una orella i a l’altra en un 50%. M’anaven passant coses, però ningú s’atrevia a donar-me un diagnòstic clar. A la malaltia de Lyme se la coneix com la malaltia de les mil manifestacions. A l’Hospital General de Catalunya, el meu metge de capçalera em va dir que em fes una anàlisi perquè tenia “un bitxo”. Són analítiques que has de costejar tu perquè la Seguretat Social no ho fa.


 · Abans  del 2021 ja anaves en cadira de rodes?
La infecció m’afectava el sistema nerviós, les cames em fallaven, em va sortir una mena d’osteoporosi a la cama dreta. Em van passar tantes coses que no entenia res. 

 

 · Hi ha gaires afectats d’aquesta malaltia a l’Estat?
Sí, n’hi ha molts. I segurament n’hi ha més que no ho saben. La pilot Laia Sanz va estar fa poc a la ràdio i va reconèixer que la tenia. Si enganxes a temps la malaltia, en un any et pots salvar, però a partir d’aleshores és crònica. A mi em va afectar el sistema nerviós perquè era el meu punt vulnerable. El presentador Jorge Fernández també la té.

 

· Com es pot tractar?
Si passa un any des que t’hagi picat, no et cures. Es pot aturar si et subministren tres tipus de sèrum per l’aorta, com em van fer a mi, durant 60 dies.

 

· Tot i la teva invalidesa, exercites el cos i fas esport.
Sí, a l’Institut Guttmann em van dir que havia de fer esport perquè no se m’atrofiés la musculatura del cos. Em sento lliure fent esport  perquè pots fer alguna cosa tot i  anar amb cadira de rodes. Practico pàdel a Cabrera de Mar i ciclisme.

 

 · Has necessitat ajuda per entendre què t’estava passant?
Sí. Vaig estar una setmana ingressat a psiquiatria del Taulí. Quan vaig sortir, vaig pensar que havia d’assumir el que vingués i ser fort. Després em va venir una separació i lluito pels meus fills. He tingut molt suport de la meva família de Castellar i del meu amic José Luis Alfaro.

 

 · I a més estàs ajudant de manera altruista la gent...
Una cadira de rodes és una nova vida per a molta gent. La Seguretat Social dona unes cadires de rodes de ferro de 200 euros que s’han d’empènyer. Com surt així la gent de casa seva? Fa poc vaig conèixer un noi d’11 anys amb una patologia bastant severa. Justament em van regalar un Batec, un accessori que és com un volant que es col·loca davant de la cadira de rodes, i una cadira de rodes. Les estic preparant a la seva mida perquè el noi pugui sortir a la muntanya amb els pares. És clar, una cadira bona costa entre 5.000 i 6.000 euros.  Si vols fer esports amb una cadira adaptada et pot sortir per 3.000 euros. Considero que regalar una cadira de rodes és regalar una vida  a molta gent.  Es pot dir que soc com una mena d’intermediari, arreglo les cadires que em donen i les regalo. És injust veure a Wallapop que es venguin cadires de rodes que potser ha prescrit la Seguretat Social.

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Actiu i positiu
Un defecte que no pots dominar?
Les injustícies
Una persona que admires?
Els meus pares
La teva paraula preferida?
La positivitat
Quin plat t’agrada més?
Els ‘callos’
Un color
Verd
Una pel·lícula?
¿Conoces a Joe Black?
Un grup?
Maná
Un llibre?
'Resetea tu mente', de Mario Alonso
Un indret?
El centre de Castellar
Un desig?
Que torni l’empatia a aquest món

Comparteix
M'agrada
Comentaris