A7R01474_1440x961
Dolors Martínez, presidenta del Centre Excursionista de Castellar Quim Pascual
23/07/2021 Actualitat
Dolors Martínez: "No he vingut a canviar-ho tot, he vingut a reforçar les bases"

Després de crear i encapçalar la secció de marxa nòrdica del Centre Excursionista, la Dolors és la primera dona que presideix l’entitat en 68 anys d’història, on vol obrir la visió del club a la gent jove 

Albert San Andrés

· Com arribes a ser la primera presidenta del Centre Excursionista de Castellar?
Vinc del món de la BTT, que vaig deixar per temes de lesions. Tenia ganes de fer muntanya i fa 10 anys vaig fer-me sòcia del CEC. Arran d’això, vaig descobrir la marxa nòrdica i es va muntar la secció al club.

 

· Primera dona presidenta en 68 anys d’història!
És un món històricament d’homes, però cada vegada es veuen més dones implicades en els llocs de responsabilitat. No entenc per què fins ara no era així, ja que ens agrada la muntanya igual que als homes. Les dones donem una visió diferent, una volta al que fins ara s’ha fet. Manquen uns detalls de sensibilitat que les dones tenim. De la mateixa manera que els centres excursionistes estan envellits, també hi falten dones. Això pot evitar que es tanquin. És una qüestió d’organització, només.

 

· De fet, és una junta de continuïtat en què gent de la junta anterior segueix amb tu.
En l’antiga junta tot estava molt concentrat en poques persones i s’han quedat molts projectes a mitges per culpa de la Covid-19. És un encert que segueixin, ja que es podran tancar aquests temes i ho podrem reforçar més. De fet, totes les persones noves que han entrat hem estat dones. El que volem és reforçar aquesta feina i repartir-la, fer un equip multidisciplinar amb l’experiència anterior i els nous aires de qui hem entrat.

 

· Quins seran els canvis i les noves idees d’aquest mandat?
Hem volgut entrar com un reforç de l’antiga junta, motiu pel qual creiem que primer s’ha d’acabar la feina a mitges abans de crear noves tasques. S’han de reforçar tots els grups existents. No hem vingut a canviar-ho tot, hem vingut a reforçar les bases i després posar fonaments per obrir-nos més al poble i, sobretot, a la gent jove, per augmentar els socis de l’entitat.

 

· Què pot oferir a la gent jove un centre excursionista en un moment tecnològic com l’actual?
Per la muntanya tenim molta tecnologia actualment, però si vols pujar al Pedraforca per primera vegada, potser ho hauries de fer amb un guia o algun expert. La missió d’un centre excursionista és promoure activitats atractives i poder oferir-ne un acompanyament. Això és un atractiu per la gent que vol descobrir coses noves. A la muntanya se li ha de tenir molt respecte, ja que després passa el que passa. Després del confinament les muntanyes s’han massificat de gent i, de vegades, anar proveït d’un guia pot canviar totalment l’experiència, ja que són els que coneixen pam a pam la terra. Això no ho pot oferir la tecnologia ara mateix.

 

· La tecnologia ha minvat les entitats excursionistes?
Un muntanyenc o un excursionista és aquella persona capaç d’orientar-se sense tecnologia. No pots sortir a la muntanya sense saber fer servir una brúixola o un mapa i anar ben preparat. Una tempesta elèctrica col·lapsa els GPS i, en segons quins moments, això et pot costar la vida.

 

· Li falta consciència a la gent a la muntanya en aquests moments?
Molta consciència. Només fent xerrades o cursos i donar suport a la tecnologia amb la formació, seria ideal. Saber fer servir una brúixola i saber-te guiar evitaria molts problemes. No passen més coses perquè Déu no vol. S’ha de conscienciar molt a la gent: si vols fer una activitat de muntanya, federa’t! No pensis només en tu, sinó amb la resta. La gent surt sense cap mena d’assegurança i això és un problema per a tothom, ja que ho paguem tots. Allò de portar tres capes és bàsic i no tothom ho coneix.

 

· Potser tampoc acabem de ser del tot conscients de la importància que tenen els centres excursionistes.
Hi ha gent que dedica la seva vida a pintar les rutes i a mantenir-les. Llocs emblemàtics amagats que es mantenen gràcies a ells. Quan no hi siguin, qui ho farà? Això és la llavor dels centres excursionistes. Al Centre hi ha molta gent que ha treballat moltíssim. Grups com el de la Pedra Seca, que han treballat el que no està escrit. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Extravertida


Un defecte que no pots dominar?
Crítica i exigent


Una persona que admires?
Barack i Michelle Obama


Quin plat t’agrada més?
Confit d’ànec


Un llibre?
‘Azteca’ de Gary Jennings


Una cançó?
‘Angie’ dels Rolling Stones


Una muntanya?
La Mola


Un viatge pendent?
Austràlia


Un indret?
El carrer Sant Iscle de Castellar


Una especialitat de muntanya?
Marxa nòrdica


Un somni?
Viure en una casa de pagès

Comparteix
M'agrada
Comentaris