doblevacuna tador 02_1440x961
La castellarenca Rosa González, de 85 anys, s'ha vacunat aquest dimarts al Casal Catalunya  || R.GÓMEZ
27/09/2022 Actualitat
Doble vacuna per als majors de 80 anys

S’administrarà la vacuna de la grip i la segona dosi de record de la Covid-19 a les residències i al Casal Catalunya

Rocío Gómez

Arriba la tardor i també la cita amb la vacuna de la grip. Enguany, i per segon any consecutiu, els col·lectius més vulnerables rebran el vaccí de la grip però també la dosi de reforç de la Covid-19.  Des d'aquest dilluns s’ha posat en marxa la campanya de vacunació a Castellar, tant a les residències de la vila -al matí- com al Casal Catalunya -a la tarda- de bracet de l’equip d’infermeres de l’Àrea Bàsica de Salut. “Primer començarem per les persones de més de 80 anys. També es podran vacunar pacients de residències i immunodeprimits, i després aniran baixant les franges d’edat”, concreta Isabel Martínez, directora del CAP de Castellar. Es preveu que es vacunin més d’un miler de castellarencs i castellarenques de més de 80 anys. A hores d’ara, segons el departament de Salut, el 88,3% de persones majors de 80 anys de Castellar han rebut la tercera dosi de la vacuna.


De moment, tal com explica l’equip d’infermeria que s’ha desplaçat al Casal Catalunya, els convocats no estan fallant a la cita i es presenten puntualment. Els veïns i veïnes de Castellar ja han perdut la por al vaccí. “Encara me’n recordo de l’última vacuna, que vaig haver de dormir amb el braç aixecat perquè em feia mal”, explica l’Antonia Campillo, de 88 anys, que s’ha vacunat aquesta setmana al Casal Catalunya. L’Antonia se sent afortunada perquè ha aconseguit esquivar aquests dos anys la Covid-19. És el que també li ha passat a la Rosa González, de 85 anys, que va visitar el casal aquest dimarts acompanyada del seu marit, l’Antonio, que també es va vacunar, i de la seva filla.  “Estem acostumats a les vacunes. Per això venim amb màniga curta, per fer-ho més fàcil”, reconeix la Rosa.

 

 

Antonia Campillo, de 88 anys, ha estat una de les primeres castellarenques a vacunar-se en la campanya de tardor al Casal Catalunya  || R.GÓMEZ

Antonia Campillo, de 88 anys, ha estat una de les primeres castellarenques a vacunar-se en la campanya de tardor al Casal Catalunya  || R.GÓMEZ

 


La directora del CAP, Isabel Martínez recorda que és important que els col·lectius convocats a la cita no hi faltin no només per esquivar el coronavirus sinó també per la grip.  La doctora recorda que la mortalitat de la grip també és elevada “en pacients amb malalties cròniques i edat avançada” i que es poden agreujar les patologies prèvies i l’estat de salut en general, si es contrau el virus. Per tant, és important no abaixar la guàrdia i seguir la pauta de vacunació recomanada.


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, van anunciar en una roda de premsa que aquesta campanya, tot i ser la quarta punxada, representa la segona dosi de record del vaccí de la Covid-19. És una fórmula que està actualitzada per fer front a la variant òmicron. Concretament,  és una vacuna tetravalent “amb dues soques del virus A i dues del virus B que s’han adaptat als virus circulants de la Covid segons les recomanacions de l’OMS”, detallen des de Salut. “És una campanya més tranquil·la, ja normalitzada”, va explicar el conseller. “Comptem amb la immunitat aportada per les vacunes, que van ser el gran punt d’inflexió, i per la immunitat adquirida per haver passat la malaltia”, va subratllar Argimon.


Així, arreu de Catalunya, els equips d’atenció primària han començat aquest dilluns la campanya a les residències de gent gran, residents i professionals, i als majors de 80 anys. Des de Salut han apuntat que pròximament s’obrirà als majors de 60 anys i a la resta de col·lectius de risc amb criteris per rebre la vacuna contra la Covid-19, la de la grip, o totes dues. En el cas de la grip, per exemple, s’hi sumen les embarassades. Argimon i Cabezas van exposar, durant la presentació de la campanya, que la prioritat “és protegir els col·lectius més vulnerables durant les primeres setmanes”. De fet,  es preveu que en uns dies s’activi  la possibilitat de demanar cita prèvia a la resta de col·lectius cridats a la vacunació mitjançant l’aplicació de La Meva Salut, Cita Salut o contactant amb el centre d’atenció primària de referència.


Aquesta edició, encara que la campanya contra la grip comença abans del que és habitual, les primeres vacunes que s’administren són d’alta càrrega, és a dir, estan reforçades perquè proporcionin protecció per a tot l’hivern.
Catalunya ha rebut ja un total de 900.000 dosis de vacuna contra la grip, i s’espera que aquesta setmana se’n rebin unes altres 900.000.

Comparteix
M'agrada
Comentaris