Misteris a la Cançó de la Fi del món
Descobrint els misteris de Banyoles a La Cançó de la Fi del Món
El programa de Ràdio Castellar ret homenatge aquest dijous al vespre a la "Catalunya misteriosa" de Sebastià D'Arbó
Redacció
Aquesta nit, el programa La Cançó de la Fi del Món s'endinsa en els misteris geològics i màgics de l'estany de Banyoles, el paisatge que, juntament amb la muntanya sagrada de Montserrat, ha generat el major nombre de llegendes de la geografia catalana.
Joan Ripollès Iranzo –conductor del programa- i Jordi Ordóñez -el seu col·laborador habitual- s'han traslladat a l'estany per dur a terme aquesta emissió tan especial, que ens parla de la llegenda fundacional del llac, les enigmàtiques desaparicions de persones i transports que allà s'han produït, els fenòmens geològics que sacsegen les aigües, les fades i dones d'aigua que, segons la tradició, habiten el bosc de les Estunes, i altres qüestions lligades a aquesta cèlebre població gironina. Tot plegat realitzat amb l'humor i desinhibició que caracteritza el programa des dels seus orígens.
Continuen les trobades amb l'incult
En el quinzè programa de la temporada passada, Ripollès i Ordóñez van anar a l'estació ferroviària de Torrebonica per rememorar els tristos esdeveniments que van succeir als seus voltants la matinada del 20 de juny de 1972, quan el sevillà José Ángel Rodríguez i el terrassenc Joan Turú es van estirar damunt la via amb l'objectiu que el tren els decapités i poder viatjar, d'aquesta manera, al llunyà planeta on, segons les seves creences, els esperava amb els braços oberts una portentosa civilització extraterrestre.
Aquest lamentable afer ufològic, que l'any 2003 va inspirar l'argument del llargmetratge "Platillos volantes", del realitzador barceloní Òscar Aibar, va inaugurar la secció "Encuentros con lo Inculto" que, a cavall de l'humor i el misteri, continua avui amb aquesta aventura gironina.
Un homenatge a la "Catalunya misteriosa" de Sebastià D'Arbó
A més, aquest programa dedicat a l'estany de Banyoles vol ser un homenatge dirigit al realitzador, periodista i parapsicòlogeg Sebastià D'Arbó, que presenta actualment el programa "Misteris" a 8TV.
Nascut a Tortosa, D'Arbó és un dels pioners de la divulgació del paranormal al nostre país i La Cançó d ela Fi del Món ret homenatge, especialment, al programa de televisió i el llibre que D'Arbó va fer molt populars, la dècada dels vuitanta, amb el nom de "Catalunya Misteriosa". Allà, Banyoles hi tenia un paper prou destacat que aquesta nit, a les 22h., Ràdio Castellar mirararà de recuperar a la seva manera.