Dimarts 8 de juny la cuinera Ada Parellada va visitar L’Aula per parlar de la seva visió sobre la cuina saludable i sostenible i de la importància de la cuina com a patrimoni cultural a conservar
Ada Parellada, cuinera que actualment dirigeix el restaurant Semproniana de Barcelona, ve d’una de les nissagues més antigues de cuiners de Catalunya. Els seus orígens familiars han estat sempre lligats a la restauració, i ella va créixer entre els fogons i el menjador de la tradicional Fonda Europa de Granollers, on va aprendre l’ofici i es va apassionar per aquest món. Com ella mateixa explica, s’ha passat mitja vida entre cassoles, plats i cullerots i els seus amics són els llobarros i les botifarres negres, i reconeix que és una vida plena de vida, perquè li agrada cuinar i malgrat que de vegades ho fa per obligació, sempre la fa feliç. Reconeix que l’ofici de cuinera és un esforç diari i continuat, un compendi de sabors i gent, de converses, aromes i riures, i que tot plegat es barreja amb el batec de la vida. A més de cuinera també imparteix tallers de cuina i és molt activa a les xarxes socials i als mitjans de comunicació fent difusió d’una alimentació saludable, sostenible amb el medi ambient i darrerament també com a activista contra el malbaratament alimentari. Ha escrit diversos llibres de receptes de cuina, ha fet recerca en nutrició i també és autora d’una novel·la, Sal de vainilla (2012). L’any 2016 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi, en reconeixement per la seva trajectòria en el món de la restauració
Al llarg de la seva xerrada, l’Ada Parellada va parlar de la paraula de moda en el món de la cuina: “sostenibilitat”, que no necessàriament va lligada al concepte de cuina saludable, perquè una alimentació pot ser molt saludable per l’individu però pot no ser igualment sostenible pel medi ambient. Segons Parellada el patrimoni culinari és un pòsit cultural, i l’hàbit per aconseguir una cuina saludable i alhora sostenible està a la taula de cada casa, consolidant el patrimoni culinari de manera natural, replicant la cuina sensata dels nostres avantpassats, la cuina del territori, la cuina de temporada, la cuina feta amb consciència per compartir-la. Per ella cuinar és transformar els aliments abocant-hi temps i amor, i amb el desig que a la taula els valors de l’alimentació siguin moments feliços perquè el que mengen són, a part d’hidrats de carboni proteïnes, greixos o vitamines, veritables emocions, i els sabors de la cuina identifiquen la nostra història i la nostra cultura.
Podeu escoltar la seva intervenció íntegra clicant aquí sota