04 rosa altirriba_1440x961
Rosa Altirriba, a l’entrada de TEB Vallès, és la nova directora del centre des de l’octubre passat / C. Domene
20/01/2021 Actualitat
“Créixer en espai ens faria créixer en usuaris”

Rosa Altirriba, la nova directora del TEB Vallès, parla dels reptes de futur al davant del grup cooperatiu 

Cristina Domene

Rosa Altirriba és la directora del TEB Vallès des del 28 d’octubre. El grup cooperatiu no és un lloc aliè per a ella. Durant vint-i-dos anys va treballar al TEB, fins al 2001, quan va decidir fer un canvi i formar part d’un altre centre especial de treball, Asproseat, a l’Hospitalet de Llobregat. Dinou anys després, li arriba una oferta del TEB i considera que és moment de tornar-hi.

 

· Agafa el relleu de Joan Torres. Com encara aquest nou projecte?
Amb molta il·lusió perquè és ajudar la gent a millorar coses. Quan vas movent-te pel món vas aprenent de tothom, de totes les entitats i de totes les persones i crec que puc aportar experiències anteriors que he tingut per poder millorar i també, evidentment, seguir aprenent de la gent que tenim aquí al TEB Vallès.

 

· Inicia la seva direcció amb un gran repte.
Sí, l’ampliació, en un futur esperem proper, del centre. Una ampliació física del local, però també aconseguir més feines de clients, amb valor afegit, i millorar tots els sistemes de qualitat, de servei i de logística. Esperem que l’ampliació es pugui fer pel 2022, tant de bo es pogués abans, perquè tenim oportunitat de fer altres coses i altres feines, però al tenir limitacions d’espai no les podem assumir.

 

· L’ampliació es traduirà també en més usuaris?
Sí. Si dobléssim els metres quadrats, probablement no doblaríem la plantilla, però jo crec que un 30-40% més en el Centre Especial de Treball, sí. I crec que en el Centre Ocupacional, depenent de les necessitats del territori, també podria créixer en usuaris. Ja sabem què és el que ens manca, ara es tracta de millorar-ho tot amb aquesta ampliació.

 

· Quina és la feina d’una directora en un centre especial de treball. Què és l’important?
La tasca de coordinació dels diferents equips per aprofitar tots els recursos tant de material com de persones, la recerca de nous clients que ens portin valor afegit i uns preus de mercat bons i el control de què totes aquestes tasques s’estiguin fent bé. Un control comptable, que els números surtin, i de gestió. I evidentment, tota la part social, que totes les persones que estiguin treballant aquí, estiguin ateses.

 

· Cada vegada s’han fet més importants a la societat aquest tipus de centres?
Jo crec que sí. El que passa és que en un principi aquests centres estan destinats a tenir persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest era l’origen. El que jo veig és que aquest ventall s’està ampliant. Cada vegada tenim gent amb més problemes relacionats amb l’economia ordinària, amb altres tipus de discapacitats i també persones amb problemes de salut mental. Tothom ha de tenir un espai on se’ls pugui atendre i a on puguin treballar i tenir un projecte de vida.

 

· Per tant, és molt important l’existència d’aquests centres.
Sí, Sí. Què seria l’ideal? Que aquestes persones es poguessin inserir a l’empresa ordinària. En molts casos és difícil i després considero que en l’empresa ordinària, la societat en general no estem prou sensibilitzats per  entendre que aquestes persones necessiten un lloc de treball i moltes vegades, es troben millor amb nosaltres, perquè se senten més acollits. Quan tenen un problema tenim un equip d’experts, format per psicòlegs i treballadors socials que els hi donen suport, tant en l’àmbit del treball com en problemes que puguin tenir fora de l’àmbit laboral: familiar, d’habitatge, de parella... tenen un suport que poden en una empresa ordinària no existeix.

 

· La situació de pandèmia ha empitjorat la situació per a vosaltres?
Ens és complicat com ho és per a la resta de població, no crec que hi hagi massa diferència. Establir mesures molt especials en els llocs de treball, amb el tema de neteja, la gent més separada en les línies de treball i estar molt pendents dels símptomes. De seguida que algú en té, li fem la prova i si surt positiu mirem tot el seu entorn, amb qui ha treballat, per controlar la situació. D’aquí a una setmana farem proves a tothom, un cribratge massiu al 100% del personal i cada cert temps es fa una desinfecció completa de tots els espais del centre.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris